Anne ve babasından miras kalanlar dikkat! Tapuda yeni dönem başlıyor: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz

Anne ve babasından miras kalanlar dikkat! Tapuda yeni dönem başlıyor: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz

Tapuda yepyeni bir dönem için adım atıldı. Anne ve babasından miras kalanlar bu konu sizleri yakından ilgilendiriyor. Üzerinden yıllar bile geçse evinizden olma ihtimaliniz var. İşte konuya ilişkin detaylar…

Ülkemizde mahkemelerde görülen davaların büyük bir bölümünü miras davaları oluşturuyor. Vatandaşlar miras konusunda bir türlü orta yol bulamazken, artık mahkemelerin de işini kolaylaştıracak yeni bir döneme geriliyor. Miras konusunda yapılan bu düzenlemeler kapsamında anne ve babadan miras kalan tüm taşınmazlar artık bu şekilde dağıtılacak.

yeni-proje-4.jpg

EVLATLAR ARASINDA FARKLI ORANDA DAĞITIMA SON

Ekonomim'de yer alan habere göre, miras hukukunda yeni düzenlemelere gidiliyor. Bazı ebeveynlerin çocukları ile olan ilişkileri doğrultusunda miras dağıtımında eşit davranmaması evlatlar arasında farklı oranlarda paylaştırılması üzerinden yıllar da geçse büyük problemlere yol açıyor.

Bu konuyla alakalı olarak son yıllarda yapılan değişikliklerle beraber miras hukukunda yeni uygulamalara gidildi. Taşınmazlarını çocukları arasında eşit pay etmeyen anne ve babalar artık böyle bir adım atamayacak.

yeni-proje-5.jpg

KANUNİ BİR ENGEL BULUNMAMAKTA

Anne ve babaların kendilerine ait olan mülklerinin tapusunu istedikleri evladına verebilme hakkı Türk Medeni Kanunu ile mümkün. Dolayısıyla anne ya da babanın evlatları arasında eşit miras dağıtımı yapmaması herhangi bir kanuni problem yaratmıyor.

Tüm bunların yanı sıra söz konusu bu durum anne ve babanın vefatından sonra tamamen değişiyor. Miras davalarında zaman aşımı olmamasından ötürü devir işleminin üzerinden uzun yıllar geçse de anne ya da babanın vefatı halinde miras, en baştan tüm kardeşlere eşit dönüştürülmek zorunda.

yeni-proje-6.jpg

DAVA AÇARAK KENDİ PAYLARINI ALABİLİRLER

Anne ve babanın vefatından sonra taşınmazın kardeşler arasında eşit bölüştürülmesi gerektiğinden dolayı bazı kişiler anne ve baba hala hayattayken üzerlerine aldıkları taşınmazı satma yoluna gidebiliyor. Hal böyle olunca vefatın ardından mahkeme, satıştan elde edilen gelirden kardeşleri herhangi bir pay verilmesini öngörmüyor.

Lakin taşınmazları devreden kişinin vefat etmesi durumunda kardeşler dava açarak kendi paylarını geri alma hakkına taşıyor. Eğer ki devir işlemi üzerinden 50 yıl bile geçse bu tür davalarda zaman aşımı söz konusu olmadığı için haksızlığa uğradığını düşünen evlat, Asliye Hukuk mahkemelerine başvurarak miras hakkını geri alabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN