ABD'de ayıp bizde normal: Bu gençlere 'yumuşama' yok mu

ABD'de ayıp bizde normal: Bu gençlere 'yumuşama' yok mu

ABD’de üniversitelilere müdahaleye Ankara’dan ‘Özgürlüklerin ihlali’ eleştirisi yöneltilirken, İstanbul’da Filistin için eylem yapan gençler ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklandı. Dört gün boyunca gözaltında ‘ağır sorgudan geçirilen’ öğrencilere terörist muamelesi vicdanları yaraladı. Erdoğan’ın ‘Yumuşama süreci başlatacağız’ sözü hatırlatıldı, ‘Bu çocuklara bu sertlik niye?’ tepkileri yükseldi.

BUSE YILMAZ

1 MAYIS YÜRÜYÜŞÜ DİYE GÖZALTINA ALINDILAR AMA SORGUDA İSRAİL'LE TİCARET SORULDU

Türkiye'nin İsrail'le ticareti kesme kararının geç gelmesi eleştirildi. Hassas konudaki rahatsızlığı dile getiren Filistin İçin Bin Genç platformundan 18 gencin, 1 Mayıs'ta gözaltına alınması ise bir garabeti ortaya çıkardı. 'Toplantı yürüyüşleri kanununa muhalefet' suçlamasıyla yakalanan gençlere 'İsrail'le ticaret' protestoları üzerinden suçlama yöneltilerek gözaltı süresinin uzatıldığı belirtildi. Avukat Yağız Timoçin, beş kişinin tutuklandığını açıkladı.

ATILMAYAN SLOGAN POLİS TUTANAĞINA GİRDİ ERDOĞAN'A HAKARETTEN TUTUKLAMA GELDİ

Yimoçin "Tutuklanan arkadaşlarımızın 1 Mayıs'ta gözaltına alınanlardan tek farkı 30 Mart ve 6 Nisan'daki Filistin eylemlerine katılmış olmaları. Zaten sorguda İsrail'le ticaret eylemleriyle ilgili sorular soruldu" dedi. Tutuklamaya Erdoğan'a hakaretin gerekçe gösterildiğini ancak polis tutanağında aslında kullanılmayan ifadelere yer verildiğini kaydeden Timoçin "Zaten görüntülerle durum sabit. Tamamen keyfi bir karar" vurgusu yaptı.

ABD’DE AYIP BİZDE NORMAL

İsrail soykırımını Amerikan üniversitelerinde protesto eden gençlere polisin sert müdahalesine dönük hükümet kanadından 'Özgürlükler zedeleniyor' tepkileri geldi. Ancak Türkiye'deki İsrail protestolarında gençlerin gözaltına alınıp tutuklanması soru işaretlerine yol açtı. Çarpık tablo karşısında, hiçbir medeni ülkede 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' denilerek protestocuların hapse atılmadığı hatırlatıldı. 'Amerikalıları ayıplayıp kendi gençlerimize niye bunu yapıyoruz' tepkileri dile getirildi.

KATİLİN KARŞISINDA VİCDAN DUVARI VAR

foto.jpg

İsrail, bir yandan Gazze’de saldırılarını sürdürüp bir yandan Lahey’de mahkum olmamak için her yolu denerken sokaklar, Netanyahu hükümetini vicdanlarda mahkum etti. Soykırımın sorumlusu olarak Tel Aviv’i gösteren halklar seslerini kitlesel protestolarda duyuruyor. Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Filistin’e destek için İskender Bey Meydanı’nda bir araya gelenler ‘Savaş suçunu durdurun’ çağrısı yaptı. Montreal, Paris, Berlin gibi şehirlerde de on binler İsrail’in durdurulması için adım atılmasını istedi.

0605krt01a-tum.jpg

YUMUŞAMA DÖNEMİ GENÇLERLE BAŞLASIN

İsrail, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de büyük katliamlara imza atarken Türkiye’nin Tel Aviv’le ticarete devam etmesi eleştiri konusu oldu. Ancak başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere hükümet yetkilileri, önce “Ticaret yok” ardından “Devlet yapmıyor” savunması yaptı. Seçim öncesi süren inkar politikası, sandık sonrası değişti. 54 ürün grubuna kısıtlama getiren iktidar, tepkiler büyüyünce utanç ticaretini tamamen bitirdi. En başından beri ticaretin son bulması amacıyla mücadele eden “Filistin için Bin Genç” üyeleri, süreçte sert müdahalelerle karşılaştı. İstiklal Caddesi’nde eylem yapan gençler, yaka paça gözaltına alındı. Platform tarafından 1 Mayıs’ta da “Filistin Toprak Günü”nde yürüyüş düzenlendi. Eylemde atılan “Katil İsrail, iş birlikçi Erdoğan” sloganı cumhurbaşkanına hakaret sayıldı. İfade veren 18 kişiden 13’ü serbest kalırken 5 kişi tutuklandı.

1kapak-004.jpgAdliye önünde tutuklamaları protesto eden gençler, dün de Beşiktaş’ta topladı. Eylemde “Ticaretin yalnızca Gazze’ye insani yardım girene kadar durdurulması yetmez. Filistin toprakları işgalden özgürleşene kadar soykırımcı İsraile kalıcı ambargo istiyoruz” denildi.

Gazetemize konuşan gençlerin avukatı Yağız Timoçin “Bu arkadaşlarımızın o gün gözaltına alınan diğer göstericilerden tek farkları, 30 Mart ve 6 Nisan’daki Filistin eylemlerine katılmış olmaları. Zaten sorguda da o eylemlerle ilgili sorular soruldu. Üstelik haklarında bir yakalama kararı ya da kaçak oldukları gibi bir durum yok. Tutuklanma gerekçeleri de ‘Katil Erdoğan’ şeklinde slogan attıkları iddiası. Ama bu doğru değil. Attıkları slogan ‘Katil Israil, işbirlikçi Erdoğan’... Mevcut görüntülerde de bu görülüyor. Polis tutanağında aslında kullanılmayan ifadelere yer verildi. Ayrıca Cumhurbaşkanı’na hakaret oluşturan böyle bir slogan atsalar bile bunun cezası tutuklama olamaz. Yani tamamen keyfi bir karar” dedi.

“YERİNİZ VAR MI?”

Tutuklamaya tepki gösteren platform üyeleri de yaptıkları açıklamada, şunları kaydetti: “Barışcıl şekilde gerçekleşen, sadece Filistin halkının Siyonist işgale karşı direnişinin sesini yükselttiğimiz eylemde, attığımız sloganı sebebiyle arkadaşlarımız yargılanıyor. Aylardır, Filistin halkının talebi neyse eylemlerimizde biz onu dillendiriyoruz. ‘İsrail ile ticareti sürdürmek soykırıma ortak olmaktır, Filistin’e ihanettir. Siyonistlerle tüm ilişkiler derhal kesilsin’ çağrısını haykırıyoruz. Daha dün 8 aydır sürdürdükleri ticareti itiraf edenler, bugün ‘tek bir Filistinli kardeşimizin canı cebinize giren kanlı paradan değerlidir’ diyen 5 arkadaşımızı yargılıyor. Soruyoruz, bir halk katledilirken ‘katille ticaret yapmak’ suç değil de ‘soykırıma ortak olmayın’ demek mi suç? Dostlarımıza ‘İsrail’le ticaret kesilsin demeniz için size kim emir veriyor, kim tarafından fonlanıyorsunuz?’ diye sormuşlar. Biz mücadele emrini yalnızca onurlu Filistin direnişinden alıyoruz. Esas suç; Filistin halkı tüm dünyanın gözleri önünde katledilirken, elinizdeki yaptırım gücünü kullanmayıp bu kanlı ticareti durdurmak için soykırımın 8. ayına kadar beklemektir. Siyonistlerle iş birliği yapanları ifşa etmek suç değil, göğsümüzde onur nişanesidir. Filistin için 5 değil, binlerce genciz, hepimizi yargılayacak yeriniz var mı?..”

ABD’DE AYIP BİZDE...

Gruba destek verenler de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Yumuşama süreci başlatacağız’ sözünü hatırlatarak “Ne söyleniyor, ne yapılıyor? Sadece eleştiren gençlerin, üstelik kullanmadıkları ifadeyle tutuklanması, işaret edilen yeni sürecin samimiyetini sorgulatıyor” dedi. Sosyal medyada Amerikan üniversitelerinde İsrail’i protesto eden gençlere polisin sert müdahalesine dönük hükümet kanadından gelen açıklamalar işaret edilerek “Özgürlükler zedeleniyor diyenler, kendi gençlerine gösterilen bu muameleyi hak görüyor mu? Hiçbir medeni ülkede Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla protestocular hapse atılmaz” yorumlarında bulunuldu.

1 MAYIS GÖSTERİLERİYLE İLGİLİ 12 GÖZALTI DAHA

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Bozdoğan Su Kemeri önünde gerçekleşen gösterilere katılanlara yönelik gözaltılar sürüyor. Soruşturma kapsamında kent genelinde eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, aranan 20 kişiden 12’sini yakaladı. Şüpheliler “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “görevli memura mukavemet” ve “kamu malına zarar vermek”le suçlanıyor. Bu arada İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın sosyal medya hesabından gözaltılarla ilgili yaptığı paylaşımda “Gereği yapıldı” başlığını kullanması tepki çekti. 1 Mayıs günü gözaltına alınan 217 şüpheliden 182’si serbest bırakılmıştı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen 65 şüpheliden 38’i tutuklanırken, 27’si adli kontrol şartıyla özgür kalmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN