Galata Kulesi'ndeki 'hiltili' restorasyona soruşturma

Galata Kulesi'ndeki 'hiltili' restorasyona soruşturma

Galata Kulesi'ndeki 'hiltili' restorasyon görüntülerinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ilgililer hakkında soruşturma başlattı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, E.S Yapı'nın Galata Kulesi'ndeki "hiltili" restorasyonu hakkında soruşturma başlattı.

Savılık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırılık suçlamasıyla başlattığı soruşturmada, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan "varsa" ellerindeki onaylı projeyi göndermelerini istedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Galata Kulesi’nin idaresi, geçtiğimiz mayıs ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmişti ve o zaman bu konu hayli gündemde kalmış, çok konuşulmuştu. En son Kule'de yapılan 'hiltili yıkım' görüntüleri sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Galata Kulesi restorasyonu sırasında çekildiği belirtilen görüntüler nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, kuledeki çalışmalar sırasında çekilen bir videoyu bugün Twitter hesabından paylaşmıştı. Videoda, iki işçinin hiltiyle tarihi olduğu anlaşılan bir duvarı deldiği görülüyor.

Polat, İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimlerinin olay yerine gönderildiğini belirtirken, tutanak tutmak isteyen personelin alana alınmadığını ifade etmişti.

KILIÇDAROĞLU DA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Galata Kulesi restorasyonuna Twitter’dan şu sözlerle tepki göstermişti:

“Galata Kulesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilirken, tarihe ihanet edeceklerini söylemiştik. Restorasyon kılıfının ardına gizlenen bu ihanetten derhal vazgeçin!”

BAKAN ERSOY YALANLAMIŞTI

Konuya ilişkin açıklama yapan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy iddiaları yalanlamıştı.

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Ersoy, "Sosyal medyada 'Galata Kulesi’nin duvarları yıkılıyor' şeklindeki iddialar asılsızdır. Yıkılan kısımlar sonradan yapılan, Galata Kulesi’ne zarar veren kısımlardır. Restorasyonda kullanılan yöntemler konusunda ise ilgili firmaya gerekli yaptırım uygulanacaktır" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN