Togg T10X şarj olurken yandı! Togg güvenli değil mi? Yangının nedeni ortaya çıktı

Yerli otomobil Togg’un şarj olurken yandığı görüntüleri gündeme bomba gibi düştü. Bu anları görenler Togg’un güvenilirliğini sorgularken yanmasının altında yatan neden ortaya çıktı. İşte konuya ilişkin detaylar…

ZEYNEP ORHAN

İlk defa 29 Ekim 2022 tarihinde seri üretime hazır hale getirilen yerli otomobil Togg, elektrikli otomobil pazarında büyük ses getirirken yeni modelleriyle de vatandaşların ilgi odağı olmuştu. Lakin gündeme düşen o videodan sonra kullanıcıların kafalarında soru işaretleri oluştu. Togg T10X’in şarj olurken alev alması görenleri şaşkına çevirdi. Videoyu izleyenler “Togg güvenli değil mi?” sorusunu sormaya başladı. Aracın alev almasındaki neden ise ortaya çıktı.

capture-20240507164451523.jpg

ŞARJ OLURKEN ALEV ALDI

Türkiye'nin elektrikli otomobil sahnesinde büyük bir heyecan yaratan Togg T10X, Gaziantep’teki bir Trugo şarj istasyonunda şarj olurken alev aldı. Görüntülerde sadece batarya paketinin yandığı ve soğutma çalışmasının sürdüğü görülüyor.

Yangının olası nedenleri arasında, bataryanın şarj sırasında aşırı ısınması ve termal yönetim sistemi tarafından soğutulamaması veya sistemin arızalanması gösteriliyor. Bu duruma bağlı olarak bataryada oluşan termal kaçak, yangının kontrolsüz bir şekilde büyümesine yol açmış olabilir. Olayda, Trugo şarj istasyonundaki şarj ünitesinin zarar görmemesi, yangının istasyon kaynaklı olma ihtimalini oldukça düşük kılıyor.

capture-20240507164434232.jpg

KAPSAMLI İNCELEME BAŞLATILDI

Olay, elektrikli araçların batarya güvenliği konusunda soru işaretlerini yeniden gündeme getirdi. Batarya yönetim sistemlerinin, sıcaklık kontrolü gibi hayati işlevlerini tam anlamıyla yerine getirmesi, elektrikli araç endüstrisinin güvenilirliği için büyük önem taşıyor.

Togg yetkilileri, yangının nedenini belirlemek ve benzer olayların önüne geçmek için kapsamlı bir inceleme başlatırken, olay aynı zamanda elektrikli araç sektöründe batarya güvenliğinin kritik önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir