O ilçelerde konutu olan yaşadı! Değeri altından daha hızlı artıyor: Yabancılar da gözünü oralara çevirdi

O ilçelerde konutu olan yaşadı! Değeri altından daha hızlı artıyor: Yabancılar da gözünü oralara çevirdi

Endeksa tarafından yapılan yeni bir araştırma Türkiye’nin en değerli ilçelerini ortaya koydu. Bu araştırma sonucuna göre o ilçelerde konutu olan yaşadı. İşte, konutların her geçen gün daha da değerlendiği Türkiye’nin o ilçeleri…

Endeksa yeni bir araştırmaya imza attı ve bu kapsamda Türkiye’de konut satışı en fazla olan ilçeler ortaya çıktı. Yapılan araştırmaya göre en çok konut satışının yapıldığı ilçelerde fiyatlar geride bıraktığımız 1 yılda yaklaşık %84 oranında arttı. En fazla fiyat artışının yaşandığı ilçe ise Ankara Keçiören oldu.

EN FAZLA SATIŞ ESENYURT’TA

TÜİK verilerine göre ise 2023’te konut satışının en fazla olduğu ilçe İstanbul Esenyurt. Esenyurt’ta 25.189 konut satışı yapılırken, yaklaşık konut fiyatı da 1 milyon 949.090 TL oldu. Yıllık fiyat değişimiyse %41’e dayandı.

turkiyenin-en-degerli-ilceleri.jpg

KUŞADASI’NDAKİ ORAN DİKKAT ÇEKEN

Satışın fazla olduğu ilçelerden olan Aydın Kuşadası, bu yıl Şubat ayı itibari ile ortalama konut fiyatının 5 milyon 546.100 TL’lik değeriyle dikkat çekti. Kuşadası’nda metrekare fiyatı 36.974 TL olurken, yıllık bazdaki fiyat değişimiyse %72 gibi yüksek bir seviyede oldu.

Yabancıların en çok tercih ettiği Alanya’da metrekare satış fiyatı 43.135 TL ve ortalama konut fiyatı da 4 milyon 744.850 TL’yi buldu. Alanya’da yıllık fiyat değişimi %45 olurken, toplam 20.255 adet konut satışı gerçekleşti.

turkiyenin-en-degerli-ilceleri-1.jpg

DEPREMİN ETKİSİYLE İKİ İLÇEDE FİYATLAR FIRLADI

Depremden dolayı en fazla göç alan ilçelerden olan Ankara Çankaya’da metrekare fiyatı 29.528 TL olarak güncellendi. Ortalama konut fiyatıysa 3 milyon 838.640 TL oldu. Yıllık fiyat değişimi %72, satış adedi ise 18.644 olarak kaydedildi.

Depremin etkisiyle cazibesi artan bir diğer ilçe Keçiören’de ise 2023’ün sonu itibari ile 17.269 konut satışı yapıldı. İlçenin 18.415 TL’lik metrekare fiyatı ortalama konut fiyatlarını 2 milyon 393.950 TL’ye yükseltti. Yıllık fiyat değişimiyse %82 olarak belirlendi.

GAZİANTEP’İN O İLÇESİ YENİ GÖZDELERDEN

Depremde sarsılan Gaziantep’in Şehitkamil ilçesi ise kentin yeni gözdesi oldu. İlçede metrekare fiyatları 16.726 TL olarak belirlenirken, ortalama konut fiyatı da 2 milyon 642.708 TL’ye yükselerek yıllık fiyat değişiminin %60’lara ulaşmasına yol açtı.

turkiyenin-en-degerli-ilceleri-2.jpg

FİYATLARDAKİ ARTIŞIN NEDENİ NE?

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, konut fiyatlarındaki artışa en büyük nedenin deprem felaketi, göç ve yabancı alımı olduğunu söyledi. Öğüt, şöyle konuştu:

"2023 yılı gayrimenkul sektörü açısından durağan bir yıl oldu. Yıl genelinde konut satış adedi bir önceki yıla göre yüzde 17 düşüş gösterirken konut fiyatları yüzde 84 artış gösterdi. En çok satış yapılan ilçeler ve bu ilçelerdeki değer artış oranlarına baktığımızda, uzaktan çalışmanın da etkisiyle yazlık bölgelere olan talebin devam ettiğini ve dolayısıyla fiyatlarda artışa neden olduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra, deprem sonrası çevre illere göç ve yabancı alımlarının etkili olduğu görülüyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN