Mücevher değerinde bitki yetiştiriyorlar! Kilosu 250 bin TL... Zenginler kapış kapış alıyor

Mücevher değerinde bitki yetiştiriyorlar! Kilosu 250 bin TL... Zenginler kapış kapış alıyor

Mucize bitki olarak adlandırılan dünyanın en pahalı bitkisi toprakla bir araya geldi. 80 bin çiçekten yalnızca 500 gram üretilebilen bitkinin kilosu ise 250 bin TL'den satışa çıkıyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Karabük Safranbolu ile özdeşleşmiş olan; boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok sektörde kullanılan bitki toprakla buluştu.

Ağustos ayında ekimine başlanan, ve Ekim ile Kasım aylarında 15-30 cm uzunluğa ulaştığında hasadına başlanılan, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten yalnızca 500 gram üretimi yapılan safran, dünyanın en pahalı baharatı olarak biliniyor.

3,5 sene önce Kastamonu'dan Safranbolu'ya gelen Şaban Saymaz, 2,5 dönümlük arazisine ektiğini safrandan 2 tonu aşkın soğan elde etti. Bu sene ekim alanını genişleterek 11 dönüme yükselten Saymaz, safran ekimine başladı.

yeni-proje-22-001.jpg

BİR SENE İÇİNDE 3 KATI HASAT ALACAK

Bu yılki ekimden 1 kg safran beklediklerini söyleyen Saymaz, "Biz Safranbolu'ya 3,5 sene önce geldik. İlk önce 2400 adet badem diktik. Ondan sonra 'safran dikelim' dedik. 2 sene önce 2,5 dönüme safran diktik. Bu sene diktiğimiz safranı söktük 2 tondan fazla safran soğanımız oldu. Onu da şimdi dikmeye çalışıyoruz. 9 elemanımız çalışıyor şuan bir hafta daha sürer. Şuan 5 dönümlük alandayız, burası bitiyor, 6 dönüm daha var o tarafa geçeceğiz. Toplam 11 dönüm olacak. Bu sene yeni diktiğimiz için 1 kiloya yakın safranımız olur. Ama ikinci sene bu 3 kilo alırız İnşallah" sözlerini kullandı.

yeni-proje-23.jpg

KİLOSU 250 BİN TL'YE SATILIYOR

Safran işçiliğinin çok zor olduğunu belirten Saymaz şu ifadelere yer verdi:

"İşçi bulmak zor, yevmiye pahalı ama elimizden geldiği kadar döndürmeye çalışıyoruz. Bu sene soğan fiyatları 3 boy olarak küçük, orta iri boy, iri boyu 550 liraya kadar satılıyor. Soğanın kilosu 550 lira ama safran 200-250 liraya kadar çıkıyor gramı"

Safranın kilosunun ise 250 bin TL değerinde olduğunu söyleyen Saymaz, "Geçen sene 150 bin liraydı, bu sene 250'den aşağı yok. Benzin fiyatları, mazot fiyatları, girdiler. Alıcı var, ama Safranbolu safranı olacak. İran safranı bunun yanında para etmiyor." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN