Kuyumcularda çeyrek ve cumhuriyet altını krizi! Altın alacaklar eli boş dönebilir: Alımlara kota getirildi

Kuyumcularda çeyrek ve cumhuriyet altını krizi! Altın alacaklar eli boş dönebilir: Alımlara kota getirildi

Kuyumcularda çeyrek ve cumhuriyet altını krizi giderek artıyor. Altın ithalatına getirilen kota ve döviz kuru etkisi ile artan sıkıntının ardından, altın alacaklar eli boş dönebilir uyarısı geldi…

Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Mehmet Yüksel, Türkiye’de altın sıkıntısı yaşandığını belirtti. Altın ithalatına getirilen kota ve döviz kurunun etkisi ile çeyrek ve Cumhuriyet altını bulmak git gide zorlaşıyor.

Son zamanlarda Diyarbakır’da 450 kuyumcunun çeyrek ve cumhuriyet altını bulamadığını söyleyen Yüksel, bu sıkıntının Türkiye geneline de yansıdığını belirtti.

kuyumcularda-altin-krizi-1.jpg

İTHALAT KOTASI ALTIN SIKINTISINI ARTIRDI

Milliyet’in haberine göre, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk’e göre, kuyumcuların yaşadığı altın sıkıntısının nedeni ithalat kotasından kaynaklanıyor. İthalat kotasından dolayı dış piyasa fiyatıyla iç piyasa fiyatı arasında önemli bir fark oluştu. Bu da esnafın külçe altın alarak Darphane’ye üretim için verememesine neden oluyor. Esnaf, yüksek farktan dolayı maliyetlerin artacağı endişesi ile Darphane’ye altın vermek istemiyor. Bu nedenle, kuyumcular talepte bulunmayınca piyasada çeyrek ve cumhuriyet altını da bulunamıyor.

Yıldırımtürk, aynı zamanda yeni ve eski tarihli altınlar arasındaki fiyat farkının eşitlendiği bilgisini de verdi. Altın alış ve satış tutarları arasında da ufak farklar oluşmaya başladığını kaydetti.

kuyumcularda-altin-krizi-2.jpg

KOTA VE DÖVİZ KURUNUN ETKİSİ HİSSEDİLİYOR

Kota, gram altının fiyatını etkileyerek yükseltiyor. Şuan piyasada 24 ayar altının gramı 2.100 TL civarında ancak kotan olmasa bu fiyatın 1.950 TL olabileceği öngörülüyor. Aynı zamanda, yurt dışı ve yurt içi altın arasındaki fiyat farkından dolayı yurt dışına gidenler, 100 gram altın sattıkları zaman 300 dolar kar elde ediyorlar.

kuyumcularda-altin-krizi-3.jpg

ALTINDA YIL SONUNDA HANGİ RAKAMI GÖRECEK?

Yıldırımtürk’ün tahminlerine göre, ons altın Haziran’a dek 2.150-2.200 dolar aralığında olacak. Haziran ayından sonra ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapması bekleniyor. Bu da ons altının 2.400 dolara kadar çıkabileceği anlamını taşıyor. Yurt içinde gram altının fiyatı da Haziran’da 2.250-2.500 TL arasında olabilirken, yıl sonunda 24 ayar altının gram fiyatının 3.250 TL olabileceği öngörülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN