Kamuda tasarrufta 3 ayaklı eylem planı hazır

Kamuda tasarrufta 3 ayaklı eylem planı hazır

Türkiye'de ekonomik tasarruf tedbirleri kapsamında yeni bir üç ayaklı eylem planı hazırlandı. Bu plan; acil olmayan kamu yatırımlarının ertelenmesi, yasal olarak zorunlu olmayan görevler dışında makam araçlarının kullanımının sınırlanması ve görev gereklerinin dışında yapılan ödenek, huzur hakkı ve maaş ödemelerinin kaldırılmasını içeriyor.

Ekonomik zorluklarla mücadele eden Türkiye'de, vatandaşların "nimet/külfet" dengesini iyileştirmek amacıyla yeni bir dizi kamuda tasarruf önlemi hayata geçiriliyor. Cumhurbaşkanı kararnamesiyle yürürlüğe girecek bu düzenlemeler, kamu harcamalarını ciddi şekilde kısıtlamayı ve böylece ekonomik istikrarı desteklemeyi hedefliyor.

YATIRIMLARIN ERTELEME VE ÖNCELİKLENDİRME PLANI

Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre; kamu yatırım ve harcamaları, titiz bir çalışmayla yeniden düzenleniyor. Ülke ekonomisini doğrudan etkileyen, üretimi ve vatandaşın refahını artıracak tarım, sulama ve baraj gibi projelere öncelik verilecek. Acil olmayan köprü, otoyol ve viyadük gibi projeler ise ertelenecek veya iptal edilecek. Bu adımlar, kamu kaynaklarının daha etkin kullanılmasını ve sosyal projeler için kaynak ayrılmasını sağlayacak.

KAMU ARAÇ HAVUZU VE KULLANIMI ÜZERİNDEKİ SINIRLAMALAR

Makam araçları ve diğer hizmet araçlarının kullanımında büyük kısıtlamalar getiriliyor. Yasal olarak zorunlu tahsisler dışında, makam araçlarının kullanımı sınırlandırılacak ve yerli araç alımlarına öncelik verilecek. Ayrıca, Uber benzeri bir araç havuzu sistemi kurularak, kamu araçlarının kullanımı daha şeffaf ve ekonomik hale getirilecek. Bu düzenleme, yakıt giderlerini azaltmayı ve araçların mevzuat dışı kullanımını önlemeyi amaçlıyor.

KAMU PERSONEL MAAŞLARI VE ÖDENEKLERDE KESİNTİLER

Toplum vicdanını zedeleyen ve kamuoyunda tepki çeken yüksek kamu maaşlarına son verilecek. Yönetim kurulu ödenekleri ve yasal maaşlar dışındaki ek ödemeler kaldırılacak. Kamu iktisadi teşebbüsleri ve kamu iştiraklerinde görevin niteliğine uygun ücretler ödenmesi sağlanacak. Bu önlemlerle kamu giderlerinde önemli bir azalma ve daha adil bir ücret sistemi hedefleniyor.

KAMU HİZMET BİNALARI VE DİĞER HARCAMALAR

Yeni kamu hizmet binaları inşaatları, yüksek kirası olan binaların tasfiyesi ve yurt içi ile yurt dışı görevlendirmeler gibi harcamalar da büyük ölçüde kısıtlanacak. Sadece acil durumlarda gerçekleştirilecek bu faaliyetlerle kamu harcamalarında önemli bir tasarruf sağlanması öngörülüyor.

FAHİŞ FİYATLA MÜCADELEDE YENİ YAPTIRIMLAR

Ekonomik istikrarın sağlanması amacıyla fahiş fiyat artışlarına karşı mücadele de artırılıyor. TBMM'ye sunulan bir kanun teklifi ile fahiş fiyat uygulayanlara verilen cezaların alt ve üst limitleri artırılacak. Bu adımla fiyat istikrarı sağlanmaya ve enflasyonla mücadele edilmeye çalışılacak.

Bu geniş çaplı reformlar, kamu maliyesinde sürdürülebilirliği artırmayı, ekonomik dengeleri korumayı ve vatandaşın yaşam kalitesini iyileştirmeyi hedefliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN