Elektrikli otomobili perte çıkaran hata! Sakın o saatlerde şarj etmeyin... Pili bozuyor, menzili düşürüyor

Elektrikli otomobili perte çıkaran hata! Sakın o saatlerde şarj etmeyin... Pili bozuyor, menzili düşürüyor

Yollardaki elektrikli otomobil sayıları her geçen gün artarken sürücülerin elektrikli otomobillerle sınavları ortaya çıkıyor. Özellikle bu hatalar elektrikli otomobili perte çıkarabiliyor. Eğer elektrikli otomobiliniz zarar görsün istemiyorsanız o saatlerde şarj etmemeye dikkat edin. İşte konuya ilişkin detaylar...

Elektrikli otomotiv sektöründeki gelişmeler devam ederken yollarda gördüğümüz elektrikli otomobil sayısı artış gösteriyor. Hem çevre dostu olmasından hem daha teknolojik olmasından dolayı tercih edilen elektrikli otomobiller bazı problemlerle sürücüleri zorlayabiliyor. Özellikle sıcak havaların çevre dostu elektrikli otomobillerin performansında olumsuz etkiler bıraktığı söyleniyor. Bu kapsamda önemli açıklamalarda bulunan Elaris Genel Koordinatörü Volkan Demir, elektrikli araçların daha verimli kullanılması adına alınması gereken önlemleri paylaştı.

yeni-proje-18.jpg

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PERFORMANSINI ARTIRACAK UYARILAR

Elaris Genel Koordinatörü Volkan Demir, sıcak havaların elektrikli otomobiller üzerindeki performans düşürücü etkilerinden söz ederek söz konusu bu araçların daha verimli şekilde kullanılması için alınabilecek önlemleri sıraladı. Aydınlık’ta yer alan habere göre uzman isim yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • ŞARJ İSTASYONU GÜNEŞ ALMAYAN BİR YERE KURULMALI

Volkan Demir, Sıcak havalardan dolayı elektrikli araçların etkilenmemesi için şarj istasyonunun bulunduğu konumun önemli olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Sıcak hava elektrikli araçların sürüş menzilini düşürüyor. Amerikan Otomobil Üreticileri Birliği'nin (AAA) 2020 yılında yaptığı bir çalışmaya göre, sıcaklar 35 dereceye ulaştığında elektrikli otomobillerin menzilleri yüzde 17 düşüyor. Ayrıca aşırı sıcaklar pilleri de etkileyerek çalışma sorunlarına neden olabiliyor. Çünkü lityum iyon piller en iyi 20-25 derece sıcaklık aralığında çalışıyor. Sıcaklıklar 45-50 derecenin üzerine çıktığında ise pilin elektronik aksamı daha hızlı bir şekilde bozuluyor ve şarj performansında genel bir düşüş oluyor.

Pil aşırı ısınma noktasına yaklaşıldığında akünün şarj hızı düşüyor. Akü, güvenlik nedeniyle pilin soğuması için şarj işlemini durduruyor. Bu nedenle özellikle yaz aylarında araç aküsünün soğutma sistemi büyük önem taşıyor. Bu tür bir sorunla karşılaşmamak için şarj istasyonunun her zaman güneş almayan veya güneşten korunan bir yere kurulması gerekiyor. Biz Elaris olarak, kurulumunu gerçekleştirdiğimiz AC ve DC şarj istasyonlarında bu konuya hassasiyet gösteriyoruz. “

yeni-proje-19.jpg

  • ŞARJ İŞLEMİNİN YAPILDIĞI SAATLERE DİKKAT

Elektrikli aracın daha verimli bir sürüş sağlaması için şarj işleminin yapıldığı saate dikkati çeken Demir, “Sıcak havalarda maksimum kapasitede pil şarj etmek de risk teşkil ediyor. Çünkü sıcaklar pilin aşırı ısınmasına neden oluyor. Bu konuda da müşterilerimize, elektrikli otomobillerini akşam veya gece saatlerinde şarj etmelerini öneriyoruz. Böylece, yüksek sıcaklıkların araç performansı üzerindeki etkilerini önlemek ve aynı zamanda şarj cihazının kapasitesinin daha iyi kullanılmasını sağlamak mümkün hale geliyor. Elaris olarak, bu konuda da müşterilerimize önemli bir avantaj sunuyoruz. EATON marka DC şarj cihazlarımızla, şarj istasyonlarında ortalama yüzde 55 olan verimliliği, yüzde 96 seviyelerinde tutarak piyasadaki en yüksek oranlardan birini sunuyoruz. Böylece şarj verimi ve süresini kayda değer oranda azaltıyoruz” dedi.

yeni-proje-20.jpg

  • ŞARJ DOLULUK ORANINA DİKKAT EDİN

Demir, “Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise şarj doluluk oranı oluyor. Yazın elektrikli otomobillerin pilini yüzde 100 yerine yüzde 80 doluluk oranıyla şarj etmek gerekiyor. Çünkü pili tam şarj etmek, daha fazla iç direnç ve ısı oluşmasına neden olarak pilin ömrünü kısaltıyor” tavsiyesinde bulundu.

  • BU SAATLERDE ARAÇ KULLANMAMAK ÖNEMLİ

Araç kullanma saatlerine de dikkati çeken Demir, “Ayrıca mümkün olduğunca günün en sıcak saatlerinde yani 12:00 ile 15:00 saatleri arasında araç kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Çünkü sıcak nedeniyle aşırı ısınan pil, enerji kullanımını önemli ölçüde artırıyor” diye konuştu.

yeni-proje-21.jpg

  • KLİMALARI KONTROLLÜ KULLANIN

Elektrikli otomobillerin kullanımında dikkat edilmesi gereken bir diğer hususun klimalar olduğunu ifade eden uzman isim, “Yazın klima kullanımına da dikkat etmek gerekiyor. Klimayı kontrollü kullanmak gerekiyor, aksi halde aracın menzili düşüyor” uyarısında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN