Seçime günler kala hapisten çıkmıştı: Senegal'de Faye'nin zaferi kesinleşti

Seçime günler kala hapisten çıkmıştı: Senegal'de Faye'nin zaferi kesinleşti

Siyasi krizlerle dolu seçim sürecinin sonlandığı Senegal'de, seçime günler kala hapishaneden çıkan muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Bassirou Diomaye Faye'nin galibiyetinin kesinleştiği bildirildi.

Senegal'de 24 Mart'ta yapılan cumhurbaşkanı seçiminin kesin sonuçları açıklandı. Anayasa Konseyi'nin açıkladığı kesin sonuçlara göre, Bassirou Diomaye Faye, oyların yüzde 54,2'sini alarak Senegal'in yeni cumhurbaşkanı olarak seçildi.

Faye'yi, oyların yüzde 35,7'sini alan hükümet koalisyonunun adayı Amadou Ba takip etti. Üçüncü aday oyların yüzde 2,8'sini alan Birlik ve Beraberlik Partisinin (PUR) adayı Aliou Mamadou Dia, dördüncü ise yüzde 1,5 ile eski Dakar Belediye Başkanı Khalifa Sall oldu.

Katılım oranının yüzde 61,3 olduğu seçimde 19 aday yarışırken, geriye kalan adaylar ise yüzde 1'lik oy oranına ulaşamadı.

2 Nisan'da yapılacak törenle görevi mevcut Cumhurbaşkanı Macky Sall'den devralacak Faye, yemin ederek göreve başlayacak.

İLKLERE İMZA ATTI

Muhalif lider Ousmane Sonko'nun aldığı bir ceza nedeniyle seçilme hakkını kaybetmesi sonrası, cumhurbaşkanı seçimine Sonko'nun yerine sağ kolu Diomaye Faye'nin katılması kararlaştırılmıştı.

Seçim süreci başladığında tutuklu olan Faye ve Sonko, seçime 10 gün kala, siyasi genel aftan faydalanarak 14 Mart'ta serbest kalmıştı. Hiçbir siyaset tecrübesi olmayan Faye, 24 Mart'ta düzenlenen seçimde ilk turda sandıktan zaferle çıkmıştı.

44 yaşındaki Faye, yalnızca Senegal'in değil Afrika'nın da seçilmiş en genç cumhurbaşkanı unvanını almış oldu. Faye aynı zamanda, Senegal'de ilk turda seçilen ilk muhalif cumhurbaşkanı adayı olarak da tarihe geçti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN