Saldırılar gece boyunca sürdü: Refah geçişi İsrail'in kontrolünde

İsrail Savaş Kabinesi, Hamas’ın Katar ve Mısır tarafından iletilen "ateşkes önerilerine" onay verdiğini duyurmasına rağmen Gazze Şeridi’nde yerinden edilmiş 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah’a gece boyunca bombalamalarını sürdürdü. İsrail, Gazze'deki Refah geçişinin Filistin tarafını kontrol altına aldı. Bölgede İsrail tankları görüldü.

Hamas’ın Katar ve Mısır tarafından iletilen "ateşkes önerilerine" onay verdiğini duyurmasına rağmen Gazze Şeridi’nde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah’a saldırılar gece boyunca devam etti. Saldırılar sürmeye devam ederken İsrail'in, Refah geçişinin kontrol altına alındığı öğrenildi. Bölgede İsrail tankları görüldü.

9207558.jpg

REFAH GEÇİŞİNDE OPERASYONEL KONTROL SAĞLANDI

İsrail Ordusu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "162'nci Tümen liderliğindeki İsrail Savunma Kuvvetleri güçleri bu gece (Pazartesi) Şin Bet ve Amman'ın istihbarat rehberliğinde Doğu Refah'ta sınırlı alanlarda Hamas terörist altyapılarına karşı hedefli faaliyetlere başladı. Operasyon kapsamında Gazze tarafında, Refah'ın doğusundaki Refah geçişinde operasyonel kontrolü sağladı. Pazar günü bu geçitten Kerem Şalom geçidine roket atılmış, bunun sonucunda 4 İsrail Savunma Kuvvetleri askeri ölmüş ve daha fazlası da yaralanmıştı" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, "Operasyon kapsamında Hamas'a ait terörist hedeflere saldırarak imha etmiş, operasyon sırasında şu ana kadar yaklaşık 20 terörist etkisiz hale getirilmiştir" denildi.

9207420.jpg

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine dün akşam başlatılan hava saldırılarının ardından, insani yardımların geçtiği Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafını ele geçirdiğini açıkladı.

REFAH SINIR KAPISI'NDA YARDIM GİRİŞİ DURDURULDU

Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın Medya Direktörü Vail Ebu Muhsin açıklamalarda bulundu.

Ebu Muhsin, İsrail askeri araçlarının bölgeye ulaşması ile eşzamanlı olarak Refah Sınır Kapısı'nda sefer hareketliliği ve insani yardım geçişlerinin tamamen durdurulduğunu belirtti.

REFAH KAPISI 2007'DEN BERİ MISIR KONTROLÜNDE

İsrail ile 2007 yılında gerçekleştirdiği anlaşma kapsamında Refah sınır kapısının kontrolü Mısır'da. Gazze'ye geçiş yapan her araç İsrail tarafından silah taşımadığından emin olunması için sıkı bir şekilde kontrol ediliyor.

BÖLGEDEKİ GÖÇ DEVAM EDİYOR

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılmasını istemişti. İsrail Ordu Radyosunun haberine göre, Refah'ın doğusunda boşaltılması istenen bölgede yaklaşık 100 bin Filistinli ikamet ediyordu. İsrail ordusunun Refah'a karadan da saldırı başlatacağı endişesiyle bölgenin doğusunda zorunlu göç başladı.

REFAH, SABAHA KADAR BOMBALANDI

İsrail Savunma Bakanlığı vurulan yerlerin Hamas hedefleri olduğu açıklaması yaptı. Beyaz Saray Refah'a saldırıyı desteklemediğini yineledi. İsrail Başbakanlığı, yaptığı açıklamada, "Rehinelerimizin serbest bırakılması ve savaşın diğer hedeflerine ulaşılabilmesi için Hamas'a askeri baskı uygulamak amacıyla Refah'taki operasyonlara devam edilmesine oy birliği ile karar verildi" denildi.

Açıklamada, Hamas'ın önerilerinin "İsrail'in taleplerini karşılamaktan uzak" olsa da kabul edilebilecek şartlarda bir anlaşmaya varma olasılığını en üst düzeye çıkarabilmek amacıyla İsrail'in Kahire'ye üst düzey bir heyet göndereceği de belirtildi. Savaşın başlamasının ardından sığınmacı sayısının arttığı Refah'ta 1 buçuk milyon Filistinli olduğu belirtiliyor.

ABD SALDIRIYI DESTEKLEMEDİĞİNİ DUYURDU

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Washington'da düzenlediği basın toplantısında İsrail saldırısını desteklemediklerini duyurdu. Kirby, ABD olarak başından itibaren İsrail'in Refah'a yönelik bir kara saldırısı düzenlemesini desteklemediklerini ve bu pozisyonlarının bugün de geçerli olduğunu söyledi. Bu tür saldırıların bölgedeki sivillerin hayatını riske atacağını belirten Kirby, Hamas'tan rehine anlaşmasına yanıt geldiğini ve Washington'un şu anda bu yanıtı gözden geçirerek bölgedeki ortaklarıyla değerlendirdiğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN