Japonya’dan Filipinler’e yarım milyar dolarlık gemi kredisi

Japonya’dan Filipinler’e yarım milyar dolarlık gemi kredisi

Japon yetkililerin, Filipinler donanmasında kullanılacak gemilerin yapımı için neredeyse yarım milyar dolarlık kredi desteği sağlayacağı bildirildi.

Çin'in Hint-Pasifik'te artırdığı nüfuzu karşısında Japonya hükümeti benzer düşüncedeki ülkelere savunma finansmanı desteğini sürdürürken, ülke yetkilileri, Filipinler'e donanma gemisi tedariki için 64,3 milyar yen (412 milyon dolar) kredi desteği sağlayacak.

Filipinler Dışişleri Bakanı Enrique Manalo ile Japonya'nın Manila Büyükelçisi Endo Kazuya, Filipinler'in başkenti Manila'da bir araya geldi. Görüşmede Bakan Manalo ile Büyükelçi Endo, Japonya hükümetinin Filipinler'e yen bazlı kredi desteğini kapsayan anlaşma imzaladı.

Anlaşma kapsamında Japonya, donanma gemisi satın alımı için Filipinler'e 64,3 milyar yen (412 milyon dolar) kredi desteği verecek. Bunun karşılığında Japon yapımı 97 metre uzunluğundaki 5 donanma gemisi 2028 yılına kadar Filipinler donanmasına teslim edilecek.

‘DAHA GÜVENLİ DENİZ SAĞLAYACAK’

Bakan Manalo, anlaşma sonrası "Filipinler'in deniz gözetim, müdahale kapasiteleri sularımızdan geçenler için daha güvenli denizler sağlıyor" dedi. Manalo, anlaşmanın, iki ülke ilişkilerinin derinleştiğini ve deniz güvenliği kapasitelerinin geliştirmeye yönelik sarsılmaz kararlılığını vurguladığını bildirdi.

Büyükelçi Endo da Japon hükümetinin "Filipinler'in sahil güvenlik kapasite inşasına" yönelik desteğini istikrarlı şekilde sürdüreceğini bildirdi. Endo, Japonya'nın hukukun üstünlüğüne dayanan serbest ve açık küresel düzeni korumak için Filipinler ile çalışmaya devam etmek isteğini belirtti.

Filipinler'in donanma kapasitelerinin artırılması kapsamında Japonya 2016'dan beri 12 adet "çok amaçlı müdahale gemisini" Filipinler'e teslim etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN