İneklerde kuş gribi! Testler pozitif çıktı: Sütler imha ediliyor

İneklerde kuş gribi! Testler pozitif çıktı: Sütler imha ediliyor

Yıllar önce vaka artışlarıyla tüm dünyanın gündemine oturan kuş gribi geri döndü! İnekler gözlemlendikten sonra test yapıldı ve testler pozitif çıktı. İnekler karantinaya alındı. Sütler imha ediliyor...

ABD yetkilileri, Teksas ve Kansas'taki ineklerde kuş gribi tespit edilmesiyle ilgili olarak dün önemli bir açıklama yaptı. Teksas Hayvan Sağlığı Komisyonu'nun açıklamasına göre, ineklerin sütle yapılan testlerinde kuş gribinin pozitif çıktığı belirtildi. Ancak yetkililer, karantina altına alınan ineklerin kısa sürede iyileştiğini ve ticari süt tedarikinin güvenli olduğunu vurguladı.

INERKLERDE KUŞ GRİBİ BELİRTİLERİ

Açıklamada, Teksas ve Kansas'ta yaşlı ineklerde gözlemlenen halsizlik, iştahsızlık ve emzirme problemlerinin ardından yapılan testlerde kuş gribi pozitif çıktığı ifade edildi. Özellikle Kansas'taki iki süt çiftliği ve Teksas'taki bir süt çiftliğinden alınan süt örneklerinin 25 Mart 2024'te kuş gribi olduğunun doğrulandığı belirtildi.

Açıklamada “Teksas ve Kansas’da öncelikli olarak yaşlı ineklerdeki iştahsızlık ve diğer klinik semptomlarını yakından değerlendirmek için testler yapıldı. Kansas'taki iki süt çiftliğinden ve Teksas'taki bir süt çiftliğinden alınan pastörize edilmemiş sütün teşhis örnekleri ve ayrıca başka bir süt çiftliğinden alınan örnekler eyaletlerde 25 Mart 2024'te HPAI'nin (kuş gribi) pozitif olduğunu doğruladı” ifadeleri kullanıldı.

ÖLÜ YABANİ KUŞLAR İNCELENECEK

Hayvan Sağlığı Komisyonu, ayrıca yakın zamanda bulunan ölü yabani kuşlardan da test örnekleri aldıklarını ve kuş gribinin yabani kuşlar aracılığıyla bulaşmış olabileceğine dikkat çekti.

Ancak yetkililer, halkın sağlığına yönelik riskin düşük olduğunu belirtti. Konu ile ilgili yapılan açıklamada “ABD Tarım Bakanlığı'na göre ticari süt tedariği güvenli ve insanlara yönelik risk düşük. Mandıraların yalnızca sağlıklı hayvanlardan elde edilen sütün gıda tedarikine girmesine izin vermesi gerekiyor ve hasta hayvanlardan elde edilen süt başka yöne yönlendiriliyor" denildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN