Hawaii'deki yangın faciasında ihmal iddiası: Elektrik şirketi 4 yıldır gerekli tedbiri almadı

Hawaii'deki yangın faciasında ihmal iddiası: Elektrik şirketi 4 yıldır gerekli tedbiri almadı

ABD'nin Hawaii eyaletinde 100 kişiden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan yangın felaketinde elektrik şirketinin ihmali olduğu iddia edildi. Şirketin 2019 yılında elektrik hatlarının kıvılcım çıkarmasını önlemek için çalışmalara başladığı ancak 4 yıllık süreçte gerekli tedbirleri almadığı belirtildi.

ABD’nin Hawaii eyaletinde bulunan Maui Adası'ndaki orman yangınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 100'ü geçti. Yüzlerce kişinin kayıp olduğu ve ölü sayısının ciddi şekilde artacağı ifade edilirken faciayla ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Wall Street Journal’ın haberine göre; ülkenin elektrik şirketi Hawaiian Electric, yangın öncesi gerekli sorumlulukları almadığı gerekçesiyle yangınla ilgili suçlanıyor. Şirketin 2019 yılında elektrik hatlarının kıvılcım çıkarmasını önlemek için önlem alması gerektiği ve birtakım çalışmalar yaptığı, kendi bölgesi üzerinde insansız hava araçları uçurmaya başladığı ve ekipmanını ve müşterilerini yangın tehdidinden korumak için adımlar atacağına söz verdiği belirtildi. Ancak yaklaşık dört yıl sonra şirket verdiği sözlerden çok azını tamamladı.

7561966.jpg

Resmi belgelere göre 2019 ile 2022 arasında adadaki orman yangınlarına özel projelere 245 bin dolardan daha az yatırım yaptı. 2022 yılına kadar geniş kapsamlı orman yangını güvenliği iyileştirmelerinin ödeme oranlarını yükseltmek için devlet onayı başvurusu yapmadı ve hala almadı.

7555617.jpg

ELEKTRİK HATLARI ŞÜPHESİ

Şimdi şirket, elektrik hatlarının bir yüzyıldan fazla bir süredir ABD'deki en ölümcül orman yangınını tutuşturmada rol oynamış olabileceğine dair göstergeler nedeniyle inceleme, dava ve mali krizle karşı karşıya. Yangının nedeni henüz belirlenemedi ancak tespit edilen kanıtlar, elektrik hattının yangında rol oynadığını gösteriyor.

7555614.jpg

SORUŞTURMA İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPACAK

Hawaiian Electric, altyapısının oynamış olabileceği herhangi bir rolü araştıracağını ve Hawaii başsavcısı tarafından geçen hafta başlatılan yangınla ilgili ayrı bir soruşturma ile işbirliği yapacağını söyledi. Hawaiian Electric'in CEO'su Shelee Kimura, "Hepimiz ne olduğunu anlamanın önemli olduğuna inanıyoruz. Sanırım hepimiz bunun bir daha olmamasını sağlamanın önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.

Öte yandan yangından sonra şirketin hisseleri yüzde 49 düştü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN