BM Genel Sekreteri Guterres: Orta Doğu bir uçurumun kenarında

BM Genel Sekreteri Guterres: Orta Doğu bir uçurumun kenarında

Orta Doğu'da İsrail'in sürdürdüğü saldırı ve işgal politikaları nedeniyle gerilim tırmanıyor. Son olarak İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı sonrası dünyanın gözü bölgeye çevrildi. BM Genel Sekreteri Guterres, Orta Doğu'da yaşananlara dikkat çekerek "Bir hata veya iletişimsizlik, tüm taraflar ve dünya için yıkıcı sonuçlar doğurabilecek tam ölçekli bir bölgesel çatışmaya yol açabilir" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze odaklı BM Güvenlik Konseyi oturumunda “Orta Doğu, bir uçurumun kenarında” şeklinde konuştu.

Guterres, Orta Doğu'da yaşanan gerginliğin arttığını belirterek, "Bir hata veya iletişimsizlik, tüm taraflar ve dünya için yıkıcı sonuçlar doğurabilecek tam ölçekli bir bölgesel çatışmaya yol açabilir" dedi.

TARAFLARA İTİDAL ÇAĞRISI

Bölgedeki tehlikenin en üst seviyede olduğunu vurgulayan Guterres, tüm taraflara itidal çağrısında bulunarak, "İran'ın İsrail'e karşı başlattığı geniş çaplı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Herhangi bir güç kullanımı BM Şartı tarafından yasaklanmıştır" dedi.

1kapak.jpg

Guterres, İsrail'in Suriye'deki İran Konsolosluğu'na düzenlediği saldırıyı da kınayarak, "Diplomatik binaların dokunulmazlığına saygı gösterilmelidir" dedi.

ACİL İNSANİ ATEŞKES

Guterres, "Gazze'deki çatışmaların sona erdirilmesi, bölgedeki gerilimi önemli ölçüde azaltabilir. Acil bir insani ateşkes ve Gazze'de tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrılarımı yineliyorum" diye ekledi.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarının "insani bir cehennem ortamı" oluşturduğunu belirten Guterres, "İhtiyaç duyulan şey, derhal insani ateşkes sağlanması ve insani yardımın engelsiz bir şekilde ulaştırılmasıdır" dedi.

1kapak-001.jpg

Guterres, Batı Şeria'da yaşanan zulme de değinerek, "İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan Filistin halkını koruması gerekiyor. İşgalin sona erdirilmesi ve iki devletli bir çözümün devam etmesi gerekiyor" dedi.

Son olarak, Guterres, Orta Doğu'daki istikrarsızlığın arttığını belirterek, "İki devletli bir çözüm yönünde ilerleme kaydedilmezse, istikrarsızlık devam edecek. İlgili tüm hükümetleri, güven inşası ve bölgesel barışı desteklemek için nüfuzlarını kullanmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN