Bunu cevapsız bırakmayalım

Bunu cevapsız bırakmayalım

Doğu Türkistan’daki vahşeti örtbas için her yolu deneyen Pekin’in son hamlesi BM’de sergilendi. ‘Çin’in terörle mücadelesini destekliyoruz’ bildirgesini imzalayan 46 ülke arasında Mısır, BAE gibi Müslüman başkentlerin de bulunması vicdanları yaraladı. Kimlik soykırımını aklamaya çalışan utanç metnine karşı Türkiye’nin Birleşmiş Milletler nezdinde diplomatik bir girişime öncülük etmesi isteniyor.

Doğu Türkistan’da 2017’den beri kurduğu bin 300 kampta 3 milyondan fazla Müslüman Uygur Türküne işkence, soykırım, cinayet ve zulmeden Çin yaptıklarının yanına kar kalması için her yolu deniyor. Kamplardan kaçan veya yurtdışında bulunan Uyguların yaşananları dünyaya duyurmaması için her türlü yolu deneyen Çin ekonomik gücünü de kullanarak devasa diplomatik ağıyla Uygurlara yönelik adeta sürek avı gerçekleştiriyor. Pekin’in sınır tanımaz zulmünü örtpas etmek için son hamlesini Belaruz üzerinden BM’de yaptı.

Birleşmiş Milletler’in İnsan Hakları Konseyi 44. Oturumunda Belarus’un, Çin’in Doğu Türkistan’da ‘teröre ve bölücü gruplara’ karşı mücadelesini desteklediğini açıklayan mektubunu 46 ülke temsilcisi imzaladı. Aralarında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Pakistan ve Filistin gibi nüfusunun çoğunluğu Müslümanlardan oluşan ülkelerin de imzası bulunan mektupta “Pekin’in, Sincan bölgesinde terörizm, bölücülük ve aşırıcılıkla mücadele etmek için aldığı önlemlerin bölge halkının insan haklarını güvence altına almasını takdir ediyoruz. Sincan’da son 3 buçuk yıldır hiç terör olayı yaşanmadı ve bölge yeniden huzur ve istikrara kavuştu” ifadeleri yer aldı. Pekin yönetiminin ‘açık ve şeffaf’ bir şekilde bini aşkın diplomat, uluslararası örgüt yetkilisi, gazeteci ve din görevlisini Sincan’a davet ettiğini iddia eden Belaruslu temsilci, herkesin bölgede kaydedilen büyük başarıları kendi gözleriyle gördüklerini savundu. Euronews’ta yer alan habere göre, mektupta ayrıca 46 ülke temsilcisi, Çin’e asılsız suçlamalarda bulunma girişimlerinin durdurulması çağrısı yaptı.

AP TEMSİLCİSİ BU SUÇ DESTEKLENİYOR

Avrupa Parlamentosu milletvekili Raphael Glucksmann, sosyal medya üzerinde bu listeyi yayınlayarak “Listedeki 46 hükümet gibi (Doğu Türkistan’daki) suçları destekleyenler var, Avrupa liderlerimiz gibi sessiz kalan ve sessiz kalarak buna izin verenler var. Ve dünyada sessizliği kırmak için seferber olan insanlar var” diyerek tepki gösterdi.

3 MİLYON SİVİL İŞKENCE KAPLARINDA

BM, ABD Dışişleri Bakanlığı, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve çeşitli insan hakları örgütlerine göre, Çin yönetiminin 2017’den itibaren Doğu Türkistan genelinde kurduğu bin 300 civarında toplama kampı bulunuyor. Yine ABD Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre bu kamplarda 3 milyon civarında Uygur ve diğer azınlıklara mensup kişiler zorla alıkonuluyor. Sürgündeki Doğu Türkistanlılara göre de Çin yönetimi, ailesi toplama kampı, çalışma kampı ya da cezaevine götürülen 500 bin civarında Uygur çocuğun, ailelerinden koparılarak ÇKP’li görevlilerin gözetimindeki yetimhane ya da yatılı okullarda asimilasyona tabi tutulduğunu dile getiriyor. AP’nin 30 Haziran tarihli haberinde, Çin hükümetinin, Müslüman nüfusu kontrol altına alma adına Uygur Türkleri ve diğer Türki azınlıklara uyguladığı doğum kontrol programını çok daha genişlettiğine yönelik kapsamlı bir araştırma yayımlandı. Habere göre uzmanlar, Çin’in Doğu Türkistan’da son dört yıldır sürdürdüğü uygulamasını ise “demografik soykırım” olarak tanımlıyor.

ÇİN'İN SUÇUNA ORTAK OLAN ÜLKELER

Çin, Bahreyn, Belarus, Burundi, Kamboçya, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Komorlar, Kongo, Küba, Kuzey Kore, Cibuti, Mısır, Ekvator Ginesi, Eritre, Gine, Gine Bissau, İran, Irak, Laos, Lesotho, Mozambik, Myanmar, Nepal, Nikaragua, Nijer, Umman, Pakistan, Filistin, Papua Yeni Gine, Filipinler, Rusya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Solomon Adaları, Güney Sudan, Sri Lanka, Sudan, Surinam, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuela, Yemen, Zambiya, Zimbabve ve Togo.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN