Barbados haritada nerede? Tam bağımsızlık isteyen Barbados'a Birleşik Krallık'tan yanıt!

Barbados haritada nerede? Tam bağımsızlık isteyen Barbados'a Birleşik Krallık'tan yanıt!

Güney Amerika'da Karayipler bölgesinde yer alan Barbados ülkesi, Birleşik Krallık'tan tam bağımsızlığını elde etmek için hazırlıklara başlıyor. Barbados Başbakanı Mia Mottley, ülke halkının yerel bir cumhurbaşkanı istediğini söyledi. Bu haberlerin ardından 'Barbados hakkında bilgiler' merak edildi. İşte detaylar...

'Barbados nerede ve nasıl gidilir?', 'Barbados'a ne zaman gidilir?', 'Barbados nereye bağlı, bağımsız mı?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Ekvator çizgisine yakın olmasından dolayı hava sıcaklıklarının 365 gün yüksek olması sayesinde yılın her günü turist ağırlayan Barbados ülkesi, 1966 yılında Birleşik Krallık yönetiminden çıkarak kısmen bağımsızlığını ilan etmesinin ardından tam bağımsızlık için girişimlere başlayacak. Detaylar haberimizde...

BARBADOS NEREDE?

Kuzey Atlas Okyanusu'nda yer alan bağımsız bir ada ülkesidir. Güney Karayipler bölgesinde uzanan ülke Karayip Antil Adaları zincirinin bir parçasıdır. Amerika kıtası ülkelerinden biridir. Konumuyla Güney Amerika kıtasına bitişiktir.

Venezuela'nın yaklaşık 434 kilometre (270 mil) kuzey doğusundadır. Barbados'a en yakın ada komşuları Saint Lucia, Saint Vincent ve Granada batıda, Grenada güney batıda ve Trinidad Tobago güneyde olup Barbados bu ülke ile şimdi sabit resmi denizcilik sınırını paylaşır.

GOOGLE HARİTALAR'DA GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN

BARBADOS COĞRAFYASI NASIL?

Barbados'un toplam karasal alanı yaklaşık 430 kilometre karedir. Adanın iç kısımları yüksek dağlardan oluşur.

Ülkenin bazı çok gelişmemiş sahaları ağaçlık ve fundalıklara sahiptir. Adanın iç bölgelerindeki diğer kısımları tarım endüstrisine katkıda bulunur. Buralarda geniş şeker kamışı çiftlikleri serpilmiş olup deniz sahili manzarasına sahiptir.

Barbados Güney Amerika ve Karayip fay hattı üzerindedir. Bu fay hattında çok fazla deprem görülmez.

BARBADOS'A NE ZAMAN GİDİLİR?

Adanın iklimi, Atlas Okyanusundan sürekli esen alize rüzgarlarının devamlılığı ile sıcaklığın ılıman olduğu tropikal bir iklimdir.

Adada her mevsim güneş görülebilir. Yaz mevsimi çok sıcaktır bu yüzden insanlar genellikle denize girip serinler. Kış mevsimi serin geçmektedir az da olsa kar görülebilir. ilkbahar ve sonbaharda hava ılıktır ve yağmur görülebilir.

BARBADOS HAKKINDA BİLGİLER

Barbados'un başkenti Bridgetown'dur. Küçük coğrafi hacmine rağmen, Barbados sürekli olarak İnsan Gelişme İndeksi'ndeki (Human Development Index) sıralamada üstteki 30 ülke içerisindedir. Hali hazırdaki sıralamada Amerika kıtasında (Kuzey ve Güney) üçüncüdür. Ada, aynı zamanda turistler için yoğun uğrak noktasıdır.

Barbados, gelişen dünyada en yüksek yaşam standartlarından birine ve okur yazarlık oranına sahiptir.

BARBADOS TARİHİ

Barbados'un en erken sakinleri Amerikan göçebeleriydi. Göçmenlerin üç dalgası kuzeye, Kuzey Amerika'ya hareket ediyordu. İlk dalga Saladoid-Barrancoid grubu idi çiftçi ve balıkçı idiler.

Güney Amerika'ya (Venezuela'nın Orinoco vadisi) MÖ 350'de kanoları ile vardılar. Avarak insanları ikinci göçmen dalgasıydı. Güney Amerika'dan yaklaşık MÖ 800 yılında varan Avarak yerleşimi, adada Stroud Point, Chandler Bay, Saint Luke's Gully (Aziz Luke'nin su kanalı), ve Mapp's Cave (Mapp'in Mağarası) bölgeleridir.

BARBADOS, BİRLEŞİK KRALLIK'TAN AYRILMAK İSTİYOR

Karayip ülkesi Barbados'ta hükümet, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'den unvanını almak ve cumhuriyet ilan etmek istiyor. Hükümetten yapılan açıklamada, "Sömürge geçmişimizi tamamen arkamızda bırakmamızın vakti geldi" denildi.

Ülkenin İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasının 55. yıl dönümü olan Kasım 2021'de tam bağımsızlık sürecinin tamamlanması bekleniyor.

Barbados Başbakanı Mia Mottley, ülke halkının Barbadoslu bir devlet başkanı istediğini söyledi.

İNGİLTERE'DEN BARBADOS'A YANIT

İngiltere'de Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada ise cumhuriyet ilanı konusunda kararı Barbados hükümetinin ve halkının alması gerektiği belirtildi.

BBC Kraliyet Muhabiri Jonny Dymond, bir Buckingham Sarayı kaynağının konunun aniden gündeme gelmediğini ve kamusal alanda pek çok kez görüşüldüğünü söylediğini aktardı.

Barbados Başbakanı Mia Mottley

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN