Android telefonlara depremölçer özelliği nasıl yüklenir? Google'dan telefonlara depremölçer uygulaması

Android telefonlara depremölçer özelliği nasıl yüklenir? Google'dan telefonlara depremölçer uygulaması

Dünyanın en çok kullanılan akıllı telefon işletim sistemi olan Android, yeni sürümünde depreme neden olan sismik dalga etkinliklerini kullanıcılara bildirecek. Depremölçer özelliği, Android'in 11. sürümüne sahip bütün telefonlarda otomatik olarak yer alacak. Peki, 'Android telefonlarındaki depremölçer nasıl çalışıyor?' Detaylar haberimizde...

'Android telefonlara depremölçer özelliği nasıl yüklenir?', 'Android depremölçer nedir?', 'Android telefonlar depremi nasıl ölçecek ve depremölçer nasıl çalışıyor?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Google, Android 11'i eylül ayında yayınlamaya hazırlanıyor. ABD merkezli teknoloji devi, akıllı telefonlar içinyeni hizmetler ve uygulamalar geliştirmeyi sürdürüyor. Şu an beta testi yapılan Android'in son sürümünün final versiyonu yayınlandıktan sonra telefonlar depremölçer özelliğine sahip olacak. İşte detaylar...

ANDROID DEPREMÖLÇER UYGULAMASI NASIL ÇALIŞIR?

Android işletim sistemine sahip akıllı telefonu olan herkes, olası bir depreme ilişkin uyarıları Google'ın veri tabanını gönderecek. İşletim sistemi 5.0 ve üstünü çalıştıran Android telefonlar, belirli sismik dalga etkinliklerini alacak ve bunu Google'a bildirecek. Google daha sonra bu verileri arama sonuçlarında kullanacak ve Kaliforniya'daki Android kullanıcılarını doğrudan uyaracak.

Bununla birlikte, deprem uygulamasıyla gelişmekte olan ülkelerde can ve mal kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor. Ancak, Google dünya çapındaki tüm Android telefonlardan veri toplayacak olsa da, şu anda yalnızca ABD'nin Californiya'daki eyaletindeki kullanıcıların doğrudan bildirim alacağı açıklandı.

DEPREM VE TİTREME AYIRT EDİLEBİLECEK

Bununla birlikte, kullanıcılar, 'deprem' veya 'yakınımdaki deprem' ifadelerini sorguladığında, telefonlardan gelen sismografik bilgiler bir araya toplanarak Google'ın belirli bir alandaki pek çok kişinin olağandışı hareketler yaşadığını belirten özel bir sunucuya gönderilecek. Dolayısıyla, herhangi bir telefon yanlışlıkla bir sismik hareket algılarsa, Google bunun bir deprem olmadığını ayırt edebilecek.

DEPREM ZARARIN EN AZA İNMESİ HEDEFLENİYOR

Japonya, Meksika ve California halihazırda Google'ın yararlandığı kara tabanlı sensörleri kullanıyor. Yaralanmaları ve maddi hasarı azaltmayı amaçlayan uyarılarla deprem başlamadan önce insanların kendilerini emniyete alması amaçlanıyor. Eğer Google'ın algılama ve uyarı verme sistemi etkinliğini kanıtlarsa, sık sık depremlerin görüldüğü ve geleneksel sensörlerin kullanıldığı Endonezya gibi gelişmekte olan ülkelerde can ve mal kaybı en aza indirilecek.

"AKILLI TELEFONUN OLDUĞU HER YERE UYARI GÖNDEREBİLİRİZ"

Öte yandan, Google'ın destek aldığı deprem bilimi uzmanları, meydana gelebilecek yanlış uyarılara rağmen akıllı telefonların mini-sismograflara dönüşmesinin büyük bir avantaj sağlayacağını kaydetti.

Uygulamayı geliştiren UC Berkley'in sismoloji laboratuvarı direktörü Richard Allen, "Artık akıllı telefonun olduğu her yere, dünyanın neresinde olduğundan bağımsız, uyarı verme imkanımız var" dedi.

ŞİMDİLİK YALNIZCA KALİFORNİYA'DAKİ KULLANICILAR BİLDİRİM ALACAK

Diğer taraftan, Google dünya çapındaki tüm Android telefonlardan veri toplayacak olsa da, yalnızca Kaliforniya'daki kullanıcılar doğrudan telefonlarına bildirim alacak.

Android, Kaliforniyalıları yakın zamanda tespit edilen bir deprem hakkında bilgilendirmek için US Geological Survey'in ShakeAlert bildirim sistemini kullanıyor. Bu kapsamda, Kaliforniya'da yaşayan bir Android kullanıcısının bildirim almak için telefonunda ayrı bir ShakeAlert uygulamasına ihtiyacı olmayacak.

Uzmanlar, bu uygulamayla depremlerin net bir şekilde tahmin edilmesini sağlamasa da yakınlardaki hareketler hakkında uyarılabileceğini ve deprem onlara ulaşmadan harekete geçebileceğini belirtiyor.

KALİFORNİYA DIŞINDA NE ZAMAN UYGULANACAĞI BELLİ DEĞİL

Google bir deprem algıladığında Android kullanıcıları telefonun ana ekrarnında kırmızı bir deprem uyarısı görecek. Bu bildirimler, eyalet çapında MyShake uygulaması veya Los Angeles County's ShakeAlertLAtarafından gönderilenlere benzer bir şekilde olacak.

Öte yandan, Google deprem uyarısının ne zaman California sınırlarını aşacağı ya da uyaracağı deprem eşiği hakkında bir açıklama yapmadı. Bununla birlikte, UC Berkeley araştırmacılarına göre, çoğu akıllı telefonun sensörü, depremin merkez üssünün yaklaşık 1 kilometre içindeki 3,1 ve üzerindeki şiddetleri kaydedebiliyor.

Güncel teknoloji haberlerini KARAR TEKNOLOJİ'den takip edebilirsiniz.

TİKTOK BENZERİ INSTAGRAM REELS NASIL KULLANILIR?

NETFLIX, TÜRKİYE'DEN ÇEKİLECEK Mİ?

PLAYSTATION 5 ÜCRETİNİN YARISI VERGİYE GİDECEK!

MAVİ BEBEK (BLUE BABY) OYUNU NEDİR? ZARARLARI NELER?

DIGITURK ABONELİĞİ NASIL İPTAL EDİLİR?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN