Analık sigortası nedir? Analık sigortasından yararlanma koşulları

Analık sigortası nedir? Analık sigortasından yararlanma koşulları

Gebelik ve analık hâliyle alakalı rahatsızlık ve doğumun ardından sonraki sekiz haftalık sürelerde verilen analık sigortasından yararlanma koşulları belli oldu. Peki analık sigortası nedir? Kimler faydalanabilir? Detaylar haberimizde…

4/b sigortalılık statüsüne tabii sigortalılar, 4/a sigortalılık statüsüne tabii sigortalılar, tutukevlerinde ve Ceza İnfaz Kurumları'nda çalışan hükümlü ve tutuklular ve sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerde işverenlerce yurt dışındaki iş yerlerinde çalıştırılmak için götürülen Türk çalışanların faydalanabileceği, ‘Analık sigortası nedir?’ sorusu, sosyal medyanın gündeminde yer alıyor…

ANALIK SİGORTASI NEDİR?

4/ave 4/b sigortalılık şartlarına uygun sigortalı erkek veya kadının sigortalı olmayan eşinin, kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık alan kadının veya gelir, aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşinin gebeliğinin başladığı tarihten itibaren;

- Çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık süreye kadar gebelik ve analık haliyle iligili rahatsızlık ve engellilik durumu analık hali sayılır.

- Doğumdan sonraki sekiz haftalık

ANALIK SİGORTASINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

- 4/a sigortalılık statüsüne tabii sigortalılar

- 4/b sigortalılık statüsüne tabii sigortalılar

- Tutukevlerinde ve Ceza İnfaz Kurumları'nda çalışan hükümlü ve tutuklular

- Sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerde işverenlerce yurt dışındaki iş yerlerinde çalıştırılmak için götürülen Türk çalışanlar

-Ev hizmetlerinde çalışanlardan ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar analık sigortasından yararlanmaktadır.

SAĞLANAN HAKLAR NELERDİR?

Analık sigortasından sigortalıya, analık hallerine bağlı olarak ortaya çıkan iş göremezlik zamanında,

- Emzirme ödeneği ödenir.

- Geçici İş Göremezlik ödeneği ödenir.

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDEMELERİ NE KADARDIR?

- 4/a sigortalılık statüsüne bağlı çalışan,

- Köy muhtarı olan,

- Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya sabit usulde gelir vergisi mükellefi olan,

-Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı,

- Tarımsal faaliyette bulunan, sigortalı kadının analığı durumunda, doğumdan sonraki ve önceki sekiz haftalık sürede, çoğul gebelikte ise doğumdan önceki sekiz haftalık zamanda iki haftalık süre eklenerek çalışmadığı her gün, erken doğum yapması halinde ise, doğumdan önce kullanmadığı çalıştırılmayacak süreler ile istediği ve hekimin onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışma halinde, doğumdan sonra istirahat zamanına eklenen süreler için, geçici iş göremezlik ödeneği verilir.

Şirket ortağı kapsamında tescil edilen kadın sigortalılara analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez.

Sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisidir.

ŞARTLAR

Geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenebilmesi için;

- İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,

- Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş ya da ödenmiş olması,

- Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,

- Doğum olayının gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

4/b sigortalılık statüsüne tabii sigortalılara analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği, ödeme tarihinde genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla ödenir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN