Ali Babacan: Verilerle oynayarak güveni artıramazsınız

Ali Babacan: Verilerle oynayarak güveni artıramazsınız

DEVA Partisi lideri Babacan, TÜİK'in Tüketici Güven Endeksi’nin hesaplanmasında kullanılan ‘işsizlik beklentisi’ ve ‘tasarruf ihtimali’ başlıklarını çıkarmasıyla dün açıklanan son rakamlarda endeksin yüzde 80 çıkmasını değerlendirdi. Babacan, "Rakamı ister 80 ister 90 açıklayın. Verilerle oynayarak güveni artırmak beyhude çaba. İnsanlarımız gerçekleri görüyor" dedi.

FOX TV'de İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtlayan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun ‘tüketici güven endeksi’ hesaplamasında yaptığı değişikliği değerlendirdi ve hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi.

"İKTİDARDAKİ İKİ PARTİ GERÇEKLERİ DUYMAK İSTEMİYOR"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "TTB kapatılsın" çağrısını değerlendiren Babacan, "İktidardaki iki parti de gerçekleri duymak istemiyor" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerçekleri söyleyenlere karşı bir atak başlıyor. Salgınla mücadelede büyük bir emek var ama eski güven kalmadı. Verilere güven yok. Sağlık Bakanı’nın Türkiye genelinde açıkladığı hasta sayısından daha fazla hasta Ankara’da var. Hükümetin sonuçları daha iyi göstermesi yanlış. Yöneticilerde ‘moral bozmayalım’ eğilimi oluyor, bu kabul edilemez. Gerçek tabloyu ortaya koyacaksınız ki insanlar daha dikkatli daha tedbirli olsun"

"ENFLASYON YÜZDE 30-50 CİVARINDA"

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ileri süren Babacan, "Ekonomide moral önemlidir ama sağlam bir gerçeklik lazım. TÜİK enflasyonu yüzde 12 olarak açıklıyor. Enflasyon TÜİK’in açıkladığı rakamlardan çok yüksek. Esnafın enflasyonu yüzde 30-50 civarında. ‘Devlet doğruyu söylemiyor’, ‘TÜİK gerçek enflasyon rakamlarını açıklamıyor’ hissiyatı olduktan sonra yatırımcı neden yatırım yapsın?" dedi. Türkiye’nin en büyük sorununun işsizlik olduğunu söyleyen Babacan, "Bu kadar işsizliğin olduğu bir ülkede yatırım olmazsa isşizlik sorunu nasıl çözeceksiniz. Hükümet en doğru adımları atsa bile işsizliği çözmek zaman alacak" ifadesinde bulundu.

"TÜRKİYE YÖNETİLEMİYOR"

"Burası küçük bir ada ülkesi değil öyle olsa Cumhurbaşkanı kontrol edebilir ama burası çok büyük bir ülke, tek adamla, tek karar merciiyle yönetilemez" diyen Babacan sözlerini şöyle sürdürdü:

" Türkiye tek bir kişinin kararlarıyla yönetilemeyecek kadar büyük bir ülkedir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildi geçileli ülke fakirleşiyor. Geçen sene Türkiye’nin büyüme oranı yüzde 0.9, Türkiye yönetilemiyor. Meclisiniz güçlü, yargınız bağımsız olacak. Dürüst, işini bilen kişilere yetki verip iyi sonuçlar bekleyeceksiniz"

"VERİLERLE OYNAYARAK GÜVEN SAĞLAYAMAZSINIZ"

Tüketici güven endeksi hesaplamasında yapılan değişikliğinden artından TÜİK'in dün açıkladığı rakamlarda güven endeksinin 3,2 puan artmasını değerlendiren DEVA Partisi lideri, "Rakamı ister 80 ister 90 açıklayın. Verilerle oynayarak güveni artırmak beyhude çaba. İnsanlarımız gerçekleri görüyor. Hangi veriye bakarsanız bakın Haziran 2018’den sonra tepetaklak" diye konuştu.

"120 MİLYAR DOLARI YOK ETTİLER"

Merkez Bankası'nın bağımsız olmadığı için para politikasında yanlışlıklar yapıldığını söyleyen Babacan, "Dolar kurunu 7’nin altında tutmak için 120 milyar doları yok ettiler. Bunlar daha iyi günler. Merkez Bankası, hükümetin sözüyle hareket ettiği için durum bu hale geldi. Hükümetin, elin ayağını Merkez Bankası’ndan çekmesi lazım" ifadesinde bulundu.

"ORTA VADELİ PLANI AÇIKLAMIYORLAR"

Ocak ayında Merkez Bankası'nın 40 katrilyon tutarındaki ihtiyat akçesine el koyulduğunu hatırlatan Babacan, "Orta vadeli ekonomi planı zamanı geçmesine rağmen hükümet tarafından açıklanmadı. Dolar kurunun yükselmesinin önüne geçmek için bir adım atılmış olurdu. Hükümeti bir kez daha 8 Ağustos'ta yayınladığımız çözüm önerilerini uygulamaya çağırıyoruz" dedi.

"BABAM HALA YOĞUN BAKIMDA"

Ailecek koronavirüse yakalanan Ali Babacan, sağlık durumlarıyla ilgili şunları söyledi:

Eşim ve oğlum bir hafta içinde evde atlattı. Benim ateşim düşmedi. O yüzden tedavim hastanede sürdü ve bir süre sonra taburcu oldum. Babamın şu an yoğun bakımda, tedavisi sürüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN