Abdulkadir Selvi: Danıştay, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması yönünde karar almış

Abdulkadir Selvi: Danıştay, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması yönünde karar almış

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın ibadete açılması yönünde karar aldığını iddia etti.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Ayasofya'yla ilgili beklenen yargı kararına değindiği bugünkü yazısında, "Sosyal medyada Danıştay’ın ‘Ayasofya’nın cami olarak açılmasına karar verdiğine’ dair haberler üzerine bir araştırma yaptım. Danıştay’ın kararının 10 Temmuz Cuma günü açıklanması bekleniyor. Ancak Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması yönünde karar alınmış. Asıl önemli olan nokta buydu. Danıştay 10. Dairesi bu milletin 86 yıldır hasretle beklediği kararı verdi. Ayasofya’ya vurulan yasaklar zincirini kaldırdı. Ancak kararın, yazılması ve imzaların tamamlanması sürecinden sonra açıklanması bekleniyor" görüşünü savundu.

Selvi, 'Danıştay AYasofya kararını verdi mi?' başlıklı yazısında, "Danıştay 10. Daire’nin Ayasofya’nın cami olarak açılması kararını oybirliğiyle aldığı ve kararın 10 Temmuz Cuma günü açıklanacağı söyleniyor. Ayasofya mücadelesinde yarın tarihi bir gün" ifadelerini kullandı.

REUTERS'A KONUŞAN YETKİLİ: KARARI CUMA GÜNÜ BEKLİYORUZ

Ayasofya'nın müze statüsünden çıkarılarak ibadete açılması tartışmaları hakkında Reuters'a konuşan üst düzey bir yetkili, "Danıştay'ın henüz iptal kararı gelmedi. Kararın iptal olmasını bekliyoruz. Cuma günü kararın çıkmasını bekliyoruz, resmi tebligat kısa süre sonra da ulaşır" dedi.

Reuters'a bilgi veren yetkililer Danıştay kararı ile Ayasofya'nın müze statüsünün kalkmasını ve ibadete açılmasını beklediklerini belirttiler.

AK Partili bir yetkili, "Ayasofya'nın müze olmasını düzenleyen 1934 sayılı kararın iptali için açılan davada Danıştay'ın kararı henüz resmi olarak oluşmadı ve gelmedi. Kararın büyük ihtimalle Cuma günü çıkması bekliyor. Bu yönde bir bilgi var. Kararın iptal yönünde olmasını bekliyoruz" dedi.

Üst düzey bir yetkili ise, "Danıştay'ın henüz iptal kararı gelmedi. Kararın iptal olmasını bekliyoruz. Cuma günü kararın çıkmasını bekliyoruz, resmi tebligat kısa süre sonra da ulaşır. Şu anda gördüğümüz resmi bir karar yok. Cuma çıkacağı yönünde bilgimiz var ama olmasa da birkaç gün sonra gelecektir" diye konuştu.

İstanbul'un fethinin yıldönümünde yapılan kutlama kapsamında 29 Mayıs'ta Ayasofya'da Fetih Suresi okunmuştu. Yunanistan'ın tepki göstermesinin ardından Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması tartışmaları başlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ay başında, "Türkiye Hükümetine Ayasofya'nın müze olarak tutulması konusunda çağrıda bulunuyoruz. Bu sayede Türkiye diğer inanç gruplarına ve kendisini oluşturan tarihi diğer unsurlara saygı duyduğunu gösterebilir ve bu eseri herkesin ziyaret edebileceği bir eser olarak kalmasını sağlayabilir" demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi konusunda teklifte bulunması ardından iç siyasette de konu oldukça tartışılmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN