170 yıllık tarihi Ihlamur Kasrı da tehlike altında!

170 yıllık tarihi Ihlamur Kasrı da tehlike altında!

Marmara Üniversitesi'nin eski Nişantaşı Kampüsü'nün bulunduğu ve İstanbul'un en değerli noktalarından biri olan arazide başlayan inşaat, Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan 170 yıllık tarihi Ihlamur Kasrı'nı da tehdit ediyor.

İstanbul'da diş hekimliği ve iletişim fakültelerinin bulunduğu Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü'nun 26 dönümlük arazisi, 2018 yılında imar planları değiştirilerek ihaleye çıkarıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirilen imar planıyla araziye 10 katlı rezidans ve ticaret alanı yapılmasının önü açıldı. Emlak Konut GYO tarafından açılan ihaleyi kazanan DAP Yapı, Nisan ayında Şişli Belediyesi'nden yapı ruhsatı alarak inşaata başladı.

Teşvikiye Sakinleri'nin iddiasına göre, yıkım çalışmaları hiçbir güvenlik önlemi almadan başlatıldı, mahalle sakinlerinin evleri hasar gördü.

Teşvikiye Sakinleri'nin konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Bizler de Teşvikiye Sakinleri olarak, yaklaşan Marmara Depremi'nde hayati önem taşıyan deprem toplanma alanımızda ve tarihi SİT alanında başlatılan inşaatın durdurulması ve ruhsatın iptali için Şişli Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine 14 Ağustos'ta dava açtık.

İstanbul 8. İdare Mahkemesi dün davalı kurumların 30 gün içinde savunmalarını vermelerinin kararlaştırdı. Mahkeme, kurumlara 30 gün süre verirken, inşaat ise tüm hızıyla devam ediyor. Bölgedeki onlarca ağaç kesildi.

Bir kez daha uyarıyoruz; yapı ruhsatları verilen bölge, mahallemizin deprem toplanma alanı ve olası bir felakette toplanacağımız, sığınacağımız, geçici olarak barınacağımız başka bir alanımız yok.

ZEMİN TEHLİKEDE

İnşaat projesinin altından geçen Dolmabahçe-Levazım Tüneli, zemini yeterince yıprattı. Bu yapılaşmanın tamamlanmasıyla bu yapıya yerleşecek olanların yaşamları da riske atılacak.

Projenin ticari alanlarının inşaatı sırasında tarihi ve kültürel mirasımız olmakla birlikte İstanbulluların nefes alacağı nadir alanlardan olan Ihlamur Kasrı da yıpranacak. Nüfus ve trafik yoğunluğu, sit alanlarına ait tarihsel ve doğal güzellikler ile olan yeşil örtüye baskı ve zarar verecek, bu alanlar arasındaki doğal geçişi önleyecektir. Yapılaşma ile bölgeye eklenecek yoğunluk Ihlamur Kasrı Doğal ve Tarihi Sit Alanı'nı baskılayacak ve kültürel mirasın zaman içerisinde korunmasını imkansız kılarak yok olmasına neden olacaktır.

TRAFİK YOĞUNLUĞUNU KALDIRAMAZ

Bölgenin ekosistemini ve dokusunu tamamen yok edecek bu inşaat projesinin yaratacağı nüfus ve trafik yoğunluğu, çok ciddi altyapı sorunları yaratacaktır.

Kararlıyız;

Mahallemize sahip çıkmaya,

Deprem toplanma alanımızı korumaya,

Çocuklarımızın nefes alacağı yeşil alanlarımız için mücadele etmeye

Bu arazinin gelecek kuşaklara miras olarak kalmasını sağlayacak doğru bir kararın alınması için tüm gücümüzle çalışmaya kararlıyız."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN