Kadın yönetmenler Venedik’i fethetti

Kadın yönetmenler Venedik’i fethetti

Koronavirüs önlemlerinin damga vurduğu 77’nci Venedik Film Festivali’nde ‘Altın Aslan’ Chloe Zhao’nun yönetmen koltuğunda oturduğu ‘Nomadland’a gitti. Oscar’ın habercisi olarak anılan festivalin yan etkinliği olan Sinema Eleştirmenleri Haftası’nın büyük ödülü ise Azra Deniz Okyay’ın ‘Hayaletler’ filmine layık görüldü. Yapımda, kentsel dönüşüm yaşayan Sulukule’de çöken binaların arasında ayakta kalmaya çalışan dört farklı karakterin hikâyesine odaklanılıyor.

SALİHA SULTAN / KARAR

Sinema dünyasında Oscar’a uzanan yol olarak görülen Venedik Film Festivali’nin ödülleri sahiplerini buldu. Salgından bu yana dünyadaki ilk büyük etkinlik olan festivalde ‘Nomadland’ filmiyle 77’inci ‘Altın Aslan’a layık görülen Chloé Zhao, son on yıldır gıpta ile bakılan büyük ödülü kazanan ilk kadın oldu. ‘Hayaletler’ filmiyle eleştirmenlerden tam not alan Azra Deniz Okyay ise Venedik’te büyük ödül alan ilk Türk kadın yönetmen olarak Türkiye’yi gururlandırdı.

Oscar’a uzanan ödül yolunun önemli halkalarından Venedik Film Festivali’nin ödülleri Cumartesi günü İtalya’nın Lido Yarımadası’nda düzenlenen törende sahiplerini buldu. Salgın tedbirleri kapsamında düzenlenen festivalin bu yılki ‘Altın Aslan’ ödülü Çinli yönetmen Chloé Zhao’nun ‘Nomandland’ filmine verildi.

Seyahat kısıtlaması nedeniyle törene ABD’den bir video ile katılan yönetmen Zhao “Bu tuhaf dünyada festivalinize katılmamıza izin verdiğiniz için minnettarım. Ödül için çok mutluyuz” sözleriyle teşekkür etti. Amerikan filmlerine yönelik çalışmalarıyla bilinen ve son on yıldır Venedik’te ödül alan ilk kadın olan Zhao’nun filmi, ABD’nin kırsalındaki bir şehirde yaşayan bir kadının girdiği ekonomik krizin ardından karavanıyla modern bir göçebe olarak yollara düşme hikâyesini anlatıyor.

Venedik’te en iyi yönetmene verilen ‘Gümüş Aslan’ ödülü de, ‘Spy No Tsuma’ filmiyle korku sinemasının ünlü Japon yönetmeni Kiyoshi Kuroawa’ya verildi. ‘Yaşam Boyu Başarı’ dalında Altın Aslan ödülü Çinli yönetmen Ann Hui’ye verilirken, estivalin bu yılki en iyi erkek oyuncu ödülüne ‘Padrenostro’ isimli filmde gösterdiği performansıyla İtalyan aktör Pierfrancesco Favino, en iyi kadın oyuncu ödülünü ise ‘Piece of A Woman’ filmindeki rolüyle İngiliz aktris Vanessa Kirby layık görüldü. Ana yarışma bölümü jüri başkanlığını bu yıl Cate Blanchett‘ın yaptığı festival, Şubat ayı sonlarında kuzey İtalya’nın Avrupa’nın koronavirüs salgını için sıfır noktası olduğu düşünüldüğünde, salgın riskine rağmen sorunsuz geçti.

Cannes Film Festivalinin iptal edilirken ve Toronto ve New York’taki diğer büyük uluslararası festivalleri çoğunlukla çevrimiçi olmayı seçerken duruşundan taviz vermeyen Venedik Film Festivali yarı kapasiteyle düzenlendi. Halkın kırmızı halı törenine alınmadığı ve normalde kiralık teknelerde yıldızların peşinden koşan paparazzilerle gündeme gelen festivalde bu sene gazeteciler için karada sosyal mesafeli organizasyonlar başarıyla düzenlendi. Kapanış töreninde, 10 gün süren festival boyunca katılımcılar arasında koronavirüs vakası yaşanmadığı kaydedildi.

İLK UZUN METRAJINA ELEŞTİRMENLERDEN TAM NOT

Venedik Film Festivali’nin yan etkinliği olarak 35 yıldır düzenlenen Sinema Eleştirmenleri Haftası’nın büyük ödülü Türk yönetmen Azra Deniz Okyay’ın dünya prömiyerini Venedik’te yapan ‘Hayaletler’ adlı filmine verildi. İKSV Film Festivalinde 2019’da ‘En İyi Kısa Film’ ödülü alan ‘Küçük Kara Balıklar’ yapımıyla tanınan Okyay’ın senaryosunu da kendisinin yazdığı ilk uzun metrajı ‘Hayaletler’, kentsel dönüşüm yaşayan Sulukule’de, çöken binaların arasında ayakta kalmaya çalışan dört farklı karakterin hikâyesine odaklanıyor. Film festival’de ilk yapımların yer aldığı ‘Geleceğin Aslanı’ ödülü için de yarıştı. Ancak bu ödül Ana Rocha de Sousa’nın çektiği ‘Listen’ filmine verildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN