Yerden yükselen kazanıyor

Yerden yükselen kazanıyor

Geçen yılın son çeyreğinde HB modelleri sollayan yerden yükseklerin hedefinde sedanlar var. SUV modeller her geçen gün pazardaki payını artırırken, markaları da satış tarafında üst sıralara taşıyor. C5 Aircross ile dikkat çeken Citroen satışlarının yarısından fazlası SUV. İki aydır segment lideri olan Dacia Duster ise açık ara farkla zirvede. Peugeot’nun 3008’i, Hyundai’nin Tucson’u ise markaların şimdilik göz bebekleri.

Otomobil pazarının tercihleri her geçen gün değişiyor. Türkiye bir sedan ülkesi fakat, SUV segmentine de büyük bir dönüş söz konusu. Eski heybetli görünümü ve hacimli motorlardan kurtulan birçok SUV araç, gelişen teknolojinin de desteğiyle artık daha ulaşılabilir oldu. Yüksek motor hacmi ve 4 çeker olmadan da yerden yüksekte gitmeyi kanıtlayan araçlara otomobilseverler büyük ilgi gösterdi. Son iki yılda Türkiye’de daralan otomobil ve hafif ticari araç pazarı kapsamında hem 2017’de hem de 2018’de en az kan kaybeden segmentin SUV olduğu görüldü. Geçen yılın Ekim 2019 sonu itibarıyla hatchback geride bırakan SUV’lere ilgi hala büyük. Yılın ilk iki ayında da iyi bir satış performansı gösteren SUV modeller, 17 bin 685 adetle ikinci sırada yer alıyor. Bir zamanların vazgeçilmez modeli olan HB’ler de 11 bin 626 adet seviyesinde. Sedan ile SUV arasında da yalnızca 10 bin adetlik fark bulunuyor. Pazarı gören üreticiler SUV modellerini birbiri arkasına sıraladı. Bu segmentte hiç esamesi bile okunmayan markalar, pastadan büyük pay almaya başladı, hatta markalarını üst sıralara bile taşıdı.

Hiç kuşkusuz bunun ilk örneği Citroen. PSA Grubu’nun markalarından Citroen ise geçtiğimiz yılın son çeyreğinde de C5 Aircross SUV’u tüketicilerle buluşturarak 2019 yılını yüzde 2,5 pazar payı ile kapatmıştı. 2020 yılına da hızlı giren Citroen, ilk iki ayda gerçekleştirdiği toplam 2 bin 709 satış ile markalar sıralamasında dokuzuncu sıraya yükselerek pazar payını yüzde 3,6’ya çıkardı. Yeni C5 Aircross SUV, şubat ayında kendi segmentinin podyumuna yükseldi. Geçtiğimiz yıl eylül ayında tanıtılan ve konfor özellikleri ile öne çıkan C5 Aircross SUV, hızlı yükselişini sürdürerek yılın ilk 2 ayında bin 347 adetlik satışa imza attı. Markanın satışlarının yarısından fazlası C5 Aircross oldu. Uzun süredir bu segmentte boy gösteren Dacia Duster ise liderlik yarışına devam ediyor. Yeni yüzüyle pek çok kişinin dikkatini çeken Duster, sunduğu seçenekler ve fiyat avantajıyla 2020’yi açık ara önde sürdürüyor. Yılın ilk 2 aylık döneminde C-SUV sınıfında zirveye çıkan model toplamda 2 bin 116 adetlik satış rakamına imza atarak, 14,8 segment payı elde etti. Duster, 2020 yılının ilk 2 ayında segment payını 2019 yılı aynı dönemine göre yüzde 17 artırmayı başarırken; satış adedini ise yüzde 229 ile üç katından fazla yükseltti. Dacia, Duster modeli satışlarının yüzde 70’ini oluşturan ECO-G serisini; Comfort ECO-G 115 beygir 4x2 ve Prestige ECO-G 115 beygir 4x2 versiyonları ile müşterilerin beğenisine sunuyor. 133 bin 400 lira başlangıç fiyatının yanı sıra 3 kilometrede sadece 1 lira ile yakıt tüketim avantajı sunan Duster ECO-G, ekolojik özellikleriyle de dikkat çekiyor.

KONSEPTLER BİLE SUV

Markalar yeni yılla birlikte konsept bombardımanına başlarken, çoğu çizimin SUV ve elektrikli modeller olduğu görülüyor. Bunun en yakın örneklerinden biri olan Renault MORPHOZ, 2025 yılına ilişkin vizyonunu sergiliyor. MORPHOZ, ihtiyaçlara göre kişiselleştirilebilen modüler bir otomobil. Sürüş halindeyken bile indüksiyon yöntemi ile şarj edilen, yüzde 100 elektrikli uyarlanabilir bir konsept modeli. MORPHOZ ‘Şehir’ versiyonu, 40 kWh akü kapasitesiyle, günlük kullanımlar için yeterli olan 400 km menzile sahip. Bu akü kapasitesi, kullanıcı ihtiyaçlarının yüzde 90’ından fazlasını karşılayacak belli bir esneklik de sunuyor. Daha uzun mesafeler söz konusu olduğunda karşılanamayan yüzde 10’luk kısım için, MORPHOZ ek bir Seyahat Menzili Artırma akü paketiyle donatılabiliyor. Araç özel bir istasyonda ‘Seyahat’ moduna dönüştürülüyor ve sadece birkaç saniye içinde otomobile 50 kWh kapasiteli pil takılarak menzili 700 km’ye çıkarken boyu da uzuyor.

BENZİNLİ KONA GERİ GELDİ TUCSON DİZEL ‘4’ ÇEKTİ

Hyundai markası yılın ilk iki ayında ilk 3’te temsil etmeyi başaran Tucson, bin 569 adetlik satışa imza attı. Tucson, geçtiğimiz yıl satışa sunulan N Line versiyonuna bir seviye daha ekledi. 1.6 litrelik dizel motoruyla öne çıkan model, N Line ve N Line Plus gibi oldukça sportif bir gövde kitiyle sahip. Tucson N Line ile özellikle yüksek performans tutkunlarını hedefleyen Hyundai, Türkiye’de sadece 1.6 litrelik CRDI dizel motoru kullanıyor. Tucson N Line sadece 4x2 çekiş sistemi ile satışa sunulurken daha fazla donanım ve konfor isteyenler ise 4x4 HTRAC çekiş sistemine sahip N Line Plus donanım seviyesini tercih edebilecekler. KONA’daki benzinli turbo motor seçeneği. Dizel motorla beraber askıya alınan benzinli seçenek, yeniden ithal edilmeye başlanıyor. Benzinli 177 beygirlik güçlü motoruyla oldukça beğenilen KONA 1.6 T-GDI, aynı zamanda 7 ileri çift kavramalı DCT şanzımanıyla da üst düzey bir konfor vadediyor. Mevcut Elite Smart donanım seviyesinin üzerine ‘Kararan iç dikiz aynası ve Ön park sensörü’ eklenen bu seçenek de tıpkı dizel kardeşi gibi sadece 4x2 çekiş sistemiyle satın alınabiliyor.

TOYOTA RAV4’E DONANIM DOPİNGİ

Toyota RAV4 ürün gamına ‘Hybrid Passion X-Sport’ versiyonu da eklendi. RAV4 Hybrid Passion X-Sport, diğer RAV4 versiyonlarında olduğu gibi 222 beygir güce sahip yeni 2.5 litre hibrit motor ile donatıldı. Elektrikli dört çeker AWD-i sistem ile en zor şartlarda mükemmel bir performans gösteren RAV4 Hybrid Passion X-Sport tüm Türkiye’deki Toyota Plazalarda 442 bin 750 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. İnci beyazı dış renk ve metalik siyah renkli tavan ile sunulacak olan RAV4 Hybrid Passion X-Sport, metalik siyah boyalı arka tampon, yan koruma plastikleri, çamurluklar ve 18 inç alüminyum alaşımlı parlak siyah jantlar ile karakteristik bir görünüme sahip. Gövde rengi kapı kolları, metalik siyah ön tampon ve sis farı çerçevesi ile dış görünüm tamamlarken, RAV4 Hybrid Passion X-Sport’un iç mekânı da siyah spor deri döşeme ile siyah iç tavan ile dikkat çekiyor.



Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN