Yeni bir satış dalgası bekleniyor

Yeni bir satış dalgası bekleniyor

Dünyada görülen bütün büyük salgınların hedefleri hep aynı. Önce insan sağlığına odaklanan virüsler ardından büyük küçük ayırt etmeden ekonomilere bulaşıyor. Koronavirüs etkisiyle piyasalarda mart ayında esen fırtınanın nisanda da sürmesi bekleniyor. Uzmanlar hisselerde uzun süre zirve hedeflemiyor. Nisan ayında da panik havasının süreceği tahmin edilirken, ünlü yatırımcılar çöküşün çok yakın olduğunu söylüyor.

Piyasalarda koronavirüs etkisini sürdürmeye devam ediyor. Tüm dünyada hisse fiyatlamaları karşısında sert satışlar yaşanırken, baskı gün geçtikçe artıyor. Ekonomik belirsizliğin artmasıyla birlikte yatırımcılarında iştahında azalma görülüyor.

Tahvil fonu yöneticisi Jeffrey Gundlach, S&P 500 Endeksi’nde mart ayında görülen düşük seviyelerin büyük bir ihtimalle aşılacağını ve hisse senetlerinin muhtemelen uzun bir süre son zirveleri göremeyeceğini söyledi. DoubleLine Capital CIO’su Gundlach ise Bloomberg HT’nin aktardığına göre, piyasa ve koronavirüs pandemisinin ekonomik etkilerine ilişkin değerlendirmesinde “Bence nisan ayında yine panik havasını göreceğiz” dedi. S&P 500 Endeksi martta yüzde 1,25 düşerek Ekim 2008’den bu yana en kötü aylık performansını kaydetti. Gösterge endeks, rekor uzunluktaki boğa piyasasını sonlandırmış oldu.

ABD’nin muhtemelen on yıldan fazla bir süre önce görülen zirvelerine tırmanamamış Japonya, Avrupa ve gelişen piyasa hisse piyasalarını takip edeceğini belirten tahvil yöneticisi “Önceden olduğu yere uzun bir süre geri dönmeyecek, özellikle de reel bazda” dedi. ABD ekonomisinin eninde sonunda güçleneceğini ve bunun zaman ve fedakarlık istediğini belirten Gundlach “Daha iyi bir yere varacağız, ancak bu Ocak 2020’ye V şeklinde bir sıçrama olmayacak” şeklinde görüş bildirdi. Gundlach, büyük merkez bankalarının ABD ekonomisinin gelecek resesyondan hızlı bir şekilde toparlanacağı beklentilerinin fazla iyimser olduğunu söyledi. Mevcut ekonominin ‘bunalımı’ andırdığını söyleyen tahvil yöneticisi, ABD’de ekonomik ve parasal teşvikin muhtemelen 10 trilyon dolara ulaşacağını söyledi. Dünya Bankası Doğu Asya sorumlusu Aaditya Mattoo “Salgın, büyümeyi durdurabilecek ve bölgedeki yoksul insanların sayısını artırabilecek daha önce hiç görülmemiş bir küresel şok yaratıyor” açıklamasını yaptı.

ÇÖKÜŞ YAKIN

Ünlü yatırımcı Jim Rogers, piyasalarda yaşanabilecek diğer bir çöküşün yakın olduğunu savundu. Küresel hisse senetleri küresel finans krizinden bu yana kaydedilen en büyük çeyreklik kaybın ardından toparlanmaya çalışırken, Rogers henüz en kötüsünün gelmediğini savundu. Ünlü yatırımcı olası diğer bir çöküşün sebebi olarak koronavirüs kaynaklı ekonomik hasar, yüksek borç seviyeleri ve arttığında olumsuz etki edecek düşük faizlerden oluşan üçlü sorunu işaret etti. Hisse senetleri yılın ilk üç ayında piyasaları etkisi altına alan resesyon endişeleriyle sert düştü. Küresel gelişen ve gelişmiş piyasa hisse göstergesi, tüm dünyada hükümetlerin ekonomileri canlandırmak için trilyonlarca dolar vermesi ve merkez bankalarının faiz indirimlerine karşın 2008’den beri en kötü çeyreğini kaydetti.

PETROL, ALTIN, HİSSE ÇIKIŞLARI HÂLÂ SÜRÜYOR

Küresel pay piyasalarında neredeyse bütün endeksler martta değer kaybederken, başta ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) likidite sağlamaya yönelik adımları oynaklığın görece azalmasını sağladı. Marta 108.379,30 seviyesinden başlayan BIST 100 endeksi, martın ilk günlerinde 113.106,60 puana kadar yükselse de artan salgın endişeleriyle küresel pay piyasalarındaki satış dalgasına paralel 81.936,40 puana kadar geriledi. İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, ortadaki durumun bir pandemi sorunu olması sebebiyle atılan adımların ne derece karşılık bulacağını kestirmenin mümkün olmadığını, normalleşme için temel senaryonun öncelikle Kovid-19 salgınının hız kesmesi olduğunu belirtti. Piyasalarda, paniğin ilk dönemlerinde ciddi manada teminat açığının ortaya çıkmasından korkulduğuna dikkati çeken Yılmaz “Bu süreçte kaygıyla herkes elinde ne bulunuyorsa, petrolünden tut altınına, hisse senedine kadar her şeyi sattı. Şimdi yavaş yavaş bir dengelenme çabası var” dedi

PETROL 22 DOLAR

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) dün planlanan toplantı için bir araya gelememesi, örgütün fiyatları dengelemek için ortak bir karar alamayacağı algısını güçlendirerek fiyatlara olumsuz yansıyan başka bir etken oldu. Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) dünya genelinde ekonomik büyüme ve petrol talebi beklentilerine olumsuz etkileri de fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı uygulamaya devam ediyor. Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 22,61 dolardan işlem görüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN