Yazlıkta fiyatlar uçuşa geçti

Yazlıkta fiyatlar uçuşa geçti

Korona virüs salgını insanların tatil alışkanlıklarını da değiştirdi. Uzmanlara göre bu yaz bin kişilik otellerin yerini müstakil yazlıklar alacak. Yazlık piyasasında da özellikle kiralar daha şimdiden iki katına varan artışlar yaşadı.

DENİZHAN ERKOÇ-KARAR

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını yaz aylarına girilmesiyle birlikte özellikle yazlık fiyatlarına önemli ölçüde etki etti. Bir gayrimenkul değerleme platformunun hazırladığı verilere göre; salgının etkisinin görülmeye başlanması ile birlikte yazlık ve yayla evi şeklinde ikinci konutlara talep bir anda patladı. Dolayısıyla bu tipte konutların yer aldığı büyük şehirler dışındaki illerde ve yazlık amaçla kullanılan müstakil konutlarda fiyatlar hızlıca katlandı. Araştırmalara göre; yazlık ve müstakil konutlardaki satış ve kira fiyat artışı tüm diğer konut tiplerini geride bıraktı.

Özellikle yazlıklarda geçen yıla göre kira fiyatlarında iki katına varan artışlar gözlemlendi. Tur Operatörleri Platformu Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, bu yaz korona virüs salgını ile birlikte insanların tatil alışkanlıklarının önemli ölçüde değişeceğini dile getirdi. Turist ve vatandaşların artık 1000 kişilik otellere değil butik otel veya yazlık villalara yöneleceğini ifade eden Polatoğlu, bu durumun yazlık piyasası üzerinde önemli fiyat değişikliklerine neden olacağını kaydetti. Polatoğlu, “Aslına bakıldığında Türkiye’de yazlıkçıların sayısı dünya ortalamasının çok üstünde. Rakam olarak söylemek gerekirse Türkiye’de 3,5 milyon yazlıkçı var. Ve bu evler senede ortalama sadece 30 gün kullanılıyor. Yazlıkların en dolu olduğu donem ise temmuz ve ağustos ayları” ifadelerini kullandı. Konut fiyat artışlarının derlendiği bir başka araştırmaya göre ise Türkiye’de nisanda en fazla konut fiyatlarının arttığı bölge yazlıkçıları ile ünlü Muğla oldu. 1 Ocak- 11 Mart 2020 tarihleri arasında konut metrekare fiyatı 4 bin 320 lira olan Muğla’da söz konusu rakamlar 11 Mart 23 Nisan 2020 tarihleri arasında büyük bir sıçrama yaşayarak 5 bin 719 liraya yükseldi. Türkiye’nin bir diğer yazlıkçı mekanı Antalya’da ise konut fiyatlarında yüzde 21 oranında artış yaşandı. Muğla ve Antalya’nın büyük sıçrama yaptığı dönemde İstanbul ve Ankara’da ise konut fiyatlarında önemli bir değişim olmadı.

OTELLER İÇİN KURALLAR ÇOK SIKI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, mayıs sonu itibariyle turizm trafiğine ufak ufak başlayacağını duyurmuştu. Ancak işin otel boyutunda bakanlık işleri oldukça sıkı tutmaya kararlı. Otellerin turizme açılması için öncelikli olarak sertifika alması gerekiyor. Sertifikayı almak için ise tam 132 kriteri yerine getirmiş olma zorunluluğu var. Kriterler arasında 1.5 metre sosyal mesafe, sıkı hijyen önlemleri ve personelin pandemi eğitimi alması gibi koşullar da var.

HER ŞEY DAHİL SİSTEME DEVAM

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin “Kamuoyunda yoğun olarak gündeme gelen açık büfe ve her şey dahil uygulamalarına da açıklık getirildiğini belirterek “Hastalığın ilk çıktığı günlerde TÜROB olarak, koronavirüs salgınıyla ilgili alınabilecek tedbirler çerçevesinde üye otellerde kahvaltı, öğle ve akşam yemeği servisinde açık büfenin kaldırılarak, ‘kahvaltı tabağı ve set menü’ uygulamasına geçilmesine yönelik tavsiye kararımız var. Ancak tabii ki ilerleyen dönemlerde tamamen kaldırılması diye bir şey söz konusu olmayacaktır. Türkiye, ‘Her şey Dahil’ tatil konseptini, eski sunulan hizmetlerden herhangi bir kısıtlama yapmadan uygulanmaya devam edecektir. Sadece pandemi dönemi ile sınırlı kalmak üzere, özellikle yiyecek ve içecek servis ve sunumları, ilgili sağlık otoriteleri tarafından alınacak kararlara göre düzenlenecektir” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN