Sudanlı hackerlar ne yapmak istemektedir

Siber saldırılar her geçen gün adından daha da çok söz ettiriyor. Sadece ülkemizde değil, tüm kara parçalarında. Elbette ki Afrika dahil.

Bugünkü konumuz, Sudanlı hacker grubu Anonymous Sudan.

Afrika bir garip kıta. Dünyanın efendilerinin şekilleri bozulmasın diye hep üstü çizilen, örselenen, görmezden gelinen garip bir kıta.

Son zamanlarda yaşanan teknolojik gelişmeler, dijital kablolar ile dünyadaki her bir noktanın diğerine bağlanması bir anlamda güçleri de eşitliyor. Dünyanın süper gücü addedilen devletler, teknoloji devleri bir klavye, bir de siyah ekrana yeniliyorlar.

“Bu, şu tüm dünyanın gücünün önünde eğildiği kudretli Amerika mı? Mütevazi imkanlara sahip küçük bir Sudanlı grup dünyanın süper gücünü saldırılarımız hakkında twitterler atmaya, duyurular yayınlamaya mecbur bıraktı”

30 Haziran günü Anonymous Sudan’ın Telegram grubunda yayınladığı mesajın çevirisi mealen böyle idi.

CISA (Siber güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı), dünyaca ünlü ödeme platformu Stripe’a yapılan ve 2 saatlik hizmet kesintisi ile sonuçlanan saldırı sonucu bir duyuru yayınlayarak hizmet kesintisi saldırılarına karşı alınacak tedbirleri bir bir sıralamıştı. Bu açıklamadan sonra muhtemelen saldırının müsebbibi Sudanlı hackerlar sımsıkı bir ayvayı dişler gibi gülümsüyorlardı.

Anonymous Sudan aynı gün, Fransa’da 17 yaşındaki göçmen bir çocuğun polis otosunda infaz edilmesine tepki olarak pek çok Fransız devlet kurumu ve özel şirketine de saldırmış; hizmet kesintilerine yol açmıştı.

(Konunun meraklıları, daha önce bu köşede yayınlanmış, Hizmet Kesintisi Saldırıları hakkındaki tafsilatlı yazımızı okuyabilir, hısım, akraba, eş, dost kim varsa okutabilirler.)

Her ne kadar Anonymous Sudan’ın başat saldırıları hizmet kesintisi (DoS) olarak tezahür etse de, grup, hedefindeki web sitelerini hackleyerek politik mesajlar bırakmak (defacement) ve sızdıkları sistemlerden elde ettikleri verileri paylaşmak yöntemlerini de tercih ediyor.

Anonymous Sudan grubunun, Türkiye’de de eylemlerinden söz ettiren Anonymous grubu ile organik bir bağı yok. Özellikle de grubun ajandası Anonymous grubundan çok daha farklı. Her ne kadar İslami tandanslı bir grup olarak gözükse de Rus hacking grupları ile (KillNet) yakınlığı; Ukrayna savaşında Rusya’ya desteğini açıklaması zihinlerde farklı soru işaretlerinin doğmasına yol açıyor. Anonymous Sudan, devlet destekli Rus hacking gruplarının farklı bir yüzün ardına gizlenmiş aparatı olabilir mi? Anonymous Sudan, Rus hacking grubu KillNet ile olan bağlarını “Zamanında onlar bize yardım etti; şimdi sıra bizde” sözleriyle açıklamayı tercih ediyor.

Anonymous Sudan’a ait Telegram grubunun 18 Ocak 2023’de kurulduğu görülüyor. Bu yazı yazıldığı esnada grupta 20 bine yakın üye var. 21 Ocak’da İsveç’de Kur’an-ı Kerim’in yakılması sonucu grup, pek çok İsveç merkezli şirketin web sitelerine saldırarak hizmet kesintilerine neden oldu.

5 Nisan’da İsrail’in Mescidi Aksa cami baskını sonrası 17 Filistinli’nin yaralanmasının ardından grubun hedefinde artık İsrail vardı. OpIsrael adını verdikleri operasyon ile bu defa İsrail devlet kurumları ve İsrail merkezli pek çok şirket bu saldırılarının hedefindeydi.

3 Mayıs’ta grup İsrail’in elektrik dağıtım merkezlerine saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu.

Yayınladıkları açıklamada elektrik kesintisine yol açan saldırıyı üstlendiklerini, sırada internet kesintisi ve İsrail'e atılan roketleri daha havada iken imha etmek için tasarlanan Demir Kubbe sisteminin çökertilmesi olduğunu belirttiler.

Grup, Avrupa’da cereyan eden İslamofobik eylemlere, Amerika’nın “Sudan’ı özgürleştirme” mesajlarına da oldukça öfkeli.

Anonymous Sudan 17 Şubat’da yayınladığı bir açıklamada İskandinav havayolu şirketi SAS’dan elde ettikleri verileri satışa çıkardıkları iddialarını yalanlamış; “Kimsenin verisini çalmak istemiyoruz çünkü biz Müslümanız. Hırsızlık bizim inancımızda yasaklanan bir eylemdir.” açıklamasını yapmıştı.

Henüz açıklamanın dumanı tüterken, 18 Mart’ta ise İsveç ve Danimarka hedeflerinden elde ettikleri bilgileri paylaşma fikrini Telegram kanallarında oylamaya sunuyorlardı. Yine aynı tarihte Fransız havayolu şirketi Air France’den elde ettikleri verileri 3000 dolara satışa sunduklarını duyurmakta bir beis görmediler. Mücahitler, müteahhit mi oluyordu?

Anonymous Sudan’ın devlet destekli Rus gruplarla karmaşık ilişkiler içerisinde olduğuna inanılıyor. Gruba ait Telegram grubunda yayınlanan mesajlar İngilizce, Arapça ve Rusça.

2023 yılında adından çokça söz ettiren, haritada Sudan neredeydi diye pek çok kişiye sorduran bu hacktivist grup; Rusya angajmanı ve deklare ettiği amaçlarının dışında sergilediği tutum ile bütün renklerin kirlendiği bir dünyada, sıranın siyahta olduğunu mu gösteriyor dersiniz?

Bekleyip göreceğiz.

YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum