Türkiye'de koronavirüs korkusu genç ve yaşlılarda eşit, yüzde 1'lik kesim hiç umursamıyor

Türkiye'de koronavirüs korkusu genç ve yaşlılarda eşit, yüzde 1'lik kesim hiç umursamıyor

Koronavirüs korkusu araştırmasında korku oranları genç ve yaşlı bireylerde eşit çıkarken, araştırmada sadece yüzde 1'lik kesimin normal hayatına devam ettiği ortaya çıktı. Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Engin Deniz "Kadınların erkeklere göre daha fazla Kovid-19 korkusuna sahip olduğu saptanan araştırmada yaş faktörünün ise salgın korkusunda ayırıcı bir durum olmadığı anlaşılmıştır" dedi.

Türkiye'de 75 ilde bin 304 kişinin katılımıyla yapılan koronavirüs salgının korkusu üzerinde yapılan araştırmada genç ve yaşlı bireylerdeki etki aynı ölçüldü.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrenci Dekanı ve Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkan Yardımcısı Engin Deniz, günün en büyük sorununun tüm dünyanın mücadele ettiği koronavirüs pandemisi olduğunu anlattı.

"RUH SAĞLIĞI İÇİN DE VÜCUT DİRENCİ YÜKSEK OLMALI"

Salgınla mücadelede vücut direncini yüksek tutmak için fiziksel bir takım önlemlerin alındığında değinen Deniz, uzmanların, ruh sağlığının bağışıklığını güçlendirilmesinin de bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmada önemli olduğu düşündüklerini ifade etti.

Bu kapsamda kendisiyle birlikte Artvin Çoruh Üniversitesinden Doç. Dr. Seydi Ahmet Satıcı, Dr. Öğretim Üyesi Begüm Satıcı ve Sakarya Üniversitesinden Dr. Emine Göçet Tekin'den oluşan bir ekibin koronavirüsün psikoloji üzerindeki etkilerini incelemek için geniş katılımlı bir araştırma gerçekleştirdiklerini duyuran Deniz, şunları kaydetti:

"GENÇLER İLE YAŞLILARIN KORKUSU EŞİT"

"75 ilden yaşları 18 ile 64 arasında değişen bin 304 kişinin katıldığı araştırmada öncelikle Kovid-19 korkusunu ölçmeye hedefleyen bir araç dilimize çevrilmiştir. Bu araç ile önümüzdeki dönemde Kovid-19’un psikolojik etkilerini inceleyecek daha fazla bilimsel araştırma yapılacağı öngörülmekte. Gerçekleştirilen araştırmada Kovid-19 korkusunun kişilerdeki depresyon, kaygı ve stres seviyesini artırdığı belirlenmiştir. Ayrıca Kovid-19’u daha sıklıkla düşünen kişilerin yaşamlarından elde ettikleri doyumun azaldığı görülmüştür. Kadınların erkeklere göre daha fazla Kovid-19 korkusuna sahip olduğu saptanan araştırmada yaş faktörünün ise salgın korkusunda ayırıcı bir durum olmadığı anlaşılmıştır. Benzer şekilde evli ve bekarlar ayrıca çocuğu olanlar ile olmayanlar da koronavirüsten benzer seviyede korku duymaktadır."

YÜZDE 1'LİK KESİM NORMAL HAYATINA DEVAM EDİYOR

Deniz, çalışmada büyük çoğunluğun mecbur olmadıkça evden dışarı çıkmadığının görüldüğünü belirtti.

Yaklaşık yüzde 20’lik bir grubun da kesinlikle evden çıkmadığını ifade eden Deniz, "Ancak hala yüzde 1’lik bir grup Kovid-19 öncesinde olduğu gibi yaşamını sürdürmekte ve dışarı çıkmakta bir sakınca olmadığını düşünmektedir. Pandemi sürecinde kesinlikle evden çıkmayacağını söyleyen grubun da Kovid-19’dan en fazla korku duyan grup olduğu görülmektedir." değerlendirmesini yaptı.

Şu an herkesin belirsizlikle mücadele etmeye çalıştığını ve belirsizliğin kişilerde korku duygusunu uyandırmasının normal karşılanabileceğini dile getiren Deniz, şöyle konuştu:

"BİLGİ KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ"

"Ekibimiz, bu salgının geçici bir dönem olduğunu kişilerin kendilerine hatırlatarak korkularını kontrol altına almalarının da sağlıklı bir ruhsal durum ve vücut direnci için önemli olduğunun altını çizmektedir. Bu süreçte evde kalmanın önemine bir kez daha değinmemiz lazım. Bilgi kirliliğinin önüne geçmek için resmi veri ve bilgilerin dışındaki söylentilere kulak asılmaması gerekiyor. Ayrıca bu dönemi bunalıma girmeden atlatabilmek için kişilerin günlük rutinlerini olabildiğince yerine getirmelerini, bütün günü aynı kıyafetle geçirmemeyi, ev içinde daha önce yapmayı planladıkları işlerini ertelemeyip hayata geçirmelerini ve sosyal ilişkilerini online bir şekilde sürdürüp yakınlarıyla iletişimleri bu şekilde devam etmeyi öneriyoruz."

TÜRKİYE'DE SON DURUM NE?

Türkiye'de son 24 saatte koronavirüs nedeniyle 73 kişi daha hayatını kaybetti. Böylece koronavirüsün ilk görüldüğü tarih olarak açıklanan 11 Mart'tan bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 574'e yükseldi.

Yine açıklanan son rakamlara göre Türkiye'de toplam vaka sayısı 27 bin 69 olurken, Kovid-19 tedavisi tamamlanarak taburcu edilen toplam kişi sayısı bin 42.

Dün akşam Twitter'dan son verileri de paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu ifadeleri kullandı: "Test sayısında 20.000'i aştık. İyileşen toplam hasta sayımız 1.000'i geçti. Virüs, gücünü temas ortamından alıyor. Virüse bu fırsatı tanımayalım. Evde kalalım. Yeni uygulamada davranışlarıyla herkese örnek olan gençlere teşekkür ediyorum."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN