Tabutta Rövaşata filmi mahkemelik oldu

Tabutta Rövaşata filmi mahkemelik oldu

Usta yönetmen Derviş Zaim, Fanatik Film Sanayi, Fanatik Dijital Görüntü Sistemleri ve Horizon şirketlerine, 1996 yılında çektiği ilk filmi Tabutta Rövaşata'yı izinsiz kullandıkları iddiasıyla dava açtı.

Yönetmen Derviş Zaim'in 24 yıl önce çektiği, hem Türkiye'de hem de dünya çapında birçok ödül kazanan Tabutta Rövaşata (1996) adlı filmi mahkemelik oldu.

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde açılan davaya göre Zaim, senaryo yazarı, ortak yapımcısı ve yönetmeni olduğu filminden doğan haklarından faydalanabilmek için tüm mali haklarını 1996'da İstisnai Filmler ve Reklamlar Sanayi şirketine devretti. Film üzerinde hak sahibi olmasına rağmen şirket aleyhine başlatılan icra takipleri nedeniyle filmin eser işletme belgesine haciz konuldu. Zaim'in, filmin mali ve manevi haklarının korunma ihtimali kalmadı. Ardından şirketin iflasına karar verildi. Filme ilişkin hak sahibi elinde olmasına rağmen filmin izinsiz ve hukuka aykırı şekilde çeşitli platformlarda kullanıldığını belirten Zaim; milyonlarca izleyiciye ulaşan Tabutta Rövaşata ile ilgili kendisine hiçbir ödeme yapılmadığını dava dilekçesinde anlattı.

'İNTERNETTEN KALDIRILSIN'

Derviş Zaim'in avukatı dilekçesinde şunları söyledi:

"Filmin mali ve manevi haklarının sahibi müvekkilimdir. Sözleşmeye göre filmin her türlü kullanımından elde edilecek gelirin yüzde 37'sinin kendisine ödeneceğinin belirtilmesine rağmen, sözleşmede belirtilen 120 bin doların dışında hiçbir ödeme alamamıştır."

İstisnai Filmler şirketinin 10 yıl önce filme ilişkin tüm mali haklarını davalı Horizon şirketine devrettiğini söyleyen avukat şöyle devam etti:

"Ancak filme ilişkin şirketin hak devri yetkisi imkansızdır. Mali hakların Horizon şirketine devredildiği kabul edilemez. Şimdilik 1000 liranın davalılardan tahsili ile filmin internetten erişiminin tedbiren engellenmesine ve kaldırılmasına, filmin mali haklarının müvekkilime döndüğünün tespitine karar verilmesini istiyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN