Starlink uyduları nedir? Elon Musk'ın Starlink uyduları Türkiye'de paniğe neden oldu!

Starlink uyduları nedir? Elon Musk'ın Starlink uyduları Türkiye'de paniğe neden oldu!

Starlink uyduları ne demek? Dün akşam sosyal medyada en çok konuşulan konu başlıklarından biri olan gökyüzünde görülen sarı ışıkların nedeni belli oldu. Ufo zannedilen gözk cisimlerinin, ünlü milyarder Elon Musk'un sahibi olduğu SpaceX şirketi tarafından uzaya gönderilen Starlink uyduları olduğu ortaya çıktı. Peki, Starlink uyduları nedir? Starlink uyduları ile ne yapılacak? Elon Musk kimdir? Detaylar haberimizde...

'Starlink uydularının amacı nedir?' ABD'li girişimci Elon Musk'un sahibi oldu SpaceX'in uzaya gönderdiği ve Starlink adı verilen uydular Türkiye'den de gözlemlendi. İlk görünüşte ufo zannedilerek paniğe neden olan sarı ışık hüzmelerinin, SpaceX'in 22 Nisan 2020 günü uzaya gönderdiği Starlink uyduları olduğu ortaya çıktı. Starlink uyduları, havadan kablosuz internet imkanı sağlamak için ABD'de uzaya gönderildi. Peki, 'Starlink uyduları nedir?, 'Starlink uyduları ile ne yapılacak?', 'Elon Musk kimdir?' Detayları KARAR.com okurları için derledik...

STARLİNK UYDULARI NEDİR?

Starlink, ABD'li uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu takımyıldızıdır. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak. SpaceX firması ayrıca bazı uydularını keşifler ve bilim amaçlı kullanmakla birlikte bazı uydularını ise ordulara satmayı da planlamaktadır.

2019 yılı Kasım ayı itibarıyla SpaceX, uzaya 122 uyduyu konuşlandırdı. Ayrıca yine bu aydan itibaren her iki haftada bir gerçekleştirilecek fırlatmalarda, fırlatma başına 60'dan fazla uydunun yerleştirilmesi planlanmaktadır. Toplamda ise 2020'lerin ortalarında 12 bin uydu konuşlandırılarak, ardından toplam uydu sayısının 42 bine çıkarılması planlanmaktadır. İlk 12 bin uydunun üç yörünge üzerinde bulunması planlanmaktadır: Üç yörüngenin ilki yerden 550 km yükseklikte ve toplam 1600 uydunun bulunduğu bir yörünge, ardından 1550 km irtifada yaklaşık 2 bin 800 Ku- ve Ka-band spektrum uydularının bulunduğu başka ikinci bir yörünge ile 340 km yükseklikte yaklaşık 7 bin 500 V-band uydularının yerleştirilmesi şeklindedir.

Gerçekleştirilecek bu girişimle beraber olarak, binlerce uydunun 340 ila 1550 km arasındaki yörüngeye yerleştirilecek olmasının gökbilim üzerinde olası etkilerinin olabileceği ve uzun vadede uzay çöplüğü oluşacağı endişelerine yol açmıştır.

Uydu takımyıldızının tasarlanması, inşa edilmesi ve konuşlandırılması için 10yıllık sürenin gerektiği, projenin toplam maliyetinin ise Mayıs 2018'de SpaceX'e 10 milyar ABD dolarına mâl olacağı tahmin ediliyordu. Ürünün geliştirilmesine 2015 yılında başlandı ve 2018 yılı Şubat ayında ilk iki prototip uydu test uçuşu ile denendi. İkinci test uyduları seti ve ilk büyük çaplı konuşlandırma ise 60 adet küçük uydu barındırıyordu ve bu uçuş 24 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Starlink araştırma, geliştirme, üretim ve yörünge kontrol operasyonlarının tamamı Redmond, Washington’da bulunan SpaceX uydu geliştirme tesislerinde yapılmaktadır.

STARLİNK UYDULARI NE YAPACAK?

Dev şirket, Starlink projesiyle dünyanın en ücra köşelerine fiber-optik kablo bağlantısı olmaksızın uydular üzerinden ucuz ve hızlı internet erişimini sağlamayı amaçlıyor. SpaceX'in tepe yöneticisi Elon Musk, söz konusu yeni sistemde ilk kez denenen birçok farklı teknoloji olduğunu ve Dünya yörüngesindeki bazı uyduların çalışmayabileceğini açıkladı. SpaceX toplamda 10 milyar dolara mâl olacak projeyle Dünya'nın alçak yörüngesine toplamda 4 bini aşkın uydu yerleştirecek. Bu sayede gezegenin en ücra köşelerinde, özellikle Afrika'da internet erişimi olmayan milyonlarca insana düşük maliyetli ve yüksek hızda internet erişimi sağlanacak. İlk etapta ise 60 uydu yerleştirilmesi planlanıyor.

ELON MUSK KİMDİR?

Güney Afrika asıllı ABD'li mucit ve girişimci olan Elon Musk, Kanadalı bir anne Haldeman ve Güney Afrikalı bir baba Errol’un oğlu olarak dünyaya geldi. Elon Musk kendi kendine yazılım programlayıp kodlamayı öğrendi ve 12 yaşındayken kendi yazdığı Blastar isimli oyunu tasarladı ve daha sonra bu oyunu o zamanın parası ile 500 dolara satarak bilişim sektöründeki ilk parasını kazandı.

1992'de, Kingston, Ontario'daki Queen's University'de iki yıl eğitim aldıktan sonra ABD'nin önde gelen üniversitelerinden birisi olarak kabul gören University of Pennsylvania'da işletme ve fizik okumak için Kanada'dan ayrıldı. Bu üniversiteden ekonomi alanında lisans diploması alan Musk, fizik alanında da yan dal diplomasının sahibi oldu. Kardeşi Kimbal Musk’la beraber yeni organizasyonlar için bir çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesini hayata geçiren Musk,1999 yılında bu girişimi 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolar hisse senedi karşılığında AltaVista'ya sattı. Aynı yılın Mart ayında çevrimiçi finans ve ödeme servisi olan X.com’un ortak kuruculuğunu yaptı ve ilerleyen aylarda PayPal'i oluşturdu 2002 yılında bu girişimini ise 1.5 milyar dolara online alışveriş devi eBay'e sattı.

Musk belki de adını en çok duymamıza vesile olan şirketi SpaceX'i 2002 yılında kurdu. Musk uzay araştırmaları yapan şirketin CEO'su ve CTO'su olarak görevine devam ediyor. SpaceX ISS'ye bir araç gönderen ve yanaştıran ilk ticari şirket olarak tarihe geçti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN