İlkay Gündoğan: Gurbetten kupaya giden bir yol

İlkay Gündoğan: Gurbetten kupaya giden bir yol

Aslen Balıkesirli bir ailenin ferdi olan ancak milli takım tercihini doğduğu ülke Almanya’dan yana kullanan İlkay Gündoğan, polemiklere kulak asmadan adını futbol tarihine altın harflerle yazdırdı. İstanbul’da oynanan finalde Manchester City kaptanı olarak UEFA Şampiyonlar Ligi kupasını havaya kaldıran tecrübeli yıldız, Avrupa’nın kulüpler bazındaki 1 numaralı organizasyonunu Türk asıllı takım kaptanı olarak kazanan ilk isim olmayı da başardı.

OĞULCAN ÇOKSAYAR

İstanbul’un ikinci defa ev sahipliği yaptığı UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin bu kez farklı bir anlamı da vardı. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan mücadelede her iki takımda da tarihe geçmek isteyen Türk Kökenli birer futbolcu sahneye çıktı. Dev finalde Manchester City forması giyen Türk kökenli futbolcu İlkay Gündoğan ile Interli milli futbolcu Hakan Çalhanoğlu, şampiyonluk kupası için karşı karşıya geldi. Şölen havasındaki günün sonunda İlkay Gündoğan mutlu sona ulaşırken Avrupa’nın kulüpler bazındaki 1 numaralı organizasyonunu kaptan olarak ilk kez Türk kökenli futbolcu kazandı.

7157746.jpg

Zaman zaman Almanya Milli Takımı’nı tercih ettiği için eleştirilen İlkay Gündoğan’ın başarı merdivenlerini tırmandığı süreç ise gelecek kuşaklara örnek niteliğinde. 24 Ekim 1990’da Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde doğan tecrübeli yıldız, kökenlerinin bağlı olduğu Balıkesir’den de hiç kopmadı. Nitekim dünya evine de ailesinin memleketi Balıkesir’de giren Gündoğan, milliyeti ile ilgili yapılan yorumlardan ise oldukça yıprandığı bir süreç yaşadı. “İnsanlar, tamamen Alman olmadığımı söylüyorlar. Tam Türk olmadığımı söylüyorlar. Peki ben neyim o zaman?” çıkışı ile gündeme gelen Türk asıllı Alman yıldız, en kötü zamanlarını ise Almanya için mi yoksa Türkiye için mi oynayacağına karar verdiği süreçte yaşadığını dile getiriyordu.

7157696.jpg


Henüz 3 yaşında, doğduğu şehrin takımı SV Gelsenkirchen-Hessler 06'in altyapısında forma giymeye başlayan İlkay’ın futbola olan yeteneği çocukluk döneminde de hissediliyordu. Takvimler 1998 yılını gösterirken Schalke 04'ün altyapısına geçen Türk kökenli Alman futbolcu, bir sezon orada geçirdikten sonra eski takımına geri döndü. 2004-05 arasında SSV Buer takımının altyapısında gelişimini sürdüren Gündoğan, 2005 yılında belki de kariyerinin şekilleneceği VfL Bochum takımına imza attı. İlk profesyonel imzasını 2009 yılında Nürnberg’e atan İlkay, Alman ekibinde sergilediği performansla ülkenin gözlemci ağı en güçlü kulüplerinden Borussia Dortmund'un radarına takıldı. 2011 yazında Real Madrid'e transfer olan bir başka milli yıldız Nuri Şahin'in yerine 4 milyon euro karşılığında Dortmund'a katılan Gündoğan, artık devler sahnesinde ışığı üzerine çekmişti.

7157639.jpg

SAKATLIĞA MEYDAN OKUDU

Bayern Münih’in kurduğu dominasyonu yıkan ekibin parçası olan İlkay, 2012’de bir lig bir de Almanya Kupası zaferi yaşadı. Bir sezon sonra, Devler Ligi Finali’nde güçlü rakibi Bayern’e mağlup olarak sükutu hayal yaşayan İlkay Gündoğan’lı Dortmund, 2013-14 sezonuna da İlkay’ın önderliğinde hızlı başladı. 2013'te Bayern Münih’i Almanya Süper Kupası maçında deviren Dortmund adına bir gol bir de asist yapan İlkay, kupanın mimarı olmuştu. 4-2’lik zaferin ardından Almanya Milli Takımı’nda omuriliğinden sakatlık geçiren Gündoğan, yarım sezon sahalardan uzak kaldı. Yaşadığı ağır sakatlık sürecinden güçlü bir şekilde dönen yıldız oyuncu, kariyerinin en üst basamağına ise 2016-2017 sezonu yaz transfer döneminde çıktı. Gündoğan, 25 milyon euro karşılığında Borussia Dortmund'tan Manchester City'ye transfer olurken Avrupa zaferine giden yolun da ilk adımlarını atacaktı.

7157632.jpg

İlkay Gündoğan oyun tarzı ve profesyonlliği ile, Abu Dabili Şeyh Mansur’un yatırımı ve Pep Guardiola’nın taktiksel dehası eşliğinde futbol dünyasına meydan okumaya hazırlanan Manchester City için yapbozun değişilmez parçası olmayı başardı. Manchester'ın mavi yakasında 5 Premier Lig şampiyonluğu yaşayan Gündoğan, 2 İngiltere Federasyon Kupası, 2 İngiltere Süper Kupası ve 4 Caraboa Kupası kazandı.

7157629.jpg

Yerel kupaları silip süpüren Manchester City, İlkay Gündoğan’ın kaptanlığında İstanbul’daki Şampiyonlar Ligi finaline adım adım ilerledi. Devler Ligi’nden önceki son kritik virajda İngiltere Federasyon Kupası finalinde İlkay’ın birbirinden güzel iki golü ile ezeli rakibi Manchester United’ı deviren ‘Maviler’ için, ufukta eksik kalan son parça yani, Şampiyonlar Ligi zaferi belirmişti.

7157338.jpg

EN ANLAMLI KUPA

Atatürk Olimpiyat Stadı’nın ikinci kez ev sahipliği yaptığı UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde, Manchester City, Inter’ı 1-0 yenerek kupaya uzandı. İlkay Gündoğan, 2012-2013 sezonunda da Borussia Dortmund formasıyla final oynamış ancak Bayern Münih’in maçı 2-1 kazanmasıyla sahadan kupasız ayrılmıştı. Kaptan İlkay Gündoğan, bu defa ailesinin doğduğu topraklarda hem kendisi hem de kulübü için eşsiz anlam taşıyan ilk Devler Ligi kupası zaferini tattı. Milli takım seçimi ile yıllarca eleştiri oklarının hedefinde olan Gündoğan, Şampiyonlar Ligi kupasını kaldıran ilk Türk kökenli futbolcu olarak da tarihe geçti. Devler Ligi’nde daha önce Arda Turan, Nuri Şahin, Hamit Altıntop ve Yıldıray Baştürk, takımlarının final maçını kaybetmesi nedeniyle kupa sevinci yaşayamamıştı. İstanbul’daki tarihi finalinde yüzlerde tebessüm bırakan görüntü ise taraftarların, milli futbolcu Hakan Çalhanoğlu ile İlkay Gündoğan'ı tribüne çağırarak sevgi gösterisinde bulunması oldu.

7157718.jpg

İLKAY GÜNDOĞAN KİMDİR?

Doğum yeri: Gelsenkirchen, Almanya

Doğum Tarihi: 24 Ekim 1990

Oynadığı Takımlar:

2008–2009 VfL Bochum II

2009–2011 FC Nürnberg

2011–2016 Borussia Dortmund

2016–günümüz Manchester City

Başarılar:

1Almanya Bundesliga

1 Almanya Kupası

1 Almaya Süper Kupası

5 Premier Lig

2 İngiltere Federasyon Kupası

4 Caraboa Kupası

2 İngiltere Süper Kupası

1 UEFA Şampiyonlar Ligi

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN