Sivrisinekleri sıtmadan koruyan 'mikrop' keşfedildi

Sivrisinekleri sıtmadan koruyan 'mikrop' keşfedildi

Bilim adamları, insanlara sıtma bulaştıran sivrisineklerin bu parazitten korunmasını sağlayan yeni bir 'mikrop' keşfetti. Sivrisineklerin taşıdığı 'Microspora MB' mikrobunun sıtma parazitinin barınmasına izin vermediği anlaşıldı.

Bilim adamları, insanlara sıtma bulaştıran sivrisineklerin bu parazitten korunmasını sağlayan yeni bir 'mikrop' keşfetti.

BBC’nin haberine göre, İngiltere ve Kenya’da çalışmalarını sürdüren araştırma ekibi, her yıl yüz binlerce insanın ölümüne yol açan sıtmanın kontrol altına alınmasına imkan verebilecek önemli bir keşif yaptıklarını duyurdu.

SITMA PARAZİTİNE İZİN VERİYOR

Kenya’daki Viktorya Gölü kıyılarından alınan sivrisinekler üzerinde yapılan çalışmada, bu sivrisineklerin taşıdığı 'Microspora MB' mikrobunun sıtma parazitinin barınmasına izin vermediği anlaşıldı.

Nature dergisinde yayımlanan laboratuvar sonuçlarında da 'Microspora MB' parazitlerinin, sivrisineklere tam anlamıyla koruma sağladığı görüldü.

'SITMA NASIL ENGELLENİR' TARTIŞMASI

Şu anda mikrobun sivrisinekler arasında daha hızlı nasıl yayılabileceği üzerinde çalışan araştırmacılar, sıtmanın bu şekilde kontrol altına alınıp alınamayacağını tartışıyor.

Araştırmacılara göre, mikrobu kapmış sivrisinekleri doğal hayata salarak ya da sporları kullanarak hastalığın yayılımını önlemek mümkün olabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN