Eski ve yeni muhtar birbirini şikayet edince gerçek ortaya çıktı: Çaykara'da seçimler iptal edildi

Eski ve yeni muhtar birbirini şikayet edince gerçek ortaya çıktı: Çaykara'da seçimler iptal edildi

Trabzon'un Çaykara ilçesi Yaylaönü Mahallesi'nde, seçimi kaybeden eski muhtar ile yeni muhtarın karşılıklı şikayetleri sonucu her iki adayın da yeniden seçilmeye engel sabıka kaydı taşıdığı ortaya çıktı. Bu gelişme üzerine, mahallede 2 Haziran'da yeniden seçim yapılması kararlaştırıldı.

Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Yaylaönü Mahallesi'nde muhtarlık seçimleri, adayların yargı kararları nedeniyle karmaşık bir hale büründü. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde yapılan oylama sonrası, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), iki adayın da sabıka kayıtları nedeniyle seçilme yeterliliklerinin olmadığına karar verdi. Bu nedenle, mahalle 2 Haziran'da yeniden seçime gitme kararı aldı.

KAÇAK YAPIDAN HAPİS CEZASI ÇIKTI

Seçim süreci, Hasan Asan'ın 137 oy alarak mevcut muhtar Yakup Toprak'a 26 oy fark atmasıyla başladı. Ancak, seçimi kaybeden Toprak, rakibi Asan hakkında sabıka kaydı bulunduğu gerekçesiyle İlçe Seçim Kuruluna itirazda bulundu. İtiraz süresinin geçmesinin ardından YSK'ya yapılan başvuru sonucu, Asan'ın 2019 yılında kaçak yapı ve Kültür ve Tabiat Kanunlarını Koruma Kanunu'na muhalefetten aldığı 2 yıl 4 ay 3 gün hapis cezası olduğu ortaya çıktı.

YSK, bu bilgiler ışığında Asan'ın muhtarlık mazbatasının geçersiz olduğuna ve sıradaki aday olan Toprak'a mazbatanın verilmesine karar verdi. Ancak Toprak'ın da benzer suçlardan 18 ay hapis cezası aldığı belirlenince, YSK her iki adayın da seçilme yeterliliğine sahip olmadığına hükmetti. Bu kararla, Yaylaönü Mahallesi'nde üçüncü bir aday olmadığı için 2 Haziran'da yeniden seçime gidilmesi kararlaştırıldı.

Seçim sürecine kadar muhtarlık görevini, seçilen adayın birinci azası Özkan Toprak yürütecek.

Hasan Asan, YSK'nın kararı sonrasında yaptığı açıklamada, "Seçilme haklarımız yeterli değil şu anda. Mazbatamızı alamadık. 2 Haziran'da nasipse tekrar seçime gideceğiz." ifadelerini kullandı. Eski muhtar Yakup Toprak ise, "İlla ki köy çaresini bulacak, demokrasilerde çare bitmez. Sandıktan çıkacak olana saygı duyacağız" dedi.

Yaylaönü Mahallesi sakinlerinden Murat Toprak ise yaşananları "Fıkra gibi bir seçim oldu. Gerek yok bu şikayetlere." sözleriyle değerlendirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN