Sağlık çalışanlarına ek ödeme ne kadar? İşte kademe kademe ek ödeme

Sağlık çalışanlarına ek ödeme ne kadar? İşte kademe kademe ek ödeme

Küresel kriz haline gelen corona virüsü (koronavirüs) salgını nedeniyle hastanelerde yoğunluk yaşanırken, sağlık çalışanları üst üste fazla mesailer yapıyor. Vatandaşlar, sağlık çalışanlarına desteklerini sosyal medyadan dile getirirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan müjdeli haber geldi. Ülke genelinde 32 bin yeni sağlık çalışanının istihdam edileceğini duyuran Bakan Koca, sağlık çalışanlarına 3 ayda bir çift maaş ödemesi yapılacağını söyledi. Peki, sağlık çalışanlarına ek ödeme ne kadar? Doktor maaşı 2020 ne kadar? İşte sağlık çalışanlarına kademe kademe tavan ödemesi...

Dünya genelinde 20 bine yakın insanın ölmesine neden olan corona virüsü (koronavirüs) salgını tehlikesi devam ediyor... Ülkemizde de görülen virüs salgını nedeniyle çeşitli tedbirler alınırken, koronavirüs şüphelisi yüzlerce insan her gün hastanelere giderek test yaptırıyor. Son yıllardaki en yoğun günlerini yaşayan sağlık çalışanlarına sevindiren haber Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Canlı yayında açıklamalarda bulunan Bakan Koca, sağlık çalışanlarına 3 ayda bir çift maaş ek ödeme yapılacağını duyurdu. Peki, "Sağlık çalışanlarına ek ödeme ne kadar?", "Sağlık çalışanlarına ek ödeme ne zaman?", "Doktor maaşı 2020 ne kadar?", "2020 hemşire maaşı ne kadar?" Detayları KARAR.com okurları için derledik...

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EK ÖDEME NE KADAR?

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık personellerine 3 aylık zaman diliminde yüzde 100 oranında ek ödeme yapılacağını açıkladı.

3 ay boyunca sağlık çalışanlarına ödenecek olan ek ödeme tutarları da belli oldu:

Doktor (1/4) 6 bin lira

Sağlık Bilimleri Lisansiyeri (1/4) 1625 lira

Ön lisans 1260 lira

Lise (2/3) 505 lira

(Derecelendirmeye göre ödeme tutarları yazılmıştır)

32 BİN YENİ SAĞLIK ÇALIŞANI ATANACAK

Bakan Koca ek ödemelerle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı;

"Bu dönemde sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme çabası içindeyiz. Neredeyse bir güvence değerinde kadromuza 32 bin personel dahil ediyoruz. Sağlık çalışanlarımızla ilgili en üst düzey dikkat sahibinin sayın Cumhurbaşkanımız olduğunu özenle belirtmek istiyorum. Kendisine ve Maliye Bakanımıza bu süreçte gösterdiği hassasiyetten ötürü teşekkürlerimi arz ediyorum. Ve bu süreçte çalışan sağlık personelimizin ek ödemelerinin üç aylık zaman diliminde tavan yüzde 100 oranında olacağını da ayrıca buradan ifade etmek istiyorum.

Tekrar buradan hassasiyetlerinden ötürü Cumhurbaşkanımız ve Maliye Bakanımıza teşekkür ediyorum. Zaman zaman bazı haberler çıkıyor. Sağlık çalışanlarımızın maske ve eldiven başta olmak üzere yeterli malzemeden yoksun olduğu ileri sürülüyor. Bu iddia küçük örneklerin kasıtlı olarak genelleştirilmesidir. Kesin bilgi şudur üniversite hastanelerimize tüm hastanelerimize bütün malzeme sağlanmaktadır ve sağlanmaya devam edecektir."

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EK ÖDEME NEDİR?

Ek ödeme, personele sağlık tesisine fiilen katkı sağladığı sürece verilebilir. Sağlık tesisinin o dönemde elde ettiği gayrisafi hasılattan öncelikle Hazine payı, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi gereğince ayrılacak pay ile Bakanlık merkez payı ayrıldıktan sonra kalan miktar, 209 sayılı Kanunun 5. maddesinin 3. fıkrasında belirlenen oranları geçmemek üzere personele ek ödeme olarak dağıtılabilir. Bağış, faiz, kira gelirinden elde edilen döner sermaye gelirleri hiçbir şekilde personele ek ödeme olarak dağıtılamaz.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile diğer ülke hükümetleri arasında imzalanan ortak işletme protokolü gereği işletilen hastanelere görevlendirilen personele fiilen çalıştığı sürece kadrosunun bulunduğu yerden sağlık tesisi puan ortalaması esas alınarak ek ödeme yapılır. Bu şekilde yapılacak ek ödemelerde hizmet alanı-kadro unvan katsayısı eğitim görevlilerinde yüzde 20, uzman tabip ve uzman diş tabiplerinde yüzde 45, tabip ve diş tabiplerinde yüzde 90, diğer personelde ise yüzde 50 oranında arttırılır.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA NE KADAR ÖDENECEK?

04.03.2020 tarih ve 31058 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan; Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık tesislerinde görevli personele ek ödeme yapılmasına dair yönetmelikte yer alan bilgilere göre,

Madde 13

(1) Personele ait mesai içi net performans puanının dönem ek ödeme katsayısı ile çarpımı sonucu brüt ek ödeme tutarı bulunur. Bu tutar mesai içi tavan ek ödeme tutarını geçemez. Tavan ek ödeme tutarını aşmayacak şekilde belirlenen tutardan gelir vergisi ve damga vergisi düşülerek ödenecek net ek ödeme tutarı bulunur.

(2) Mesai dışı ödenecek brüt ek ödeme tutarı ise mesai dışı net performans puanının dönem ek ödeme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunur. Bu tutar mesai dışı tavan ek ödeme tutarını geçemez. Tavan ek ödeme tutarını aşmayacak şekilde belirlenen mesai dışı brüt ek ödeme tutarından gelir vergisi ve damga vergisi düşülerek ödenecek net ek ödeme tutarı bulunur.

(3) Özellikli tıbbi işlemler brüt ek ödeme tutarı, personele ait özellikli tıbbi işlemler net performans puanının dönem ek ödeme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunur. Özellikli tıbbi işlemler brüt ek ödeme tutarı özellikli tıbbi işlemler tavan ek ödeme tutarını geçemez. Özellikli tıbbi işlemler brüt ek ödeme tutarından gelir vergisi ve damga vergisi düşülerek ödenecek özellikli tıbbi işlemler net ek ödeme tutarı bulunur.

(4) Uluslararası sağlık hizmetleri brüt ek ödeme tutarı, sağlık tesislerinde 8 inci maddenin dördüncü fıkrasının (a) bendi kapsamındaki personel için uluslararası sağlık hizmetleri net performans puanının uluslararası sağlık hizmetleri dönem ek ödeme katsayısı (A) ile çarpımı sonucu, sağlık tesislerinde 8 inci maddenin dördüncü fıkrasının (b) bendi kapsamındaki personel için uluslararası sağlık hizmetleri net performans puanının uluslararası sağlık hizmetleri dönem ek ödeme katsayısı (B) ile çarpımı sonucu bulunur. Bu tutar uluslararası sağlık hizmetleri tavan ek ödeme tutarını geçemez. Tavan ek ödeme tutarını aşmayacak şekilde belirlenen uluslararası sağlık hizmetleri brüt ek ödeme tutarından gelir vergisi ve damga vergisi düşülerek ödenecek net ek ödeme tutarı bulunur.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EK ÖDEME NE ZAMAN YAPILACAK?

Madde 14

(1) Ek ödeme, aylık dönemler halinde yapılır. Dağıtılmasına karar verilen ek ödeme tutarı, o dönemin bitiminden sonraki yirmi gün içinde hak sahiplerine ödenir. Ancak, döner sermaye gelirlerinin tahsilatında gecikme olması halinde tahsilatı takip eden ilk ödeme döneminde ödeme yapılır.

KANUNİ KESİNTİLER

Madde 15

(1) Ek ödemeden 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda belirtilen vergi dilimleri ve personele daha önce ödenen aylık ve döner sermaye ek ödemelerine ilişkin süregelen gelir vergisi matrahı da dikkate alınarak, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılır.

Ek ödeme tutarı, özelleştirme kapsamında naklen tayin edilen personele 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22 nci maddesi kapsamında ve 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında ödenen fark tazminatı hesabına dâhil edilir. 6/1/2005 tarihli ve 5283 sayılı Kanun kapsamında Bakanlıkça devralınan personele ödenen ek ödeme tutarı da, fark tazminatı hesabına dâhil edilir.

Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına (döner sermaye dâhil) atanan ve 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesi (altıncı ve yedinci fıkrası kapsamında ek ödeme alanlar hariç) gereğince döner sermaye gelirlerinden ek ödeme alan eğitim görevlilerine en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) % 410'u, uzman tabip, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerine % 335'i, pratisyen tabip ve diş tabiplerine ise % 180'i oranında, her ay maaş ödemesi ile birlikte herhangi bir katkıya bağlı olmaksızın ek ödeme yapılır. Bu ödemeye hak kazanılmasında ve ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır. 209 sayılı Kanunun Ek 3 üncü maddesi gereği yapılan aylık ek ödeme tutarı, bu Yönetmelik kapsamında aynı aya ilişkin olarak ek ödeme yapılması halinde, yapılacak ek ödeme tutarından mahsup edilir. 209 sayılı Kanunun Ek 3 üncü maddesi gereği yapılan ek ödemenin bu Yönetmelik kapsamında aynı aya ilişkin olarak yapılacak ek ödemeden fazla olması halinde aradaki fark geri alınmaz.

CORONA VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN 14 KURAL

DOKTOR MAAŞI 2020 NE KADAR?

2020 yılında devlet hastanesinde çalışan bir doktorun maaşı 8 bin TL'dir. Özel sektörde çalışan bir doktor maaşı ise 5 bin TL ile 10 bin TL arasında değişmektedir. Özel muayenehanelerde faaliyet gösteren personeller ise hasta sayılarına ve başarılarına göre birkaç bin TL kazanabileceği gibi 20-30 bin dolar da kazanabilmektedir.

Ayrıca aoktor maaşları, görev yapılan bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Bu bölgeler, belirli il ve ilçeleri kapsamaktadır. Ördeğin, Doğu Beyazıt'ta doktorluk görevini sürdüren bir pratisyen hekim, İstanbul Avcılar'da görev yapan bir pratisyen hekimden yaklaşık 500 TL fazla maaş almaktadır.

Pratisyen hekim aylık net maaşları, kalkınmada öncelikli yörelerde görev aldıklarında, görev yerleri itibariyle belirlenmiş ek özel hizmet tazminatından da yararlanabilmektedir. Pratisyen hekim aylık net maaşı 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren uygulanacak yüzde 4 oranındaki genel maaş zammı ve 15 Ocak 2017 tarihinden itibaren geçerli olan asgari geçim indirimi artışına bağlı olarak yükselmiştir.

UZMAN DOKTOR MAAŞI 2020 NE KADAR?

2020 yılı uzman doktor maaşları, da diğer kamu personeli gibi yüzde 4 oranında zam almıştır. Buna ek olarak enflasyon farkının da ekleneceğini söylemek gerekmektedir. Kalp ve damar, göz, kulak burun boğaz, ruh ve sinir gibi belli bir hekimlik alanında uzmanlaşmış olan doktorların aldıkları maaşlar pratisyen hekimlere göre farklılık göstermektedir. Aynı zamanda uzman doktorların maaşlarını belirleyen hususlar arasında bu doktorların hizmet yılı ve çalıştıkları bölge de önemli yer almaktadır.

Fakat genel olarak uzman doktorların mesleğe 8 bin TL civarında bir maaş ile başladıkları bilinmektedir. Asgari geçim indirimi ve nöbet ücretleri de aylık kazandıkları net maaşa eklenmektedir. Ayrıca çalışma yılına göre uzman doktorlar şu şekilde aylık net maaş almaktadır:

* Meslekte 5 yıl deneyimi bulunan uzman doktor ortalama 8 bin 250 TL

* Meslekte 10 yıl deneyimi bulunan uzman doktor ortalama 8 bin 500 TL

* Meslekte 15 yıl deneyimi bulunan uzman doktor ortalama 8 bin 750 TL

Bu maaş sıralaması kamu kurumu olan devlet hastanelerinde geçerlidir. Dolayısıyla özel hastanelerde ve sağlık kurumlarında görev yapan uzman doktorlar daha yüksek ücret alabilmektedir.

ASİSTAN DOKTOR MAAŞI 2020 NE KADAR?

2020 yılı asistan doktor maaşları da diğer doktorlarda olduğu gibi kamu ve özel hastaneler için değişiklik gösterebilmektedir. Öte yandan asistan doktorların ameliyata girip girmemesi ve nöbet durumları da maaş anlamında belirleyici olan önemli faktörler arasında yer almaktadır. Asistan doktorlar, intern kadro çalışanları oldukları için aylık net maaşları da oldukça yüksektir.

Asistan doktorlar özel hastanelerde yaklaşık 8 bin TL aylık net maaş alabilmektedir. Fakat eğitim hayatına devam eden ve tıp fakültesi öğrencisi olup sağlık sektöründe iş hayatına atılmış internet doktorların maaşları 1500 TL ile 2000 TL arasında değişmektedir. Söz konusu rakama nöbet ücretleri ve yan haklar dahil edilmemiştir.

DOKTOR MAAŞLARI NEYE GÖRE BELİRLENİR?

2020 yılı doktor maaşları da 1 Ocak tarihinden itibaren tüm kamu çalışanların maaşlarında yaşanan artıştan payını almıştır. Doktor maaşlarını etkileyen hususlar, doktorların görevlerindeki hizmet yılı, uzmanlık durumu ve çalıştığı bölge olarak öne çıkmaktadır. Bunların yanı sıra doktorların görev süresi içinde nöbete kalıp kalmama durumu, ameliyatlarda görev alma faktörü gibi hususlar da doktor maaşlarını belirlemede etkilidir.

Göreve yeni başlamış bir hekim için 2020 yılı Ocak net maaşları 6 bin 163 TL ile 6 bin 842 TL arasında değişkenlik gösterirken, hizmet yılı 25 yıl ve üzeri olan doktorlar ise 7 bin 750 TL'ye kadar maaş alabilmektedir. Asgari geçim indirimi tutarı hesaplanmadan ve maaşlara yapılan enflasyon farkı dikkate alınmadan pratisyen hekim maaşlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

* 7. bölgede görev yapan 25 yıl deneyimli 1/4 statüsündeki pratisyen hekim 7 bin 570 TL

* 1. bölgede görev yapan 25 yıl deneyimli 1/4 statüsündeki pratisyen hekim 7 bin TL

* 7. bölgede görev yapan 18 yıl deneyimli 1/3 statüsündeki pratisyen hekim 7 bin 549 TL

* 1. bölgede görev yapan 18 yıl deneyimli 1/3 statüsündeki pratisyen hekim 6 bin 979 TL

* 7. bölgede görev yapan 10 yıl deneyimli 3/1 statüsündeki pratisyen hekim 7 bin 293 TL

* 1. bölgede görev yapan 10 yıl deneyimli 3/1 statüsündeki pratisyen hekim 6 bin 722 TL

Bu sıralamadaki doktor maaşı hesaplanmasında BES kesintileri, AGİ indirim tutarı ve enflasyon fark artışı dikkate alınmamıştır.

HEMŞİRE MAAŞI 2020 NE KADAR?

Hemşire maaşları devlette ve özel sektörde farklılık gösterebilmektedir. Özel sektörde hemşire maaşları en düşük 2 bin 500 TL seviyelerindedir. Personeller deneyim kazandıkça personellerin maaşları kademeli olarak 3 bin TL'ye daha sonra da 4 bin TL'ye kadar yükselebilmektedir. Çok özel, çok lüks ve performans kalitesine önem veren az sayıdaki sağlık kuruluşları ise personellerine 5 bin TL'ye kadar maaş verebilmektedir. Devlette ise maaşlar özel sektöre kıyasla daha yüksektir. Örneğin devlette en düşük hemşire maaşı 4 bin 500 TL seviyesindedir. Nöbet ücretleri, mesai, döner sermaye, deneyim, hizmet yılı, eğitim durumu, aile ve çocuk yardımı gibi ücretlere bağlı olarak en yüksek hemşire maaşı ise 5 bin 500 TL'ye kadar yükselebilir.

Devlet memurlarının maaşları her yıl ocak ve temmuz aylarında toplu sözleşme zammı kapsamında artmaktadır. Ayrıca oluşan enflasyon farkı da maaşlara yansıtılmaktadır. Bu kapsamda 2020 yılında devlette hemşire maaşları önemli ölçüde yükselmiştir.

İşte derece ve kıdemine göre devlette hemşire maaşları:

8/1 derecesinde mesleğe yeni başlayan hemşire maaşları 4 bin 500 TL seviyesindedir.

6/3 derecesinde 5 yıl deneyimli personellerin maaşları 4 bin 600 TL seviyesindedir.

4/2 derecesinde 10 yıl deneyimli hemşireler 2020 yılında 4 bin 850 TL seviyesinde maaş alır.

2/1 derecesinde 15 yıl hizmet süresini dolduran personellere 5 bin TL seviyesinde maaş ödemesi yapılır.

1/3 derecesinde 20 yıl deneyimli kamu personelleri 5 bin 150 TL civarında maaş alır.

1/4 derecesinde 25 yıl deneyimli personellere 5 bin 250 TL civarında maaş ödemesi yapılır.

NOT: Personellerin evli olup olmadığına, eğitim durumlarına, döner sermaye ve mesai ücretlerine, ek tazminatlara, aile ve çocuk yardımına göre hemşire maaşları artabilmektedir. Öyle ki ek ödeneklere bağlı olarak yukarıda yer alan hemşire maaşlarının 500 TL'ye kadar artabileceğini söylemek mümkündür.

CORONA VİRÜSÜ SON DURUM KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Koronavirüs nedeniyle 21 Mart 2020 saat 12.00 itibariyle dünya genelinde 11 bin 402 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığı'nın online koronavirüs testi hizmete girdi. Buraya tıklayarak, birkaç dakikada koronavirüs kontrolünüzü gerçekleştirebilirsiniz.

Koronavirüs salgınını güncel olarak takip edebileceğiniz interaktif haritalara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Zamanımızın çoğunu evde geçirdiğimiz şu günlerde internetten gerek ziyaret edebileceğiniz, gerekse faydalı eğitimler alabileceğiniz online aktvitelerden bazılarını KARAR.com okurları için derledik. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

CORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMAK İÇİN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİCİ ÇAY TARİFİ İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN