Ramazan Bayramı namazı camide kılınacak mı? Bayram namazı kılınacak mı?

Ramazan Bayramı namazı camide kılınacak mı? Bayram namazı kılınacak mı?

Bayram namazı camide nasıl kılınacak? Ramazan Bayramı namazı kılınacak mı? sorularının yanıtları merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, koronavirüs (corona virüs) salgın hastalığının yayılmasının önlenmesi amacıyla 16 Mart 2020 gününden beri ibadete kapalı olan camilerin açılacağı tarihi açıkladı. Peki, bu yıl bayram namazı camilerde kılınacak mı? İşte son gelişmeler...

''Ramazan Bayramı namazı kılınacak mı?'', ''Bayram namazı camide kılınacak mı?'' sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. Ülkemizde Ramazan ayının son günü 23 Mayıs 2020 Cumartesi günü eda edilirken, 24 Mayıs 2020 Pazar günü Ramazan Bayramı''nın 1. günü idrak edilecek. Corona virüs (koronavirüs) salgın hastalığı nedeniyle camiler 2 ayı aşkı bir süredir ibadete kapalı bulunuyor. Peki, ''Ramazan Bayramı namazı camilerde nasıl kılınacak?'' Detaylar haberimizde...

BAYRAM NAMAZI CAMİDE KILINACAK MI?

İslam alemi bir Ramazan ayını daha dualarla uğurluyor... Mübarek günlerin ardından Ramazan Bayramı kutlanacak. Normal şartlarda senede 2 kere kılınan bayram namazı, bayramın 1. günü güneşin doğmasının 45 dakika sonrasında camide cemaatle kılınır. Fakat bu yıl yaşanan covid-19 salgın hastalığı nedeniyle camiler ibadet kapalı durumda.

RAMAZAN BAYRAMI NAMAZI KILINACAK MI?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, camilerin ibadete 12 Haziran 2020 Cuma günü açılacağını fakat 24 Mayıs 2020 Pazar günü vatandaşların camilerde bayram namazını eda edemeyeceklerini açıkladı. Yani bu yıl Ramazan Bayramı namazı camilerde kılınmayacak.

Camilerden uzak kalmanın hüznünü azaltmak amacıyla bayramın ilk gününde ülke genelinde, her ilin bayram namazı vaktinde minarelerden tekbir seslerinin yükseleceğini bildiren Erbaş, kendisinin de Ankara''da bayram hutbesi irat edeceğini belirtti. Erbaş, "Dileyen evinde bayram namazını dileyen de nafile niyetiyle iki ya da dört rekat kuşluk namazı kılabilir. Böylece bayram namazı vaktinin bereketinden ve bayramın güzelliğinden ailemizle beraber en iyi şekilde istifade edelim. Bu bayramın hüzünlü gönüllerin sevince dönüşmesine vesile olmasını yüce Rabbimizden niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı.

"BAYRAM NAMAZI CEMAATLE KILINIR, TEK BAŞINA KILINAMAZ"

Din İşleri Yüksek Kurulu''nun bayram namazı ile ilgili görüşünü açıklayan Başkanvekili Zeki Sayar ise, Hz. Peygamberin uygulamasına bakıldığında bayram namazına çok önem verildiğini anlatarak şunları kaydetti: "Peygamber Efendimiz bayramda çocukların, gençlerin, hanımların bayram namazına iştirakini istemiş ve bunu temin etmiş ve bayram namazları daha çok sahrada ‘namazgah'' dediğimiz yerlerde kılınmış. Hazreti Peygamber''den bugüne de fiili uygulama bayram namazlarının cuma namazlarında olduğu gibi hep cemaatle kılınmasıdır."

"HANEFİLER BAYRAM NAMAZINI CAMİ DIŞINDA KILAMAZ"

Hanefi mezhebine göre cuma namazında aranan şartların bayram namazı için de söz konusu olduğuna işaret eden Sayar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani Hanefi mezhebinde bayram namazı vaciptir, mutlaka cemaatle camide kılınması gerekir. Bu mezhebe göre insanların evlerinde tek başına veya bir araya gelerek cemaatle bayram namazı kılmaları uygun değildir. Dolayısıyla Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz bayram günü erkenden kalkmalarıdır. Sabah namazından sonra Kur''an-ı Kerim okuyarak, tekbir, tehlil getirerek, zikir fikir yaparak beklerler.

"BAYRAM NAMAZI YERİNE DUHA (KUŞLUK) NAMAZI KILINABİLİR"

Sonra bizim kerahat vakti dediğimiz yani bayram namazının kılınma vakti girince evlerinde 2 rekat veya 4 rekat Allah rızası için ''duha namazı'' kılarlar. ''Kuşluk duha namazı'' zaten her zaman kılınan bir namazdır, yani nafile namazlardan birisidir. Onu kılabilirler, dua ederler, bunu tavsiye ediyoruz. Böylece bayramı ihya etmiş olurlar."

DUHA (KUŞLUK) NAMAZI NASIL KILINIR?

"ŞAFİLER BAYRAM NAMAZI EVDE CEMAATLE KILABİLİR"

Sayar, Şafi mezhebinde de asıl olan yine bayram namazının cemaatle camide kılınması olduğunu, farklı bir görüş olarak bu mezhebin içtihadının bayram namazını kaçıran insanların evlerinde tek başına veya cemaat olarak da bayram namazını kılabileceği yönünde olduğunu kaydetti. Sayar, "İsteyen kardeşlerimiz, özellikle Şafi mezhebine mensup olan kardeşlerimiz bu görüşle de amel edebilirler" dedi.

BAYRAM NAMAZI EVDE NASIL KILINIR?

ARİFE GÜNÜ HANGİ İBADETLER YAPILMALI, HANGİ DUALAR OKUNMALI?

İL İL RAMAZAN BAYRAMI NAMAZ SAATLERİ

RAMAZAN BAYRAMI''NDA HAVALAR NASIL OLACAK?

BAYRAMDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI HANGİ İLLERDE UYGULANACAK?

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA NERELER AÇIK?

TDK''YA GÖRE ''ARİFE'' VEYA ''AREFE''NİN DOĞRU YAZILIŞI HANGİSİ?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN