Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Bu sıcaklıklar afet habercisi

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Bu sıcaklıklar afet habercisi

Mevsim normallerinin üstünde artan hava sıcaklığını yorumlayan, afet ve acil durum uzmanı Prof. Mikdat Kadıoğlu, "Hava sıcaklığı 10 derecenin üstünde olursa ve 3-4 gün sürerse bu afettir. Fransa'da bu sıcaklık 35 bin can aldı" dedi.

Libya üzerinden gelen sıcak hava dalgası Türkiye'ye mayıs ayında temmuz sıcağı yaşatıyor. Meteoroloji, iklim değişimi ve afet ve acil durum uzmanı Prof. Mikdat Kadıoğlu, koronavirüs salgını önlemleri kapsamında pazar 11.00-18.00 arasında dışarı çıkmalarına izin verilen 65 yaş ve üstü vatandaşları büyük bir tehlike beklediği uyarısında bulundu. Kadıoğlu, "Yaşlıların 16.00'dan önce dışarı çıkmamaları gerekiyor. 'Gün doğumundan gün batımına kadar ne zaman istiyorlarsa çıksınlar' demek daha doğru. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin 10 derece üstünde olursa, üç-dört gün sürerse bu bir afettir. 2003'te Fransa'da 35 bin kişi öldü" dedi.

Habertürk TV canlı yayınına katılan meteoroloji, iklim değişimi ve afet ve acil durum uzmanı Prof. Mikdat Kadıoğlu, mevsim normallerinin çok üzerinde artan hava sıcaklıklarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu:

65 YAŞ VE ÜSTÜNÜN SAATLERİ DÜZENLENMELİ

* Saat 11.00-16.00 arası çok sıcak. Güneş ışınlarının dik geldiği saatler. 65 yaş ve üstü vatandaşların dışarı çıkma saatlerini yeniden düzenlemek lazım. 12.00-18.00 deyince, arada gerçekten dışarı çıkabilecekleri iki saat kalıyor.

GÖLGENİ GÖRMÜYORSAN GÖLGEYE KAÇ

* Yaşlıların 16.00’dan önce dışarı çıkmamaları gerekiyor. Sabah gün doğumundan akşam gün batımına kadar ne zaman istiyorlarsa çıksınlar demek daha doğru. Biz şöyle deriz: Gölgeni görmüyorsan gölgeye kaç.

* Hava havai bir şeydir, normali yoktur. Tren gibi yolda gitmez. İklim de değişken bir şeydir. Hava, belli şartlar oluştuğunda belli yerlerde rekorlar kırar.

* Bugünlerde özellikle Libya üzerinden sokulan sıcak hava dili var. Dil şeklinde… Muğla’dan girip, Zonguldak’a kadar gidiyor. Meteorolojinin tahminlerine göre salı gününe kadar devam edecek.

FRANSA’DA 35 BİN KİŞİ ÖLDÜ

* Sıcak hava dili üç-dört gün sürerse, hava sıcaklığı da mevsim normallerinin 10 derece üstünde olursa, biz buna sıcak hava dalgası deriz, bu bir afettir. 2003 yılının Ağustos ayında Fransa’da 35 bin kişi öldürmüştür.

* Ciddiye almamız gereken bir afet. Sıcak hava dalgaları; apartmanların üst katlarında klimasız dairelerde yaşayanları, obezleri ve küçük yaşta çocukları öldürür.

ANTALYA'DA REKOR KIRILDI

Bu arada Antalya'da meteorolojik verilerin kayıt altına alındığı 1929'dan bu yana ilk defa Mayıs ayında hava sıcaklığı rekoru kırıldı.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Uyarı Merkezi Şube Müdürü Murat Güler, kentte hava tahminlerinin 91 yıl önce kayıt altına alınmaya başlandığını söyledi.

"BİR KAÇ SAAT İÇERİSİNDE 40 DERECEYİ AŞACAK"

Mayıs ayında en yüksek hava sıcaklık değerinin 26 Mayıs 1945'te 38,7 derece ölçüldüğünü belirten Güler "Saat 11.19 itibarıyla hava sıcaklığı 38,8'e ulaştı. Kentte 91 yıllık rekor kırıldı. Sıcaklığın bir kaç saat içerisinde 40 dereceye ulaşmasını hatta aşmasını bekliyoruz" dedi.

Güler, sıcak hava nedeniyle vatandaşların dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

YİNE NEM BULUTU ÇÖKTÜ

Öte yandan sıcak hava nedeniyle kentin üzerine nem bulutu çöktü. Nem bulutu nedeniyle uzaklardaki bina ve kenti çevreleyen dağlar görünmedi. Dün de kenti nem bulutu sarmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN