Polanski kazandı, Cesar itibar kaybetti

Polanski kazandı, Cesar itibar kaybetti

Fransa’nın Oscarı olarak bilinen Cesar Ödülleri başkent Paris’te düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törene, tecavüzle suçlanan Polonya asıllı Fransız yönetmen Roman Polanski’nin filminin bütün protestolara rağmen ödüle layık görülmesi ve sonrasında yaşananlar damga vurdu.

SALİHA SULTAN

Fransa’nın Oscarı olarak bilinen 45. Cesar Ödülleri başkent Paris’te düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törene 1977’de13 yaşındaki bir kıza tecavüzle suçlandığı dava sürerken Fransa’ya kaçan, ABD’de aranan isimler arasında yer alan Polonya asıllı Fransız yönetmen Roman Polanski’nin ödüle layık görülmesi ve sonrasında yaşanan protestolar damga vurdu. Cesar Akademisi üyeleri, Polanski’nin ‘Suçluyorum’ filmini bu yıl 12 dalda aday gösterildiğinin açıklamasının ardından tepkiyle karşılaşmış, Fransa’daki sanat ve kadın hakları örgütlerinin istifa baskılarına maruz kalarak törenden sonra istifa edeceklerini açıklamıştı. Tartışmaların merkezinde yer alan Roman Polanski ise tören öncesi “Günlerdir insanlar bana bu soruyu soruyor: ‘César Ödül Töreni’ne katılacak mısın?’ Bende buna karşılık şu soruyu soruyorum: Nasıl katılabilirim ki?” diyerek, tecavüz suçlamalarını bir kez daha reddetmişti.

47. Cesar Ödülleri öncesi, kadın hakları örgütleri cuma akşamı etkinliğin yapılacağı Paris’teki Salle Pleyel önünde ilk protestoyu gerçekleştirdiler. Tören gecesi ise etkinlik mekanı önünde tecavüzle suçlanan Polanski’ye yönelik tekrarlanan protestoların gölgesinde başladı. Gecede Polanski’nin filmine en iyi yönetmen ödülününün verildiğinin açıklanmasının ardından ilk olarak Fransanın geleceği parlak genç oyuncusu Adele Haenel yerinden kalkıp, ‘Utanç’ diyerek töreni terketti. Ardından birçok sanatçı ve davetli salondan ayrılarak Polanski’nin bütün protestolara rağmen ödüllendirilmesine tepki gösterdi. Törene katılamayan Polanski’nin ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü Fransız oyuncu Emmanuelle Bercot ve aldı.

AVRUPA PARAZİT’İ SEVDİ

Akademi Ödülleri yaklaşık iki aydır Polanski nedeniyle tartışmaların odağında yer aldığ sırada ‘En İyi Film’ ödülünün Oscar tarihinde ilk kez yabancı bir yapım olan ‘Parasite’ (Güney Kore yapımı) filmine verilmesi sanat dünyasının gündemini bir nebze rahatlatmıştı. ‘Parasite’ filmi Cesar Ödüllerini de boş geçmedi, yılın ‘En İyi Yabancı Film’ ödülü Güney Koreli yönetmen Bong Joon-ho’nun ‘Parasite’ filmine verildi.

EN İYİ FİLM

Les Miserables-Sefiller (Ladj Ly)

EN İYİ YABANCI FİLM

Parasite (Bong Joon-Ho)

EN İYİ MONTAJ

Les Miserables-Sefiller (Ladj Ly)

EN İYİ UMUT VEREN ERKEK OYUNCU

Les Miserables-Sefiller (Ladj Ly)

EN İYİ ERKEK OYUNCU

Roschdy Zem ( Roubaix, une lumiere d’Arnaud Desplechin)

EN İYİ KADIN OYUNCU

Anais Demoustier de
(Alice and the Mayor)

EN İYİ UYARLAMA SENARYO

J’accuse-Suçluyorum

EN İYİ YÖNETMEN

Roman Polanski (J’accuse-Suçluyorum)

EN İYİ SENARYO

La Belle (Nicolas Bedos)

EN İYİ UMUT VEREN KADIN OYUNCU

Lyna Khoudri (Papicha)

EN İYİ ANİMASYON FİLMİ

Jeremy Clapin ‘J’ai perdu mon corps’

EN İYİ KISA FİLM

Lauriane Escaffre ve Yvonnick Muller
‘Pile Poil’

EN İYİ BELGESEL FİLM

Yolande Zauberman-”M”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN