Parasal genişleme ithalatı besliyor

Parasal genişleme ithalatı besliyor

Türkiye’nin ihracatı mayıs ayında önceki aya göre artarken, geçen yılın aynı ayına göre de azalış kaydetti. Yılın ilk 5 ayında ise ihracat yüzde 20’ye yakın düşerken, ithalat yüzde 5 gerileme kaydetti. İhracat karşısında artan ithalat verilen destek kredilerinin iç piyasada kalmadığnı gösterdi. Bu dönemde ihracatı ise lokomotif sektör olan otomotiv, hazır giyim ve tekstilin kurtardığı görüldü.

ALİ YILDIRIM-KARAR

Türkiye’de salgın etkisinin en yüksek görüldüğü dönemlerden birinde dış ticaret vites düşürmeye devam etti. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ihracat mayıs ayında, bir önceki aya göre yüzde 10,84 artarken, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 40,88 oranında gerileyerek 9 milyar 964 milyon dolar oldu. Mayıs ayında ithalat ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,69 azalarak 13 milyar 406 milyon dolara geriledi. Böylece mayıs ayında dış ticaret açığı 3 milyar 442 milyon dolar olarak gerçekleşirken dış ticaret hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,98 azalarak 23 milyar 370 milyon dolar oldu.

İlk beş aylık rakamlara bakıldığında ihracatta düşüşün daha sert olduğu görülüyor. Bu dönemde ihracat yüzde 19,68 gerilerken, ithalatta kayıp yüzde 5,14 oldu. Böylece ithalat ihracata göre daha az gerileme kaydetti. Verilen kredi destekleri ve paketlerin iç pazarı canlandırmak yerine ithal ürünlere gittiği görülüyor. Yeni açıklanan pakette ile birlikte iç piyasanın canlanması için sadece yerliye destek verilmesi de bunun önüne geçmek için atılan bir adım olarak değerlendiriliyor. Buna karşılık, nisan ayında yüzde 66,3 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı da mayıs ayında yüzde 74,3 düzeyine yükseldi ve Ocak-Mayıs döneminde yüzde 74,6 oldu. Bakanlık’tan yapılan açıklamada “Mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Covid-19 salgınının ekonomik yansımalarının mayıs ayında da sürmesi, ihracatımızı negatif yönde etkilemeye devam etmiştir” denildi. Bakanlığın açıklaması şöyle devam etti: “Nitekim salgın nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere, önemli ihraç ülkelerimizde yaşanan eşi görülmemiş boyuttaki pazar ve talep daralmaları ve sınırlardaki karantina önlemleri Nisan ayında olduğu gibi Mayıs ayı ihracatımızda görülen düşüşün ana nedeni olmuştur. Avro bölgesinin GSYİH´sı ilk çeyrekte yüzde 3.8 daralmış olup, bu rakam çeyreklik bazda verinin açıklandığı 1995 yılından bu yana görülen en yüksek oranlı küçülmeye tekabül etmektedir. Benzer şekilde ABD ekonomisinin de aynı dönemde beklentilerin de ötesinde yüzde 5.0 daraldığı açıklanmıştır.”

AVRUPA BU DÖNEMDE KAPIYI KAPATTI

Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Almanya, ABD ve Irak olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Çin, Almanya ve Rusya aldı. Mayıs ayında ihracatçılar 206 farklı ihracat pazarına ulaşmayı başardı. Pandemi sürecinin etkisiyle geleneksel ihraç pazarlarında nisan ve mayıs ayında önemli ihracat düşüşleri yaşandı. Avrupa’ya ihracat büyük bir ölçüde geriledi. Buna göre mayıs ayında Almanya’ya ihracat yüzde 41,7 azaldı. İngiltere’ye 37,9 Fransa’ya 45,2 Irak’a ise 32,6 gerileme kaydedildi. Bu dönemde sadece ABD’ye ihracat 1,4 yükseliş gösterdi. Yılın ilk 5 ayında da tablo hemen hemen aynı.

EN KÖTÜ GERİDE KALDI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, mayıs ihracatının, COVID-19 etkisiyle dış talep azalması ve resmi tatiller nedeniyle yıllık bazda düşmesine rağmen nisana göre yüzde 10,84 arttığını bildirdi. “Mayıs ayı dış ticaret verileriyle birlikte ihracatımızda da en kötü geride kaldı, toparlanmaya başlıyoruz” ifadelerini kullanan Pekcan “Mayısta ara malı ve yatırım malı ithalatı, toplam ithalatın yüzde 91,2’sini oluşturdu. Bu, üretim ve ihracat artışı için önemli bir gösterge” diye konuştu. Pekcan şöyle devam etti: “Mayısta nisan ayına göre, AB’ye ihracatımız yüzde 17,3 yükselirken, Fransa’ya yüzde 71,5 Belçika’ya yüzde 57,9 İngiltere’ye yüzde 54,7 ABD’ye yüzde 45,6 artış gösterdi. Lokomotif sektörlerimizin ihracatında da hareketlenme başladı. Mayısta ihracat, nisan ayına göre otomotiv sektöründe yüzde 95,5 hazır giyimde yüzde 45,4 tekstilde yüzde 35,5 savunmada yüzde 33,9 arttı. Mayıs ayında ara malı ve yatırım malı ithalatı, toplam ithalatımızın yüzde 91,2’sini oluşturdu. Bu durum önümüzdeki dönemde üretim ve ihracat artışı için önemli bir öncü göstergedir.”

BEKLENTİMİZ NORMALİNDE ÖTESİ

Salgının etkisiyle birçok ülkenin ihracatının son yılların en dramatik düşüşüyle karşı karşıya kaldığını aktaran Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Almanya’nın martta son 30 yılın, Japonya’nın ise nisanda son 11 yılın en sert aylık ihracat düşüşünü yaşadığını kaydetti. Gülle, şu ifadeleri kullandı: “Ülkemiz, daha önce kriz dönemlerinde ihracatta kaçınılmaz olarak benzer düşüşler yaşamış olsa da kayıplarını her zaman hızla telafi ederek ihracatta yeni rekorlara ulaşmayı başardı. Öyle ki, 2001 krizi sonrası ülkem iz ihracatında 3 yıl içerisinde yüzde 100 artış gerçekleşti. Yine 2008-2009 küresel finans krizi sonrası ihracatımızda yine 3 yıl içerisinde yüzde 50 artış gerçekleşti. Salgının ihraç pazarlarında yoğun olarak hissedildiği bir periyodu geride bırakıyoruz. Normalleşme dönemi ve sonrasında ihracatta beklentimiz ‘normalin de ötesi’.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN