Pandemi nedir? Pandeminin anlamı | Coronavirüs neden pandemi oldu?

Pandemi nedir? Pandeminin anlamı | Coronavirüs neden pandemi oldu?

Dünya Sağlık Örgütü’nün coronavirüsün pandemi olarak nitelendirilebileceğini açıklaması ile birlikte, pek çok vatandaş pandeminin anlamını araştırmaya başladı. Peki, pandemi nedir? Coronavirüs neden pandemi oldu? Bilmeniz gerekenler karar.com’da…

Coronavirüs şu ana kadar yaklaşık 160 ülkede görüldü ve yayılmaya devam ediyor. WHO bu durum karşısında pandemi kararını açıkladı. Peki, pandemi nedir? Coronavirüs neden pandemi oldu? Pandeminin anlamı ve hakkında merak edilenler haberimizde…

PANDEMİ NEDİR?

Pandemi veya diğer adıyla pandemmik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel addır.

İnfluenza adı verilen virüslerin genetiğinde meydana gelen değişimlere bağlı yeni tipte influenza virüsleri ortaya çıkmaktadır. Bu değişim hayvanları kapsayan influenza virüslerinin genetik yapısında oluşabilmekte ya da insan ve hayvan influenza virüslerinin her ikisinin de kombinasyonuyla oluşabilmektedir. Bu değişimler sonucunda virüslerin insanlardan insana kolaylıkla bulaşma yeteneklerinde zayıflamalar görülmektedir. Söz konusu durum adı geçen virüsle hiç teması olmayan ve virüsün kendini geliştirmesine en uygun bulduğu yatkınlık gösteren kişilerde hastalık oluşturabilmekte ve geniş çapta salgınlara neden olabilmektedir. Küresel anlamda hızla yayaılım gösterme potansiyeli olan bu tipte virüsler influenza pandemisine neden olabilmektedir.

Kısaca özetlemek gerekirse, aynı anda pek çok yerde görülen ve pek çok kişiyi tehdit eden hastalıklara pandemi deniyor.

HANGİ HASTALIKLAR PANDEMİKDİR?

Dünya çağında kalp rahatsızlıkları, şeker ve tansiyon hastalıkları pek çok farklı hastalık aynı anda pek çok kişinin hayatını kaybetmesine neden olur. Ancak bu hastalıklar pandemik olarak nitelenmiyor. Çünkü bir hastalığın pandemik olabilmesi için bazı kriterleri bulundurması gerekli. Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımlamasına göre, bir hastalığın pandemi olabilmesi için kabaca üç kriter aranıyor:

Yeni bir virüs olması

İnsanlara kolayca geçebilmesi

İnsandan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması

CORONAVİRÜS NEDEN PANDEMİ OLDU?

Bazı sağlık uzmanları, koronavirüsün tüm bu kriterleri karşılamaya başladığı görüşünde. Bu nedenle coronavirüs pandemi olarak kabul edildi.

Tarihte Kara veba, Kolera, Grip, Tifo, Domuz gribi bu hastalıklar arasında yer almıştır.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN