Özel sektör kamu için medikale soyundu

Özel sektör kamu için medikale soyundu

Türkiye büyük bir virüs salgınıyla karşı karşıya. Bunun etkisini en hafife indirmek için Türkiye’nin en büyük kurumları elini taşın altına koyarken, devletten milyarlık ihale alan şirketlerin sesi soluğu çıkmıyor. En son Aselsan, Arçelik, Baykar Savunma ve Biyovent solun cihazı üretimi için düğmeye basarken, Ford Otosan maske, Sabancı da kit üretimi için hazır olduklarını paylaştı.

ALİ YILDIRIM/ İSTANBUL

Tüm dünyanın kâbusu haline gelen koronavirüsü, etkisini hızla göstermeye devam ediyor. Gün geçtikçe bilanço artarken, dünyada virüsten etkilenenlerinin sayısını neredeyse 600 bin kişiye kadar ulaştı. Türkiye’de de etkisini gösteren koronavirüs karşısında her geçen gün önlemler daha da sıklaştırılıyor. İlk dönemlerde vatandaşların bir kısmında bize bir şey olmaz duygusu hakimken, artan bilanço ile birlikte evde kalma sayıları arttı, esnaflar kepenk kapattı ve Türkiye’de faaliyet gösteren birçok fabrika üretimlere ara verdi. Bununla birlikte üretim tesisleri sağlık sistemine destek vermek için alternatifler aramaya başladı. Kamu kurumları birbiri ardına önlem açıklarken sisteme destek özel sektörden geldi. Hükümet’ten milyonluk ihaleler alan şirket ise şimdilik bir şey yapmıyor. İddialara göre, Manisa’nın Soma ilçesinde çeşitli maden ocaklarında 5 bin madenci vardiyalar halinde çalışmaya devam ediyor. Bazı şantiyelerde çalışan işçiler birkaç gündür insan sağlığına uygun olmayan koşullara karşı tepkilerini dile getiriyorlar. Ülkeye katma değer katan ve ihracat ataklarıyla üretim alt yapılarıyla destek olan bazı özel sektör kolları ise sağlık sektörüne destek kapsamında ellerini taşın altına çoktan koydu bile. İlk destek Koç Grubu’dan geldi.

FORD OTOSAN

Ford Otosan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ardından Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesinde kritik rol oynayan sağlık çalışanlarının güvenliğine yönelik yüz maskesi üreteceğini duyurdu. Açık kaynaktan alınan ancak tasarımı Ford Otosan Ar-Ge Departmanı tarafından iyileştirilen yüz maskesi, benzerlerinden farklı olacak. 150 derecelik bir açıyla yüzün tamamını korurken, ön camı özel olarak geliştirilen PET veya PETG malzemeden kesilerek üretilecek. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün “Şu an maske üretimi için 3D (üç boyutlu) yazıcı ve basit kalıplarla komponent ve prototip üretimine başladığımızın müjdesini paylaşmak istiyorum. Tasarladığımız yüz maskeleri, yan sanayimiz ile birlikte sağlık çalışanlarımızın canları pahasına verdiği mücadelede kullanılmak için seri üretime hazır” dedi.

ARÇELİK

Salgının tedavisinde en çok ihtiyaç duyulan tıbbi malzemelerden solunum cihazı (Ventilatör) geliştiren Biosys Biyomedikal’e seri üretime geçmesi için savunma şirketlerinden ve Arçelik’ten destek geldi. Kaynaklardan edinilen bilgiye göre Arçelik Çerkezköy tesislerinde en az 20 bin adet solunum cihazının üretimi için gerekli hazırlıklar bitmek üzere. Koç Grubu, bu cihazların tamamını Sağlık Bakanlığı Hastanelerine ücretsiz hibe edecek. Aselsan, Arçelik, Baykar Savunma ve Biyovent destek için bir araya geldi.

170 HASTANEYE BEYAZ EŞYA BAĞIŞLADI

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN