Otomotivde üretim durunca ithalat patladı

Otomotivde üretim durunca ithalat patladı

Türkiye otomotiv pazarı virüs etkisiyle nisan ayında yüzde 14,6 gerileyerek 26 bin 457 adete düştü. Salgına rağmen satışlarda beklenen daralma olmadı fakat, yerli ve ithal satışı arasındaki makas yeniden açıldı. Sektörün ihracat hacmi bu dönemde 500 milyon dolara kadar geriledi. İthalatta da patlama görüldü.

ALİ YILDIRIM- İSTANBUL

Son 3 yıldır bir türlü istediği grafiği yakalayamayan otomotiv sektörü, zor bir süreç yaşıyor. Değişen ÖTV oranları, yüksek faiz ve kur gibi sebeplerden dolayı satış rakamlarını bir türlü arttıramayan markaları bu yıl da koronavirüs vurdu. Sektörün verdiği tepki birçok Avrupa ülkesine göre, oldukça iyi fakat daralma yine kaçınılmaz. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), nisan ayıyla ilgili satış rakamlarını açıkladı. Buna göre Türkiye otomotiv pazarı, geçen ay 2019’un aynı ayına göre yüzde 14,6 daralarak 26 bin 457 adetten kapandı. Bu daralma, otomobil tarafında yüzde 10,6 hafif ticari araçta ise yüzde 29,3 seviyesinde gerçekleşti. Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre satışlar 10 yıllık Nisan ortalamasının yüzde 72,4 altında kaldı. Salgın etkisiyle pazarda araç tedariğinden ve üretim büyük bir küçülme beklenirken nisan rakamları şaşırttı. Üretim tarafında da nisan ayı komple kapalı geçerken, ihracatta da oldukça gerileme gerçekleşti. 2 milyar dolar seviyelerinden 500 milyon dolara inen ihracat, lokomotif sektörü tarihinde ilk kez geriletti. Öte yandan tüm bu gelişmelerle birlikte ithal satışın önceki dönemlere göre patladığı görüldü. Her geçen gün ithal araç ile yerli satışı arasındaki makas biraz daha kapanırken, nisan ayı yeniden ilklere sahne oldu. Geçen ay toplama baktığımızda 8 bin 59 yerli, 18 bin 398 ithal araç satışı gerçekleşti. Duran üretimle birlikte ithalatı patlattık.

ODD Genel Sekreteri Hayri Erce, ilk 4 aylık dönemde toplam pazarın 150 bin 860 adede ulaştığını, bunun da 2019’un aynı dönemine göre yüzde 26,3’lük büyüme anlamına geldiğini kaydetti. Erce “Pazar büyümüş gibi görünse de hala olması gerektiği seviyenin çok altında. Satışlarda tercihlerde önemli değişiklikler var. Motor tipinde benzinliler yüzde 47,9 ile liderliği aldı. Dizelin payı yüzde 44,5’e kadar geriledi. Ayrıca SUV gövde tipinin yükselişi de hızla devam ediyor. Geçen yıl satışlarda yüzde 23,3 pay alan SUV’lar, bugün itibariyle yüzde 29.7’lik paya ulaştı. SUV’ların pazar payını sedandan aldığı görülüyor” dedi.

HEDEF 500 BİN AMA BEKLENTİ YÜKSEK

ODD Başkanı Ali Bilaloğlu ise Kovid-19 öncesi, yılsonu pazar tahminlerinin 600 bin ve üzeri olduğunu söyledi. Bugün ise bu beklentiyi yenilediklerini ifade eden Bilaloğlu, “Salgınla birlikte tahminimizi 500 bine düşürdük. Bunun 400 bini binek, 100 bini hafif ticari araç olur. Fakat piyasaya kokladığımızda, sokağa indiğimizde kafamızda, beklentilerimizi aşacak bir pazar olacağı izlenimi oluşuyor” dedi. Turizm sektörünün bu yıl iç pazarla sınırlı kalacağını ifade eden Bilaloğlu “Araçlarda koltuk düzenleri değişecek, kapasite düşecek. Bu sebeple araç sayısını artırmak gerekecektir. Burada da bir potansiyel var” diye konuştu. Türkiye otomotiv pazarının, diğer ülkelerden daha az gerileme yaşadığını belirten Bilaloğlu, şöyle devam etti: “Türkiye, diğer ülkelerden pozitif olarak ayrışıyor. Son 2 yılki pazar doğal büyüklüğünde değil. 2 yıldır talep erteleniyor. Ciddi araç ihtiyacı var. Diğer bir neden kurumsal satışlar. Faizde ciddi düşüş oldu. Bu da satın almayı kolaylaştırıyor.

ÖTV SİSTEMİ ÇAĞDAŞLAŞMALI

ÖTV sisteminin, Gümrük Birliği’nden beri tam olarak değişmediğini söyleyen Ali Bilaloğlu, “Varyasyonlar yapıldı fakat iskelet aynı. 30 yılda otomotiv sanayisi komple değişti, otomotiv politikaları bile değişti. Birkaç markanın küçük motorları varken şimdi her markada var. Elektrikli araç ortaya çıktı. Çevreye duyarlılık da oldukça arttı. Bizim ÖTV sistemimiz çağdaşlaşmalı. Kendi markamızı geliştiriyoruz. Onun da, doğru bir dünyada gözlerini açması lazım ki rekabet edebilsin. Kovid-19 ile birlikte otomotivde lojistik öne çıktı. Sürdürülebilir lojistiğin önemi arttı ve bizim de ciddi avantajımız var bu alanda. Burada adım atmak gerekli. ÖTV’nin tekrar masaya yatırılmasını isteyeceğiz. Hurda indirimi sürekli de olmalı. Bunun yanında KGF’dan talebimiz de olacak” dedi.

PEUGEOT TARİHİNDE BİR İLK

Nisan satışlarına baktığımızda Fransız üretici Peugeot’un Türkiye pazarında ilk kez lider olduğu görülüyor. 3 bin 960 adet araç satan markanın satışlarının çoğunu SUV modeller oluşturuyor. Marka bu dönemde büyük bir satış stratejisi geliştirerek, tedarik sorunu yaşamamış. Böylece bu dönemde marka pastadan yüzde 15’lik pay aldı. SUV modellerle büyük bir başarı elde eden marka, 3008 ve 2008 modelleriyle 3 bin 233 adetlik satış rakamına ulaştı. ODD’nin açıkladığı verilere göre, Peugeot’u 3 bin 762 adet araç satan Fiat, 3 bin 109 araç satan Renault, 2 bin 587 araç sata Volkswagen ve 2 bin 339 araç satan Ford’un takip etti.

SUV SATIŞLARI NİSAN’DA SEDANI DA GEÇTİ

Toplamda 21 bin 825 otomobilin satıldığı nisan ayında en çok tercih bu kez sedan otomobillerden yana olmadı. SUV satışları tarihinde ilk kez sedanları solladı. Nisan ayında 7 bin 430 adet sedan otomobil satışı gerçekleşirken, SUV segmenti 8 bin satış adedine yaklaştı. Geçen yıl satışlarda yüzde 23,3 pay alan SUV’lar, bugün itibariyle yüzde 29.7’lik paya ulaştı.

AB ÜLKELERİNE DÜŞÜŞ YÜZDE 80’İN ÜSTÜNDE

Nisan ayında tüm ana ürün gruplarında çift haneli düşüş yaşanırken, ana ihracat pazarı AB ülkelerine ise düşüş yüzde 81 oldu. Yılın ilk üçte birlik dönemi geride kalırken, ocak-nisan dönemi otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 27 düşüşle 7,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye ihracatında 14 yıldır üst üste lider sektör olan otomotiv endüstrisi, korona virüs salgını sebebiyle ana ve tedarik endüstrisinin üretime büyük ölçüde ara vermesi yüzünden nisan ayı ihracatında yüzde 77 düşüş yaşadı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN