Orhan Veli’nin Yaprak dergisi dijitalde

Orhan Veli’nin Yaprak dergisi dijitalde

Şair Orhan Veli Kanık’ın çıkarmak için ceketini sattığı bilinen Yaprak dergisinin bütün sayıları TÜSTAV tarafından ücretsiz erişime açıldı. 1949-1950 tarihlerinde yayımlanan dergide Abidin Dino’dan Cahit Sıtkı Tarancı’ya dönemin birçok ünlü edebiyatçısı yer alıyor.

Pandemi nedeneyiyle kültür dünyamıza dair birçok önemli dergi dijital ortamda erişime açılmaya devam ediyor. Sevindirici bir haber de Türk şiirinin önemli şairlerinden Orhan Veli Kanık’ın 1949-1950 yıllarında 28 sayı yayımladığı edebiyat dergisi Yaprak dergisinden geldi. Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV), süreli yayınlar arşivinde yer alan bütün sayıları dijital ortamda ücretsiz erişime açtı. Orhan Veli Kanık’ın çıkarabilmek için ceketini sattığı bilinen dergi, Türk edebiyatında şiir anlayışına yön veren ‘Garip’ akımından şair ve yazarları bünyesinde barındırmanın yanı sıra, dönemin politik olaylarına da edebiyat cephesinden ışık tutuyor.

Yaprak dergisi, Orhan Veli’nin tüm çabalarına, arkadaşlarının desteğine hatta Abidin Dino’nun Orhan Veli’ye satmak için tekrar resim vermesine rağmen sadece 28 sayı çıkabilmiş, şairin erken yaşta vefatından sonra ise Sebahattin Eyüpoğlu’nun önerisi ile 1 Şubat 1951’de ‘Son Yaprak’ adıyla bir sayı daha çıkarılmıştı. Merhum şaire ithaf edilen son sayıda şairin daha önce hiç basılmamış ‘Aşk Resmigeçidi’ adlı şiiri yayımlanmıştı. Derginin kadrosunda Orhan Veli’nin dışında Melih Cevdet Anday, Oktay Rıfat, Sabahattin Eyüpoğlu, Orhan Kemal, Abidin Dino, Necati Cumalı, Cahit Sıtkı Tarancı, Cahit Külebi ve Sabahattin Kudret Aksal yer alıyor. Dergiye TÜSTAV’ın internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN