N95 maske corona virüsten korur mu? Virüs maskesi hangileridir? N95 maske fiyatı

N95 maske corona virüsten korur mu? Virüs maskesi hangileridir? N95 maske fiyatı

Corona virüsü N95 maske nedir, özellikleri neler? Ülkemizde de ortaya çıkan koronavirüsten korunma yolları merak ediliyor. Sağlık Bakanlığı gerekli tedbirlerin alındığını, tüm vatandaşların basit koruma yöntemlerini uygulamaları gerektiğini açıkladı. Sokakta virüsten korunmak için maske araştırması yapılırken, "N95 maske", "N95 virüs maskesi", "corona virüsü N95 maske", "N95 maske fiyatı" merak konusu oldu. Detaylar haberimizde...

Çin'in Vuhan kentinde 2019 Aralık'ta ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan corona virüsü 10 Mart 2020'de Türkiye'de de görüldü. Gerekli tedbirlerin alındığını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vatandaşların basit koruma yöntemlerini uygulamalarını istedi. Dışarıda virüsten korunmak için maske takılması önerilirken internette, "N95 maske", "N95 maske özellikleri", "N95 maskesi virüsten koruyor mu", "virüs maskesi" konuları araştırılıyor. Merak edilenleri KARAR.com için derledik...

FAHRETTİN KOCA: CORONA VİRÜSÜ ÜLKEMİZDE GÖRÜLMÜŞTÜR

N95 VİRÜS MASKESİ NEDİR?

N95 maskeler bakteri, virüs, toz, sis ve duman gibi kirleticileri filtreleme konusunda sıradan maskelere göre daha yüksek performans gösteriyor. Çeşitli iş güvenliği ekipmanları satan yerlerde ve medikal mağazalarında bulunabiliyor. Birçok N95 maskesi yüksek filtrasyon verimliliği ve kolay nefes alıp vermeyi kolaylaştıran düşük hava direncine sahip.

N95 MASKE ÖZELLİKLERİ NEDİR?

N95 maskelerin gözenek yapısı belli bir standart aralığındadır, bu gözenek çapı maskenin kullanılması ile birlikte değişmeye başlar. Maske zamanla toz tutmasıyla birlikte gözenekleri kapanır, nefes alıp vermeden dolayı da bazı gözeneklerin çapı büyür. Aynı şekilde suyla veya temizleyicilerle de yıkanması da bu gözenek çaplarında deformasyona sebep olur. Bundan dolayı N95 maskenin kullanım süresi kullanım şekline göre değişebiliyor. Ancak maskenin günlük olarak değiştirilmesi de öneriliyor.

N95 maskelerin belli bir kullanım süresi bulunmamakla birlikte tek kullanımlık maske sınıfı girdiklerinden dolayı çok uzun süreler kullanılması önerilmemektedir. Bu kullanım süresi havanın kirlilik durumu, kişinin nefes alıp verme hızı, kişinin kilosu gibi değişkenlere bağlı olarak değişir. Çok olağan dışı bir durum olmadıkça N95 maskenin günlük olarak değiştirilmesi uygun olacaktır.,

MASKE NASIL TAKILIR?

* Ellerini temizle.

* Tıbbi maskenin defosu olup olmadığını kontrol et.

* Maskenin üst kısmını uygun şekilde doğrult.

* Maskenin uygun tarafının dışa baktığından emin ol.

* Maskeyi yüzüne takmak.

* Burun parçasını ayarla.

* Gerekirse maskenin alt şeridini bağla.

* Maskeyi yüzüne ve çenenin altına tak.

CERRAHİ MASKELER KORUMADA DAHA ETKİLİ

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Uzun, vatandaşların genelde toz maskesi taktıklarını ve bunun hijyenik olmadığını belirterek şu uyarılarda bulundu:

* Normal fiyatlardan satılan burnu açıkta bırakan maskeler sizi virüslerden yüzde 30 oranında koruyabilir, cerrahi maskelerde dahi bu korunma rakamı yüzde 70'e kadar yükseliyor.

* Yüzde yüz koruma yöntemi diye bir şey yoktur.

* Sağlık çalışanlarının solunum izolasyonunda kullandıkları N95 maddeli maskeler var onları kullanıyoruz. Biz şu anda korona için sadece cerrahi maske öneriyoruz.

* Diğer izolasyon yöntemimiz ise temas. Diyelim ki kişi eline öksürdü ve siz de onunla tokalaştınız o zaman virüs mukozalardan size ulaşabilir. El hijyeni de bu noktada çok önemli.

KORONAVİRÜS HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN