Muzaffer İlhan Erdost yaşamını yitirdi

Muzaffer İlhan Erdost yaşamını yitirdi

Sol Yayınları'nın kurucusu ve edebiyat eleştirmeni Muzaffer İlhan Erdost, 87 yaşında vefat etti. Tedavi gördüğü Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybeden Erdost, yarın kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

Muzaffer Erdost’un kardeşi İlhan Erdost, 12 Eylül 1980 darbesinde gözaltına alınmış, Mamak Cezaevi’ne götürüldüğü askeri aracın içinde dövülerek öldürülmüştü. Erdost, kardeşinin vefatının ardından verdiği gazete ilanında "Yanıbaşımda yitirdiğim, canına can olamadığım benim güzel kardeşimi, İlhan Erdost'u bugün toprağa vereceğim" ifadeleriyle acısını dile getirmişti.

Muzaffer Erdost, hayatı boyunca katillerinin yargılanması için mücadele verdiği kardeşi İlhan’ın adını kendi adına eklemiş ve anısı için Ankara Kızılay’da 'İlhan İlhan Kitabevi'ni kurmuştu. Erdost, Deniz Gezmişlerin avukatı Halit Çelenk’in geçen hafta yaşamını yitiren eşi Şekibe Çelenk'in cenaze törenine katılmış ve burada bir konuşma yapmıştı.

Muzaffer İlhan Erdost'un cenazesi yarın öğle namazı sonrası Ankara'da Karşıya Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

İKİNCİ YENİ'NİN İSİM BABASI

1956'da Veteriner Fakültesi'ni bitiren, Pazar Postası'nı yöneten (1956-1958) Muzaffer Erdost, Ulus gazetesinde çalıştı (1958-1963). 1958'de Açık Oturum Yayınları'nı, 1965'te Sol Yayınları'nı kurdu ve yönetti. Şiir, öykü, deneme ve eleştiriler kaleme alan Erdost yazılarında toplumsal sorunlar, Türkiye ve Osmanlı tarihi, tarım, faşizm ve demokrasi konularına eğildi.

Sol-Onur Yayınları'nın sahibi ve yönetmeni Erdost, ayrıca Türk şiirinde Garip Akımı'ndan sonra ortaya çıkan İkinci Yeni akımının isim babasıdır. Yarım asırdan fazla bir süre Türkiye'nin kültür sanat hayatını etkileyen çalışmalara imza atan Erdost aynı zamanda ressam yönüyle de biliniyordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN