Merkez’in 5 milyar doları faize gitti

Merkez’in 5 milyar doları faize gitti

Merkez Bankası’nın resmi rezerv varlıkları, nisan ayında aylık yüzde 6,3 düşüşle 86,3 milyar dolar oldu. Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları nisanda bir önceki aya göre yüzde 0,6 azalarak 22,3 milyar dolara düştü. Bu tutarın 17,3 milyar doları anapara, 5 milyar doları faizden oluştu.

ALİ YILDIRIM-KARAR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) resmi rezerv varlıkları, nisanda bir önceki aya göre yüzde 6,3 azalarak 86,3 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde döviz varlıkları yüzde 15,5 azalışla 50,1 milyar dolara gerilerken, altın cinsinden rezerv varlıklar yüzde 10,8 artışla 34,8 milyar dolara yükseldi. Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankasının önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) nisanda bir önceki aya göre yüzde 0,6 azalarak 22,3 milyar dolara düştü. Bu tutarın 17,3 milyar doları anapara, 5 milyar doları faizden oluştu. Bu dönemde, Merkez Bankasının yurtiçi ve yurtdışı yerleşik bankalarla yaptığı finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri 37,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, söz konusu tutarın 17,2 milyar doları bir ay vadeli olarak kayıtlara geçti. Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler nisanda bir önceki aya göre yüzde 7,4 azalarak 30,2 milyar dolar oldu.

Öte yandan 20 Mayıs’ta Katar’dan ilave 10 milyar dolarlık riyal geldiğini paylaşan analistler, 15 Mayıs’ta 180,0 milyar lira (26 milyar dolar) olan net rezervler, 22 Mayıs’ta 217,0 milyar liraya (31,9 milyar dolara) yükseldiğini aktardı. Son 1 haftada Katar’dan gelen riyaller dışında net rezervlerin 4 milyar dolar azaldığı da vurgulandı. Analist Fatih Sezer “Merkez Bankası swap ile aldığı dövizleri artırmaya devam ediyor. Nisan sonunda TCMB’nin döviz swapları 35,5 milyar dolara yükselmiş. Mayıs başında TCMB net rezervleri 195,1 milyar lira (~28 milyar dolar) civarındaydı” dedi.

KATARLA REZERVLER BİR TIK YÜKSELDİ

Ankara uzun süredir aradığı döviz-TL takasını (swap) Katar’da bulurken, TCMB bilanço verileri anlaşmayla birlikte rezervin arttığı gösteriyor. TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 18 Mayıs’ta 580,4 milyar TL (84,1 milyar dolar) olan TCMB’nin dış varlıkları (brüt rezerv), 20 Mayıs’ta 639,4 milyar TL’ye (93,2 milyar dolar) yükseldi. Artış 59 milyar TL oldu. (9,1 milyar dolar). Katar ile yapılan swap anlaşmasına göre, Katar Merkez Bankası’nın TCMB’deki hesabında 15 milyar dolar karşılığı TL, TCMB’nin Katar Merkez Bankası’ndaki hesabına 15 milyar dolar karşılığı riyal yatırıldı.

6 MİLYAR DOLAR ARTIŞ GÖRÜLÜYOR

İktisatçı Yalçın Kartepe ise rezervlerde 6 milyar dolar artış göründüğünü ifade ederek, “Ben merak ediyorum; Katar ile yapılan swap üzerinden gelen 10 milyar dolar karşılığı riyalin 4 milyar dolar karşılığı bir haftada gitmiş mi? Yoksa riyaller duruyor da geçen haftaya göre 4 milyar dolarımız daha mı gitmiş?” sorusunu sordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN