Koronavirüsten dolayı işten çıkarılanlar işsizlik maaşı alabilir mi? İşsizlik maaşı 2020

Koronavirüsten dolayı işten çıkarılanlar işsizlik maaşı alabilir mi? İşsizlik maaşı 2020

Koronavirüs nedeni ile işten çıkarılan veya bu ihtimali taşıyan kişiler “Koronavirüsten dolayı işten çıkarılanlar işsizlik maaşı alabilir mi?” sorusuna yanıt alıyor. karar.com olarak 2020 yılı işsizlik maaşı ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik…

Tüm dünya ile birlikte ülkemizi de tehdit eden koronavirüs, birçok işyerinin kapanmasına ve işten çıkarmalara neden oldu. Peki, Koronavirüsten dolayı işten çıkarılanlar işsizlik maaşı alabilir mi? İşsizlik maaşı ile ilgili tüm merak edilenler haberimizde…

2020 işsizlik maaş oranları, 2020 asgari ücretleri ile birlikte açıklanmıştı. İşsizlik maaşı almak isteyenlerin dikkat etmeleri gereken en önemli konu ise vatandaşların işten ayrıldıkları günden itibaren ilk 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvurmaları. Vatandaşlar İŞKUR’a başvurularını T.C. Kimliği ile şahsen yapabilirken aynı zamanda elektronik ortamda da gerçekleştirebiliyor. Eğer bu süre içinde başvuru yapılmazsa, işsizlik maaşı almak pek mümkün olmuyor.

KORONAVİRÜSTEN DOLAYI İŞTEN ÇIKARILANLAR İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ?

İşsizlik maaşı almak için hangi şartlar şu şekilde;
-Kişinin kusuru olmaksızın işten çıkarılmış olmak,
-İşten çıkarılmadan önceki son 120 günde (4 ay) eksiksiz prim gününe sahip olmak,
-Son 3 yıl içinde 600 günlük sigorta priminin ödenmiş olması
İşsizlik maaşı alan kişiler, Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Yani kişilerin sağlık primleri ödenir. Fakat bu ödemeler emeklilik için prim günü olarak kabul edilmez.

İŞSİZLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Hem işsizlik maaşı hem de işsizlik ödeneği sorgulama işlemleri e-devlet kapısından yapılabilmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ SORGULAMASI İÇİN TIKLAYIN

2020 işsizlik maaşı, asgari ücretin belirlenmesinin ardından açıklandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, asgari ücret, 1 Ocak 2020 itibariyle brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirlenmişti. Brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan işsizlik maaşı ise, 2020 yılında en düşük bin 177 lira, en yüksek 2 bin 354 lira olarak uygulanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN