Koronavirüse karşı koruyan besinler | Corona virüse ne iyi gelir? Coronavirüsten korunmanın yöntemleri

Koronavirüse karşı koruyan besinler | Corona virüse ne iyi gelir? Coronavirüsten korunmanın yöntemleri

Dünyaya hızla yayılan corona virüs Türkiye’de de görüldü. Bakan Koca’nın ilk vakanın görüldüğü açıklamasının ardından, ‘Coronavirüsten korunmanın yöntemleri, koronavirüse karşı koruyan besinler’ en çok merak edilen konular arasına girdi. Peki corona virüse (Kovid-19) ne iyi gelir? İşte detaylar…

Dünyaya ilk olarak Çin’den yayılan, ardından Avrupa ve Orta Doğu ülkelerini etkisi altına alan corona virüs, Türkiye’de de görüldü. Gelişmeyle birlikte vatandaşlar tedbiri artırdı. Toplu taşımalarda maske kullanımı arttı. Koronavirüse karşı koruyan besinlere ilgi arttı. Peki corona virüse ne iyi gelir? Coronavirüsten korunmanın korunmanın yöntemleri nelerdir? Tüm bilgiler karar.com’da…

CORONAVİRÜSTEN KORUNMANIN YÖNTEMLERİ

Vücudun enfeksiyon etkenlerine (bakteri, virüs, mantar, parazit gibi mikroorganizmalara) karşı geliştirdiği direnç faktörlerinin yarattığı duruma bağışıklık denir.

• Bağışıklığın yeterli olduğu hâllerde, vücut enfeksiyon etkenleri ile karşı karşıya kalsa bile enfeksiyon olmayabilir. Bağışıklık sistemi güçlü tutulmalı, beden hastalıklardan korunmalı.

• Bağışıklık sisteminin görevlerini tam olarak yerine getirebilmesi adına yeterli ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite, dinlenme, hijyen kurallarına uyma, düzenli uyku, stresten uzak durma gibi faktörler önem taşır.

• Vücuttaki bağışıklık sistemini dengeleyen lenf bezleri, dalak, timüs bezi, lenf düğümleri, kemik iliği gibi organlarda bulunan, bağışıklık sistemindeki görevli özel savunma hücreleri ve moleküller bu organlarda yer alır, kan yoluyla vücuda dağılarak görevlerini yerine getirir, yabancı ve zararlı maddelerden kurtulmak için savaşır.

• Vücuttaki zararlı maddelerin içeri girmesini önleyen deri, mide, burun gibi organlarımız dışında bağışıklık sistemi, çeşitli organ ve hücrelerden oluşur.

KORONAVİRÜSE KARŞI KORUYAN GELEN BESİNLER

Yatmadan önce bir diş sarımsak yutun

Sarımsak vücuda giren mikroplarla savaşarak, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarıyor. Nezle ve gribe karşı büyük etkisi vardır. İçeriğindeki allicin biyoaktif bileşeni sarımsak çiğnendiğinde, dövüldüğünde ya da kesilerek tüketildiğinde açığa çıkarak daha çok yarar sağlıyor. Hafif bir nezle başlangıcınız bulunuyorsa, mide ile ilgili bir sorununuz bulunmuyorsa, gece yatmadan evvel doğranmış bir diş sarımsağı limon suyuyla yutarak gribe yakalanma riskini en aza indirgeyebilirsiniz. Bol bol su için. Narenciye tüketin…

PROTEİN VE KALSİYUM ZENGİN BESİNLER TÜKETİN

Kalsiyum, vücut suyunu dengeler, ödemi azaltır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Süt ve süt ürünleri yalnızca protein değil, aynı anda kalsiyum içeriği vesilesiyle de kilo kontrole yarar. Buna bağlı, beslenme programına yetişkin bireylerin günde 2-3 su bardağı kadar süt ve süt ürünlerin mutlaka eklemeleri gerekir. Enfeksiyon geçirildiği zamanlarda, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, vücutta oluşan yıkımı yapıma çevirmesi adına oldukça önem taşır. Öte yandan protein yetersizliği depresyona yatkınlığı tetikler ve bağışıklık sisteminin çalışmasına engel olur. Süt, kefir, yoğurt, peynir, ayran, et, yumurta, balık ve tavuk gibi gıdalar proteinin en iyi kaynakları olarak bilinir.

ÇİNKO ZENGİNİ BESİNLERİ TERCİH EDİN

Çinko, bağışıklık sisteminin temel mekanizmasında ve serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı önleme konusunda önemlidir. Öte yandan metabolizmayı hızlandırır, immün sistemi güçlendirir, enerjik ve pozitif olmanıza fayda sağlar. Mevsim geçişlerinde mutlaka ama mutlaka çinko düzeyleri kontrol edilmelidir. Çinko değerlerini besin yoluyla desteklemek adına ara ve ana öğünlerinizde kabak çekirdeği, hindi eti, deniz ürünleri, kuru baklagiller, susam, rüşeym, badem, fındık, fıstık, ceviz gibi besinler yer verin.

BALIK VE SEMİZOTU OMEGA 3 KAYNAĞI

Omega-3 bağışıklığı destekleyici ve düzenleyici özelliğe sahiptir. Cevizde, balıkta, avokadoda, keten tohumunda ve sebzelerden semizotunda yoğun bir şekilde bulunan Omega-3, bağışıklık sistemine iyi gelirken, depresyon tedavisinde de kullanılır. Sonbahar balıkların bollaştığı dönemdir. Bundan dolayı haftada 2-3 gün balık tüketerek günlük Omega-3 gereksiniminizi karşılayabilirsiniz. Şayet balık yemiyorsanız, mutlaka balık hapı şeklinde takviye alın.

YORGUNLUK VE MUTSUZLUĞUN SEBEBİ B12 EKSİKLİĞİ!

B12 vitamini eksikliği; depresyona, sinir sistemi harabiyetine, hafıza kaybına, duygu durum bozukluklarına ve öğrenmede güçlüğe neden olur. Güçlü bir hafızaya sahip olmak ve sabahları mutsuz ve karamsar ruh halinden kurtulmak, dinlenmiş uyanmak için beslenme programında B12 vitamini içeren besinlere yer verilmelidir. Et, yumurta, süt, balık, soya sütü, peynir ve yoğurt gibi besinlerde yoğun olarak B 12 vitamini bulunur.

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ!

Faydalı bakterilerin insan sağlığı üzerindeki etki mekanizmaları oldukça fazladır. Sindirim sistemi ve bağırsakların düzenli olarak çalışmasında önemli faydaları var. Sistemik ve mukozal immün hücrelerin ve intestinal epitel hücrelerin fonksiyonlarını düzenleyerek bağışıklık üzerinde olumlu neticeleri çalışmalar tarafından gözlendi. Sağlıklı bir flora ve güçlü bir bağırsak için probiyotikten zengin beslenme ihmal edilmemelidir. Probiyotik kaynaklar arasında; ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, peynir, elma sirkesi gibi besinler bulunur.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT EDİN

D vitamini eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasının ardından hastalıklara davetiye çıkarır. D vitamininin en iyi kaynağı güneş olmakla birlikte, D vitamininden zengin besinler; somon, yumurta, süttür.

DÜZENLİ VE YETERLİ UYKU UYUYUN

Düzenli ve yeterli uyku ruhsal ve fiziksel sağlığı muhafaza eder. Gerçekleştirilen araştırmalar düzensiz uykunun bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ve birçok kronik hastalığa neden olduğunu ortaya koymuştur. Günde 5 saatten daha az uyuyanlarda kalp hastalıkları, obezite, diyabet ve hipertansiyon daha çok görülür. Öte yandan yetersiz uyku, glikoz toleransını ve insülin hassasiyetini azaltır, leptin (tokluk) hormonu seviyesini azaltır, bunun dışında ghrelin (açlık) hormonu seviyesini yükseltir, iştah mekanizmasını harekete geçirerek fazla kalori alınmasına neden olur.

BOL BOL VE DEVAMLI SU TÜKETİN

Bağışıklık sistemi başta olmak üzere vücuttaki toksin atımını hızlandırmak ve metabolizmanın çalışması için su vazgeçilmedir. Günlük en az 10-12 su bardağı su içilmelidir.


Bakan Koca'nın Türkiye'de ilk kez rastlanan corona virüs vakasına dair açıklaması

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN