Komşu galaksinin yıldızı Borisov

Komşu galaksinin yıldızı Borisov

İlk olarak Kırımlı amatör astronom Gennady Borisov’un keşfederek kendi ismini verdiği kuyruklu yıldız yarın dünyamızın yakınından geçecek. Uzun zamandır takip edilen Borisov, Samanyolu Galaksisi’ne komşu bir galaksiden geldiği tespit edilen ilk ziyaretçi...

Borisov isimli kuyruklu yıldızı araştıran gökbilimciler Samanyolu’na benzeyen, Dünya’dan 13 ışık yılı uzakta bulunan bir sisteme ait olabileceğini ortaya çıkardı. Bir araştırma ekibinin başında olan Piotr Guzik “Bu nesnenin bize söylediği ilk şey, diğer yıldızların çevresinde bulunan en azından bazı gezegen sistemlerinin bizimkine benzediği” diyor.

Araştırmacılar, gökbilimciler tarafından Güneş Sistemi’nden geçerken izlenecek ilk yıldızlararası kuyruklu yıldızın, geldiği yer dışında herhangi bir dikkat çekici özellik taşımadığını söylediler. Bilim insanları, dünyadaki en güçlü teleskoplardan ikisiyle 2I/Borisov’u gözlemledikten sonra bazı sonuçlara ulaştılar. Güneş Sistemi’nin ötesinden gelmesi dışında bir kuyruklu yıldız gibi göründüğünü ve yakında sistemimizi terk edeceğini saptadılar.

Bu alışılmadık gök cismi, ilk olarak ağustos ayında Kırımlı amatör bir astronom olan Gennady Borisov tarafından fark edildi. Kısa süre içerisinde başka bir yıldız sisteminden gelen ve kendi sistemi dışına atılmış bir nesne olarak tanımlandı ve milyarlarca yıl olmasa da milyonlarca yıldır Samanyolu’ndan başıboş biçimde gelip geçiyor olabilirdi.

Polonya’nın Krakow kentindeki Jagiellonian Üniversitesi’nde görevli bir gökbilimci olan Michal Drahus, “Bu, bilim insanları tarafından Güneş Sistemi’nin dışından geldiği anlaşılan ilk kuyruklu yıldız ve tam olarak Güneş Sistemi dahilinde gördüklerimize benziyor,” diyor.

Yeni kuyruklu yıldız, birkaç yıl önce yaklaşık 45 derecelik kuzey açısıyla Güneş Sistemi’ne giriş yaptı. 2015 yılının Ekim ayında en dıştaki gezegen olan Neptün’le aynı mesafedeydi ve şimdi Mars ile Jüpiter arasında bulunuyor. 27 Ekim’deyse Dünya yörüngesinin düzlemini geçecek.

Bu erken tespit, 8 Aralık günü Güneş’e en yakın geçişi yaptığı sırada maruz kalacağı ekstra ısı gök cismini daha aktif hale getirerek saatte 115 bin km hızla yol alan kuyruklu yıldızın kuyruğunu daha da uzatacağı için, gökbilimciler tarafından rahatça gözlemlenebilmesine olanak sağlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN