Kolonya dezenfekte eder mi? 80 derece kolonya corona virüsü öldürür mü?

Kolonya dezenfekte eder mi? 80 derece kolonya corona virüsü öldürür mü?

80 derece kolonya corona virüsü öldürür mü? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, vatandaşlara corona virüsüne karşı kolonya kullanması tavsiyesinde bulundu. Peki, kolonya dezenfektan mı? Kolonya koronavirüsü öldürür mü? Kolonya dezenfekte eder mi? Detaylar haberimizde...

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve bugüne kadar 4 binden fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüs, ülkemizde de ortaya çıktı. Son gelişmeler üzerine tedbirlerini ardtıran Sağlık Bakanlığı, koronavirüs için oluşturulan Bilim Kurulu'nu topladı. Bugün düzenlenen toplantının ardından açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vatandaşlara önerilerde bulundu. Her türlü tedbirin alındığını dile getiren Koca, Bilim Kurulu'nun sosyal hayatta kolonya tüketilmesini tavsiye ettiğini belirtti. Vatandaşlar, "80 derece kolonya corona virüsü öldürür mü?", "kolonya dezenfektan mı?", "kolonya koronavirüse karşı etkili mi?", "kolonya dezenfekte eder mi?" sorularını internette aratıyor. Bu soruların yanıtlarını KARAR.com okurları için derledik...

FAHRETTİN KOCA: CORONA VİRÜSÜ ÜLKEMİZDE GÖRÜLMÜŞTÜR

CORONA VİRÜSE KARŞI KOLONYA NASIL OLMALI?

Kimyager Emre Akça, kolonyanın nasıl olması gerektiğini anlattı.

Akça'nın açıklamaları şu şekilde:

Kolonya virüslerin yok edilmesinde ciddi bir dezenfekte özelliğine sahip. Kolonyanın 80 derece olması lazım. En azından 50 derecenin üzerinde olsun ki, o mevcut virüslerin protein yapısını bozarak virüsleri yok etsin. Kolonya ciddi anlamda bizim işimizi kolaylaştıracak bir ürün. Burada önemli olan kaliteli ve etil alkol içeren kolonya kullanılmalıdır.

KOLONYA CORONA VİRÜSÜ ÖLDÜRÜR MÜ?

Kolonya yok edici bir metod olarak değil önleyici bir metoddur. Önlemlerimizi almamız lazım. Medyada çıkan önlemleri almamız lazım. Bu noktada steril ortamları sağlayarak veya ihtiyaç olmadan bu ortamlara girilmeyerek en önleyici önlemleri almamız lazım. Kolonya ile günlük rutin temizliğimizi yaparak bize yardımcı olacaktır.

KOLONYADA 80 DERECENİN ÖNEMİ NEDİR?

Kolonyada alkol oranı düşük olduğu zaman virüsün hücre duvarlarını yıkmakta zorlanıyor. Kolonya 80 derece olduğu zaman bir anda virüse nüfus edip oradaki hidrojen bağlarını kırıp kendisi oraya yerleşiyor ve virüsü izole ediyor. Dolayısıyla 80 derece olması virüsle mücadelede etkili olacaktır.

KORONAVİRÜSE KARŞI KOLONYA ÖNERİSİ

Akdeniz Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Çolak, Antalya Tabip Odasında düzenlenen toplantıda, ilk olarak Çin'de görülen ve farklı ülkelere yayılan koronavirüsten (Kovid-19) hakkında bilgi verdi.

Virüsün insandan insana çok çabuk yayılabildiğine dikkati çeken Çolak, hasta bireylerden öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla bulaştığını belirtti.

Bu nedenle özellikle ellerin sık sık yıkanmasını gerektiğini anlatan Çolak, şu değerlendirmede bulundu: "Hastalıktan korunmanın en önemli unsurlarından biri el yıkamak. Bir kişi, bir saatte elini en az 50 kere yüzüne götürüyor. Virüs sabuna çok duyarlı. Elleri bilekleri de kapsayacak şekilde sabunla, suyla en az 20 saniye yıkayarak temizlemek gerekiyor. Virüs yüzde 70'lik etanole duyarlı. Havayla temas etmeyen sprey şeklinde olan ve yüzde 80 etanol içeren kolonyadan çantanıza atın, ellerinizi yıkayamadığınız zaman kolonyayı kullanın. Bu virüs için kolonyadan kesin olarak faydalanabiliriz."

Çolak, sağlıklı kişilerin maske kullanmasının önerilmediğini ancak sağlık personelinin ve böyle bir vaka görüldüğünde bu kişiyle ilgilenen kişilerin maske takması gerektiğini aktardı.

"HASTALAR, PAT DİYE YERE DÜŞÜP ÖLMÜYORLAR"

Hastalardaki belirtilerin ateş, solunum sıkıntısı ve akciğerde zatürre ile uyumlu bulgular olduğunu anlatan Dilek Çolak, bazı hastaların ise hiç belirti göstermediğini ifade etti.

Hastalığın virüsün bulaşmasından 2 ila 14 gün içerisinde belirtileri gösterdiğini dile getiren Çolak, şunları kaydetti: "Olguların çoğunda ateş ve kuru öksürük var, balgam yok. Kas ağrısı, halsizlik de olabiliyor. Hastada zatürre tablosu gelişiyor. Hastalık 70 yaş üstünde ve beraberinde diyabet, kalp, akciğer hastalığı, bağışıklık yetmezliği olanlarda daha ağır seyretmekte. Yapılan çalışmalarda hastaneye yatan ağır hastalarda ölümün ikinci hafta olduğu belirtiliyor. 5. gün solunum sıkıntısı yaşıyor ve 7. gün hastaneye yatma gereksinimi oluyor. Sosyal medyadan ben de izledim, hasta olan insanlar öyle pat diye yere düşüp ölmüyorlar, böyle bir şey yok."

Hastalığın henüz tedavisinin olmadığını ve etkili bir antiviral bulunmadığını bildiren Çolak, antibiyotiklerin de işe yaramayacağını vurguladı. Virüse karşı aşı çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Çolak, virüsün ısıya duyarlı olduğunu, bu nedenle havaların ısınmasıyla azalmasına yönelik bir beklenti oluştuğunu aktardı. Çolak, virüsün Türkiye'de de görülmesi durumunda uygulanacak bir eylem planı hazırlandığını söyleyerek, gerekli tüm tedbirlerin alındığını sözlerine ekledi.

"GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 50 ARTTI"

Yalova’da üretim yaparak Eminönü piyasasına kolonya satan Serhat Paksoy, satışlarının geçen yıla göre yüzde 50 yükseldiğini belirterek, "Sabahtan beri telefonlarımız susmuyor, sürekli kolonya ve etil alkol siparişleri alıyoruz. En çok İstanbul’dan arıyorlar" dedi.

LİMON KOLONYASI PAHALI

Etil alkolün şu anda litresi 39,90 TL’den satılıyor. Firmalar, virüsten sonra kampanya için bu fiyata kargoyu da dahil ettiklerini belirtirken kolonya olarak en çok limon kolonyası satılıyor. Limon kolonyasının litresi 55 liradan başlıyor.

MANDALİNA KOLONYASI UCUZ

Uygun fiyata sterilize olmak isteyen vatandaşlar için en uygun fiyatlı mandalina, yasemin ve lavanta kolonyaları bulunuyor. Bu kolonyaların perakende satış fiyatı, 400 ml 13,90 lira iken limon kolonyasının 400 ml 27,50 liradan satılıyor.

"VİRÜSTEN DOLAYI İŞLERİMİZ AÇILDI"

Sözcü’ye konuşan Ali Söylemez isimli bir esnaf, geçen yıla göre etil alkol ile kolonyaya yüzde 50 zam geldiğini belirterek, “Kolonya satışlarımız eskiden yaz mevsiminde ve bayramlarda artardı şimdi son aylarda virüsten dolayı işlerimiz açıldı. Buradaki esnafa da mal satıyorduk ancak onu kestik sadece siparişlere yetişmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

LİMON KOLONYASINA TALEP ARTTI

Öte yandan İHA’da yer alan habere göre Yalova'da kolonya satışı yapan bir işletmenin sahibi olan Leyla Dilsizoğlu, “Keşke gelmeseydi, ama maalesef geldi. Bu da beraberinde limon kolonyasına olan rağbeti arttırdı. Dezenfektan da tercih edenler var, ama vatandaşlar ağırlıklı olarak 70 ve 80 derece limon kolonyasına yöneliyorlar. Unutulmamalı ki öncelikle ellerimizi yıkayacağız, sonra kolonya kullanacağız” dedi.

"VATANDAŞLARIMIZ MAĞDUR OLUYOR"

Bursa İnegöl’de 5 adet medikal ürünler satan firma var. O firmalarda şu anda bu iki ürün tamamen tükenmiş durumda. Medikal firmasında çalışan Zeynep Bayoğlu, "Şu anda maske satışlarımız durdu. Gelen vatandaşlarımız boş dönüyor. Maske fiyatlarında büyük bir artış olduğu için elimizde stok yok.

Temin ettiğimiz yerlerde ve depolarda da yok. Bundan dolayı gelen vatandaşlarımıza veremiyoruz. Vatandaşlar maskelerin dışında dezenfektan ürünlere rağbet gösteriyor. Hem kiloluk, hem de ufak sprey tarzı olanları alıyorlar, fakat dediğimiz gibi bu ürünler tükendiği için ve piyasa olmadığında dolayı veremiyoruz.

Gelenlere ellerini dezenfekte etmeleri için kolonya tavsiye ediyoruz. Fiyat çok artı, artık aldığımız fiyatlardan tekrar alma imkanımız yok. Burada vatandaşımız mağdur oluyor, aynı zamanda bizler de temin edemediğimiz için üzgünüz. Bunları yetkililerin duymasını istiyoruz, üzülüyoruz. Bu duruma gelmek istemezdik, lakin korona herkesi çok etkiledi. Vatandaşlarımıza toplu taşıma araçları ve kalabalık ortamlardan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN