Kısa çalışma ödeneği ne zaman verilecek? Kısa Çalışma Ödeneği başvuru sorgulama

Kısa çalışma ödeneği ne zaman verilecek? Kısa Çalışma Ödeneği başvuru sorgulama

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan son dakika açıklamasında, ödemelerin uygunluk tespitinin ardından gerçekleştirileceğini belirtilmişti. Peki kısa çalışma ödeneği ne zaman verilecek? İşte kısa çalışma ödeneği başvuru sayfası…

İstihdamın korunması için işçilere çalışılmayan sürelerde gelir desteği sağlayan Kısa Çalışma Ödeneği karantina günlerinde vatandaşlara nefes aldıracak. Peki deneyimli personelin işten çıkarılmasının önüne geçek kısa çalışma ödeneği ne zaman verilecek? Detaylar karar.com’da…

NE ZAMAN YATACAK?

İŞKUR, işçilere çalışmadıkları süreler için kısa çalışma ödeneği kapsamında, her ayın beşinde ödeme yapacak.

NEREDEN SORGULANIR?

Kısa çalışma ödeneği başvuruları İŞKUR üzerinden yapılıyor. Kurumun sitesinde yer alan bilgilere göre ödemeler, Bakanlığın Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından yapılacak uygunluk testi sonrası gerçekleştirilecek.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR?

Kısa çalışma ödeneği, sigortalı kişinin son bir yılda yatan primleri esas alınarak hesaplanır ve günlük ortalama brüt kazancın yüzde 60’ını kapsar. Hesaplaması bu şekilde yapılan kısa çalışma ödeneğinin miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemez. Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, sigortalının kendisine her ayın beşinde ödenir. Vatandaşlar ödemelerini PTT Bank’tan alabilir. Ödeme tarihinde değişiklik yapma yetkisi; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’ndadır.

Kısa çalışmanın günlük, haftalık ya da aylık çalışma süresi içerisinde, yapılacak zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir.

Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” olarak bildirilir. Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır.

Zorunlu nedenlerle işyerinde kısa çalışma yapılması durumunda ödemeler, 4857 sayılı Kanunun 24’üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40’ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar. Bu süre zarfı içindeki ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçinin, çalışılmayan hafta tatili, resmi tatil günlerine dair ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN